Avatar uživatele
hapiky

Jsou v dnešním světě plné válek ještě horší utrpení než někdejší Tantalova muka, i když bolest a utrpení není totéž?

Co je horší, bolest či utrpení?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2397 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Utrpení i bolest jsou synonyma ve smyslu muka, soužení, trýzeň atd.
Utrpení může být fyzické i duševní, rovněž bolest může být tělesná, duševní jako pocit duševního utrpení, zármutek.

Bolest fyzická i psychická jsou vždy propojené.

Je těžké tyto pojmy definovat, každý to vidí jinak, i když utrpení plůsobní silněji, ale stejně tak i bolest. Třeba Kristus při ukřižování trpěl v bolestech – duševně i fyzicky.

Tantalova muka – symbol nejhoršího utrpení, který může člověka potkat. U Tantala trvá věčně., kromě nedotatku jídla a pití se stále bojí, zda ho nezabije obrovský balvan. Tantal trpí za svou pýchu je známé, že pýcha předchází pád.

Vzpomněla jsem si na Villona, který napsal

"Já u pramene jsem, a žízní hynu, / horký jak oheň, zuby drkotám, / dlím v cizotě, kde mám svou domovinu, / ač blízko krbu, zimnici přec mám,“ ..

Jeho utrpení bylo víc duševní, i když cítil bolest v srdci..


U člověka je konečná stanice,, jíž i bolest utrpení skončí – milosrdná srmt. I když u někoho jde o nemilordné umírání. v bolestech.

Třeba u Goethova přítele mladého Werthera bolest přesáhla určitou hranici a vedla k sebevraždě. Nebo Máchův Vilém … co mu pomáhalo při překonání jeho utrpení?
--

Co dělá bolest bolestí? Co dělá utrpením utrpením?

Myslím si, že u bolesti i utrpení je důležitý přístup. . Člověka něco bolí, jde k lékaři, aby ho ho bolesti zbavil. Hledá pomoc, aby ho zbavila nejen jí, ale i utrpení, která vzniklo v jeho hlavě. Ale to lékař zpravidla nedokáže.

Člověk by se měl zamyslet nad sebou, hledat cestu k nápravě či k zmírnění bolesti či utrpení.

Nedá se jednoznačně odpovědět, je to čistě individuální a jakým způsobem rozlišuje člověk to, že ho něco bolí, nebo něčím trpí.

Původně bolest = signál, že se něco děje v těle, ale i v duši, tedy ovlivňuje člověka negativně. Bolest může být příčinou utrpení, utrpení pak důsledkem bolesti.
--

Svět trpí hladomorem, někde ilidé špatnou náladou, nedůvěrou ve spravedlnost, šikanou, třeba i extrémními teplotami, válkou, přírodními katastrofami atd. To vše jim způsobuje nejen velkou bolest, ale často i starost o přežití.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Tantalos za své prohřešky trpí v Hádu dodnes a nic jej nevysvobodí. My máme tu výhodu, že nás z utrpení může vysvobodit smrt. Bolest (fyzická) se dá překonat, ale utrpení může trvat celý život.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Tantalova muka jsou božím trestem. Dotyčný má v dosahu zdroje jídla i pití, ale když se pro ně natáhne, voda i jídlo mizí. Vlastně si člověk živě představuje něco a nemůže to dosáhnout, i když mu chybí malý krůček. Velmi dobře domyšleno. Člověk se chce vyhnout nepříjemným věcem a užívat si příjemné. Pokud má materiální věci, je vše v pohodě. Ale jsou věci, které si nelze koupit ani je nelze prodat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek