Avatar uživatele
zjentek

Jsou zvukové nahrávky přípustné či akceptovatelné při podezření na páchání trestného činu?

Můžu se na podkladě zvukové nahrávky vydat na policii podat trestní oznámení, respektive dát takto podnět rozjet šetření?

Řekněme, že disponuji kompro audio materiálem, na jehož podkladě se vydám podat trestní oznámení s cílem zkompromitovat nahranou osobu. Má tento postup opodstatnění či relevanci? Uzná či přijme policie podezření založené POUZE na základě zvukové nahrávky?
Odpovím si- přijmou, pánč je to jejich povinnost, ALE… budou i šetřit? Nebo mé oznámení rovnou odloží ad akta pro nedostatečnost či absenci průkazního materiálu? (Čili jestli si nahranou osobu vůbec přizvou, nebo je to už v týto fázi bezpředmětné, protože vlastně „nemají nic v ruce“…)

Jak je to v tomto případě s audionahrávkou v mém mobilu?

https://cesti­na20.cz/slovnik/kom­pro/

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler před 2180 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ano, je to možné. Z nahrávky ale musí být patrné, že opravdu jde o dotyčnou osobu a měla by být datována. Já jsem takto uplatnil zvukový videozáznam na mobilu. Policie mi řekla: ano, můžete to podat jako důkaz a podejte na policii stížnost, my ji postoupíme na přestupkovou komisi MěÚ.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Pozor na ochranu osobních údajů, můžeš záznam použít u soudu či jej předložit policii, nesmíš jej však jen tak zveřejnit na internetu, za to bys mohl být s úspěchem sám žalován. Zvukové nahrávky či video záznamy nicméně bávají velmi hodnotné a výmluvné důkazní materiály.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek