Avatar uživatele
hapiky

Jste hrdí na to, že Prahu osvobodila sovětská armáda?

Nebo si sověti téměř bez boje přisvojili ono osvobození Prahy? Přišli nás sověti osvobodit nebo jen potvrdit svéry vlivu?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 2181 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Osvobozovalo se podle předem schváleného plánu. Praha byla v sovětském osvobozovacím pás­mu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Dnešní den vnímám za den národní tragédie. Rusové Prahu neosvobodil, přijeli se svými tanky až den po ukončení války. Američaní by to stihli dřív, ale měli to podle úmluvy zakázáno. Škoda.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Do toho bezbojí bych tě klidně poslal, aby jsi věděl zač je toho loket.
Nicméně „povstání“ bylo zcela zbytečné. To si jenom kolaboranti potřebovali napravit reputaci. Většina obyvatelstva byla ráda, že je konec války i když na českém území se bojovalo minimálně.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

Moc se mně nelíbí formulace otázky, spíš, zda jsem hrdi na to, že k vítězství přispěli i naši lídé. Takže slavíme Den vítězství, poděkování všem, kteří nás osvobodili.

V Praze to byli především povstalci.

Od 5. do 9. května zemřelo 1600 našich bojovníků a ve vnitřní Praze 30 Sovětů, kteří likvidoval především fanatické Němce, kteří nestihli, nebo nechtěli opustit Prahu a stříleli na přijíždějící sovětské tanky . Rudá armáda se pak vydala za ustupujícími německými vojáky atd.

„Sověti tedy nenesli hlavní zásluhu na vojenském osvobození Prahy, ale připsali si důležité politické vítězství, které v dalších letech náležitě využili.“.

„Rudá armáda v Praze: opožděné osvobození“
"autor Petr Hampl

http://www.roz­hlas.cz/bitva­orozhlas/fron­ta/_zprava/1468333

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Politiku bych nechal stranou.Nikomu bych nepřál tu hrůzu co si museli prožít lidé ukryti ve sklepích na pražské Pankráci.Byla mezi nimi i moje matka a vyprávěla mi jak Němci v posledních dnech války brutálně vraždili právě ty schované civilisty.I ten unavený a zaprášený ruský voják který dorazil do Prahy byl rád že to všechno skončilo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Najprv tyrochu histórie:
30.4. vodca Nemeckej ríše Adolf Hitler spáchal sebevraždu, ale nemcká armáda bojovala ďalej.
Útok Sovietskych tankov na Prahu začal už počas bojov o Berlín ihneď po volaní českého rozhlasu o pomoc bojujúcej Prahe. Rozkaz znel: „Odkloniť tankové vojská od Drážďan na Prahu, maximálna rýchlosť, nezastavovať sa bojom a preniknúť cez nemeckú armádu generála Schroedera za každú cenu, za každú cenu“, čo stálo túto bojovú kolónu veľa mrtvych (na to sa akosi zabúda).
To, že prišli do Prahy až nasledujúce ráno po podpísaní kapitulácie, nijako neznižuje ich zásluhy a ich blízkosť a rýchlosť mali rozhodujúci vplyv na zastavenie bojových akcií jednotiek Wermachtu a SS proti Prahe a niekoľkým jednotkám Vlasovovej armády, ktorá opäť zmenila pána.
Môžte so mnou nesúhlasiť ale je to tak.
PS.ak by som citovala z neoficiálneho rukou písaného denníka priameho účastníka týchto bojov, mal vtedy 15, asi by ste mysleli, že citujem Drdovu Nemú barikádu.

k citátu pána Hampla (v odpovedi annas) len krátko:
Po vojne je každý generál. A dotyčný pán by svojim názorom nemal skresľovať históriu!

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Nevidím důvod proč bych já měl bejt hrdej na to, že Prahu osvobodila Rudá Armáda. Nejsem jejím příslušníkem. Jo, pokud bych byl členem, nejspíš bych hrdej být mohl.

Ty politický čachry okolo s tím nemaj co dělat. Jen vědomí, že tam někdo mohl pomoct přede mnou a nějací papaláši rozhodli jak rozhodli a zkrátka to zbylo na mně i když já tam zkrátka dřív být nemohl… To by mi s tou hrdostí asi trochu zamávalo…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tony2412

Tady snad nejde o to zda je někdo hrdej nebo není hrdej, to co si dohodli ti státníci není až tak důležité, bojovali obyčejní vojáci a ti položili životy a je mi jedno jestli to byl Rus nebo Američan, Polák atd… Měli bysme být hrdi na ty vojáky kteří tady obětovali životy aby skončila válka!!!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… na tuto otázku ti neodpovím, ale měl jsem možnost mluvit s přímými účastníky, a popravdě? … asi by jsi na „bez boje“ dostal přes držku, jak se politika vyvinula potom, za to může víceméně 38´ >>> /kdo jednou zradí, nezradí i podruhé?/ … takže s těmahle názorama a dedukcema jdi někam (vím, že nejsi nejmladší, takže pochopíš, jestliže ti řeknu: „podívej se ne to očima lidí v pětačtyřicá­tým“) …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nejdřív jedno a hned na to to druhé … s osvobozováním by se vůbec nenamáhali kdyby jim to nerozšířílo sféru budoucího vlivu. Byla to cesta z deště pod okap, ale tak už to chodí když se velmoci přetahují o vhodné pozemky k rozmístění raket.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Ne. Na osvobození Prahy a velké části Evropy
Rudou armádou mohou být právem hrdí Rusové.

Já jsem hrdá na své předky (míním Čechy, Moravany, Slováky
i další národnostní menšiny (občany ČSR), za to, že se podíleli
na osvobození, a za jejich přispění k ukončení války.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
hapiky

Mc Merkurion: Viděl jsem to v několika dokumentech nejen v ČT. To co Sověti udělali v a ve Waršavě byla největší podlost. Když jsi tak chytrý, tak zdůvodni proč Sovětská vojska nepomohla Waršavskému povstání, i když byla jejich vojska opodál? Proč se přiřítila do Prahy, když už se tam bylo dobojováno a Němci utekli do sektoru USA? Na to se nemusím dívat očima lidí z 45.roku. To dá rozum, ale jen tomu kdo jej používá.

před 2181 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… já to řeknu takto, nebejt zrady v Mnichově, bylo vše jinak, a zua tu můžou angláni, to je prvopočátek veškeré války, až mně odpovíš na toto, jsem ochoten polemizovat dál … na základě této zrady, totiž dopadly volby a dostaly se komunisti k moci, na myšlení lidí to mělo velký vliv (todle nemám z tisku, ale od pamětníků), … asi tak …

před 2181 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Klidně ti odpovím i když vím, že to nevezmeš. ˇAngláni nás obětovali, ale neměli jsme snimi žádnou smlouvu o vojenské pomoci. Jinak to bylo s Francii, s tou jsme smlouvu o vzájemné pomoci měli, tudíš nás zradili. Myslím si, že jim Hitler dal oběma (právem)za vyučenou a proto mě to žádné žíly na krku nedělá, patřilo jim to. Mimochodem, Angláni po válce s klidem prohlásili, že nikdy neměli v úmyslu bránit ČSR, aspoň že to přiznali.
Teď ti dám otázku já: Co prohlásili Sověti k českému národu před vstupem jejich vojsk na naše území?(ve škole jme se to neučili)

před 2180 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

tony2412 Je důležité kdo a kdy a jestli vůbec nás osvobodil. Při pražském povstání proti Němcům zahynulo 3.tisíce Pražanů a 2tisíce Němců. Když se sovětské tanky přiřítily do Prahy, bylo už po válce. Při této invazi zahynulo v Praze 30Rusů. (od odstřelovačů). Takže minimální ztráty, obrovský zisk, a naše prohra.

před 2181 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Emefej: Osvobozovalo se podle politických ambicí. Kvůli Sovětským ambicím jsme museli čekat a dělat barikády a pomoc si vlastně sami.

před 2181 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Jsi pěkně zblblej. To jsi si ještě nezvykl, že prim na světě hrají velmoci.
Bylo to a bude. Prostě šlo o dávno rozhodnuté rozdělení Evropy.

před 2181 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

mosoj: Jak se ti dýchá s hlavou zastrčenou v sovětském zadku?

před 2181 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Keplere zase jsi trošku poodhalil.

před 2181 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek