Avatar uživatele
anonym

Jódluje se nejlépe tomu, kdo si nechá odstranit „vercajk“ nebo o něj přijde?

Vysoké frekvence se tvoří, když je úraz např. nakopnutí vercajku od ženy, která prostě neví jak jinak vyjádřit nezájem o vztah, takže pokud by úplně vercajk úplně chyběl např. amptutací/kastrací, tak by se dalo jódlovat o 106?


Doplňuji: Ještě někdo se k tomu zkuší vyjádřit?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga před 2672 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

1. Když čtu vaši otázku, tak mě napadl eunuch, jeho hlas.. Pokud se chlapci před mutací vykastrovali, neztratili svůj hlas. V 16. století se kastrátů využívalo ve zpěvu, když dospěli zpívali soprán nebo alt.
Stejně tak 17. a 18. století byli velmi žádanými pěvci po celé Evropě. Nejdéle se kastráti udrželi v papežské kapele, kde byli zaměstnáváni až do počátku 20. století. Rozsah jejich hlasu byl větší než ženský rozsah.
Připomenu, o koho jde.

"Eunuch (řecky „strážce lože“; z ευνέ (euné) – postel, ἔχειν (echein) – mít v moci, česky také kleštěnec) je kastrát člověka. Je to muž, který přišel o svá varlata, a to buď úrazem, nebo kastrací. Pokud dojde ke kastraci muže v dětství, chybí mu vousy, více vyroste a typicky mívá vyšší hlas. V Orientu se používali vykastrovaní jedinci jako strážci harémů“.
Více zde: http://sultan-serial.webnode­.cz/historie/za­jimavosti/eunuch/

2. Jódlování – technika, kterou se musí dotyčný jedinec naučit. Může se stát, že při bolestí a úleku, údivu atd., třeba i po kopnutí do rozkroku, muží přeskočí hlas, je vyšší než normálně, může začít na okamžik jakoby „jódlovat“, jstým způsobem se snaží bolest vykřičet. Samozřejmě neplatí obecně.

"Jsou zvlášní techniky hlasu, k níž patří kromě hlasu kastrátu také jódlování. To zní neobvykle a vzníká v hrtanu a rychlým střídáním vysokých a nízkých poloh a zní velice pronikavě.

Inspirační hlas vzniká rozkmitáním hlasivek v hrtanu, ovšem ne při výdechu, ale během vdechu. Bývá pravidelně součástí hlasových projevů kojence a v dospělosti se v české mluvě vyskytuje zřídka, někdy např. při citových projevech jako při překvapení, úleku, údivu, při pláči a také při škytavce. Někdy ho lze slyšet při hysterickém záchvatu a při některých onemocněních hrtanu. Je možné dosáhnout vyššího hlasu.

Ventrikulární hlas vzniká sevřením vchodu hrtanu a rozkmitáním tzv. ventrikulárních řas. Je drsný, hrubý a nemodulovatel­ný." atd.

http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:ju­Vly301I-UJ:dspace.upce­.cz/bitstream/han­dle/10195/58152/Sej­korovaA_Hlaso­vaHygiena_IC_2014­.pdf%3Fsequen­ce%3D3+&cd=1&hl=cs&ct=cl­nk&gl=cz&clien­t=firefox-b

Bakalářská práce 2014 – Hlasová hygiena pedagogických pracovníků
Anna Sejkorová
Univerzita Pardubice
Fakulta zdravotnických stu­dií

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap, anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

K tomu, co popsala annas není co dodat. Jódlování je technika, která se dá naučit (uměl to i Jiří Korn) a kastrace na to nemá vliv. Naopak kastrát by asi jódlovat neuměl. Představa, že by se Tyroláci záměrně kopali do koulí, aby pořádně jódlovali, je docela srandovní. To je jen lidová tvořivost a představa.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
xxx3

jak tu zmínila Annas, tak v minulosti opravdu byly opery (zvláště italské) plné kastrátů, kteří měli specifický hlas. Pokud by tě to zajímalo, tak o jednom z nejslavnějších kastrátů je natočený hraný film – Farinelli.
http://www.csfd­.cz/film/35280-farinelli/prehled/

před 2671 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek