Avatar uživatele
Smackdown

K čemu je to platné, když nám slibují zvýšení mzdy, ale přitom půjdou ceny potravin finančně nahoru?

Vláda

Původně
Slibují nám zvýšení mzdy,k čemu je to platné,když půjdou potraviny finančně nahoru?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2420 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Zvýšení mezd se jen SLIBUJE.
Ceny potravin skutečně ROSTOU.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

To je normální inflace. Růst mezd by ale měl být vyšší než růst cen. Kromě toho ceny nerostou u všeho, něco dokonce i zlevňuje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Muffz

Zvyšování mezd je hlavně teď předvolební tah, který se po volbách rozplyne jako prach. Je to celé o psychologii člověka, každý si myslí, že s vyšším platem se bude mít líp, což ale není až tak pravda. Bude více rozhazovat, pokud se zvedají ceny potravin, tak utratí stejně a nakonec bude mít na kontě to samé, co měl předtím. Krásně to popisuje kniha Bohatý táta, chudý táta.

Když ti vláda řekne, že dostaneš o 1000,– měsíčně víc, tak si řekneš pecka. Pak jdeš do obchodu a kupuješ máslo za 70,–, protože farmáři promrhali dotace z EU jinde a tak musí zvýšit ceny svých výrobků. A to jsem tři měsíce zpátky nekoupil máslo, protože stálo 35,– místo klasických 25,–.

Odborníky na tyhle hašašírárny byla a vždy bude ODS. Ta naslibuje hory, doly, ale když má pak přijít na lámání chleba, tak skutek utek. A lidi je přesto volí, protože si naivně myslí, že už se poučili.

Kdyby ty potraviny aspoň byly kvalitnější, ale sbíráme největší odpad z Evropy a ještě za něj platíme víc než okolní státy.

Dochy – souhlasím, sám jsem ČSSD volil a ne že bych toho litoval, ale zklamali mě a už to neudělám. Hlavně vypočítavé jednání Sobotky byla hranice toho, co jsem jako volič schopen trpět. Souhlasím taky s tím, že je hloupost, aby každá nová vláda pošpinila to, co předchozí vybudovala. Proto jsem alergický na volební program ODS, jehož hlavní náplní je zrušení EET, která do budoucna má potenciál výrazně zlepšit ekonomické podmínky v ČR. Populismus jak prase. Ostatně celý volební program ODS stojí na „Zrušíme vše, co ČSSD s ANO celé čtyři roky budovalo + zbavíme se Babiše, protože nás neposlouchá“. Poplatky za lékaře taky, já jsem u lékaře jednou za půl roku, takže je mi to fuk, ale měly smysl. Doktorka mi sama říkala, kolik tam chodí důchodců jen tak, protože nemají, co dělat. Že si tam chodí postěžovat na politiku, mládež a celý svět a zdržují ty, kteří tam jsou kvůli zdravotním problémům.

Upravil/a: Muffz

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Psychotic

Potraviny nejsou to jediné, co si za svou mzdu kupuješ. Jak už říká Kepler, ne všechno zdražuje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nepůjdou nahoru pouze ceny potravin, ale téměř všeho ostatního. To co se teď dělo v médiích kolem mezd a platů je celkem běžná, očekávaná předvolební rétorika a nahánění politických bodů. To co se z toho uskuteční je na úkor budoucnosti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Platy a ceny se zvyšují proto, aby si ekonomové mohli odškrtnout položku „ekonomika roste“

Muffz: S výrokem „za vše může ODS“ si dovolím nesouhlasit. Obávám se, že máslo na hlavě mají obě historické vedoucí strany (tentokrát myslím ODS + ČSSD). Víc než konkrétní program mně na nich s… to, že se nikdo z nich nezkoušel zamyslet zda něco z toho co schválila předchozí vláda mohlo mít smysl, ale vždy po volbách bylo nutno vše od předchozí vlády zkritizovat a zahodit. A podle mně téměř žádný schválený zákon nebyl vyloženě špatný, s každým bylo možné se naučit žít. S čím se nedá žít je to, že co bylo schváleno před rokem a kvůli čemu někteří byli nuceni investovat do povinného vybavení, školení, úpravy systémů, najednou neplatí a je třeba vše vyvíjet znovu, znovu tápat v nejistotě dokud se situace neustálí a znovu tápat v nejistotě zda i za rok bude mít smysl to do čeho vrážím prachy a úsilí dnes.

Příklad: Poplatky u lékařů. Nesouhlasím s nimi. Ale pokud už jsou zavedeny, nechal bych je. Ještě teď mají na mnoha místech automaty na 30kč lístečky, které jim jen zabírají místo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Tomu se říká inflace.

Argumentovat cenou pouze jednoho produktu je hloupost, musí se zohledňovat ceny všeho. Pokud jde o zmiňovanou nehoráznou cenu másla, doporučuji pamětníkům prostudovat své staré výplatní pásky. Já nějaké mám a zjistil jsem, že v roce 1987 jsem si za svůj průměrný čistý měsiční plat mohl koupit 28 kostek másla á 10 Kčs. Dnes si za měsíc v průměru vydělám na více než 70 kostek másla á 70 Kč. Znamená to tedy, že dnes je máslo výrazně levnější než za komunistů?

Doplnění:
omlouvám se, spletl jsem se o řád, tech kostek mý správně být 280 a 700.

Upravil/a: Klaproth

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Já souhlasím s Dubrarem:

Růst/Zvýšení mezd je (zatím) jenom slib.
Ceny (nejen potravin) už rostou.
A porostou dál
i kdyby ke slíbenému zvýšení mezd nedošlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Platy sa zvyšujú, pretože vznikajú náklady na živobytie. Ako už tu bolo povedané, je to uzavretý ekonomický kruh.
Ak by sa platy nezvýšili, kúpna sila obyvateľstva by nebola schopná pokryť požiadavky výrobcov na výrobu a následnú cenu výrobkov.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Keplere pokud si měl na mysli, že zdražení másla je kompenzováno například zlevněním lokomotiv, tak to se musím přiznat, že na to moc neslyším… 🙂
(Zdroj myslím Cimrman?)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Přijde mi to velmi podobné k tomu, když někdo do dveří, kterými běžně procházíš, přidá další zámek. Zatím se nezamyká, ale pro pocit, že ti bylo vyhověno, dostaneš o jeden klíček víc. Nic to nevyřeší, jen s sebou nosíš víc kovu, který ti udělá stejnou službu, ale neusnadní život.

Vyvolává to ve vás pocit, že vám někdo pomohl? (k zamyšlení)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
yuko

Kazdym rokem je to stejne. Ale budete si moci koupit maslo za 70 Kc 🙂
A proc by nepridali, kdyz se blizi volby.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

mzdy pozvolna rostou pochopitelně právě kvůli inflaci, jen zřídkavě je za tím skutečný růst životní úrovně. Za tím byste musel zřejmě emigrovat, to je totiž velmi dlouhodobě nastavený atribut se kterým na úrovni makroekonomie sice mohou politici něco dělat ale zpravidla to nedělají protože je to buď příliš složitý běh na dlouhou trať nebo jim v tom brání mezinárodní dohody (spíš obojí) 🙂

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek