Avatar uživatele
Paetur

K čemu mají dnešní mobilní telefony rozlišení obrazovky ve full HD?

Co jsem se dočetl, lidské oko téměř není schopno rozlišit na tak malé ploše rozlišení 720p od 1080p, full HD má vyšší spotřebu energie a větší náročnost na hardware. K čemu tedy je?

Zajímavá 0 před 2482 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Ono to úplně nesmyslné není. Vyšší rozlišení dovoluje jemnější grafiku, kdy už při vykreslování nemusí být důležité jednotlivé pixely (jak bylo např. v době prehistorických počítačů, kdy pro písmeno bylo např. 5×7 bodů) ale vše se vykresluje „do plochy“ – takže i při různém zmenšování a zvětšování písma je písmo stále čitelné a vypadá pořád stejně (hlavně u malých písmenek je to na displeji s nižším rozlišením dost problém). Také se trochu potlačí problémy způsobující skrývání tenkých objektů kvůli aliasingu apod. Dále některé telefony dovolují výstup na monitor/TV – takže může zůstat stejné prostředí.

Tak to jsou některé možné důvody proč full HD ano. Jestli dané výhody převažují nad nevýhodami soudit nebudu…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

K tomu aby se tím výrobci chlubili a uživatelé se trumfovali kdo „to“ má větší. A taky aby to žralo víc baterku,

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Muffz

Marketingový tah. Člověk by se musel na displej dívat přes lupu, aby viděl rozdíl.
4K na mobilu je teprve úlet.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Taky to nechápu, ale souhlasím s kolegy. Tak vysoké rozlišení má smysl až na řádově větších plochách. Dokonce je zbytečné i na menších TV, nebo monitorech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Tak jak píše Dochy. Vysoké rozlišení má význam pro výřezy, což je mimo jiné také to zvětšování písma. Nicméně dovoluji si upozornit, že samotné číslo 720p či
1090p není hodnota rozlišení!! Je to pouze rozměr obrazu v pixelech.Roz­lišení se udává v DPI a je to počet bodů na palec. Hodnota rozlišení vzniká až když rozměru 720P či jinému, přidám fyzický rozměr v palcích. Pak lze teprve mluvit o rozlišení!!
Uvádí se, že lidské oko umí rozeznat rozlišení 300 – 400 DPI, což při rozměru Full HD a rozměru současných displejů, je mírně nad schopnost oka. Rozlišení má také vliv na podání barev.
Takže význam to má, nicméně ne každý to potřebuje.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jáára

Když to použiješ na VR, tak se 4K display v mobilu velice hodí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Konkrétně si třeba zvětšuji písmo, když čtu na mobilu e-knihu a pak jsou ta písmenka stále „pěkná“ a ostrá. Při horším rozlišení a jejich zvětšování by byla písmenka „kostrbatá“ a nepříjemně by působila na zrak. Totéž při případném zvětšování detailů obrázků a pod.
A kapacita baterií i HW se tomu stále přizpůsobuje a také zdokonaluje, takže jde o stálý vývoj.
I mnoho uživatelů mobilů si myslí, že nynější dotykové smartphony jsou zbytečné a zbytečně složité a nejlepší jsou původní tlačítkové.
A to pouze pro to, že nedokáží ocenit jejich veškeré možnosti dalšího využití, nejen pro telefonování, které tato dokonalejší technika přináší.
A někteří bývají, při diskusi o tomto, i vyloženě agresivní.:-(

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Jiří Bohumil: co se týká toho zvětšování písma, pak (pokud je podpora přímo v dané čtečce) by se to daného problému týkat nemělo. V tomto případě by měl program vykreslit písmo znovu zvětšené, nikoli jen zvětšit to co už je na displeji. (ta druhé možnost je záležitostí přidaných udělátek, jako byla třeba lupa ve windowsech)

před 2481 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek