Avatar uživatele
anonym

K čemu přesně slouží zápočtový list pro nového zaměstnavatele?

Otázka je myšlena jak využívá a jaké info využívá nový zaměstnavatel ze zápočtového listu (z posledního zaměstnání), které doloží zaměstnanec.
Něco málo vím, pokud se mýlím, opravte mě, chybné info poprosím doplňte popřípadě

  1. slouží např. k info o dluzích, insolvenci, exekuci (aby mohl popřípadě nadále závazek plnit a zaměstnanci dluh strhávat)
  2. co člověk vykonával za práci, od kdy do kdy (podle data ukončení zjistí zaměstnavatel, jestli zaměstnanec může podepsat daňové prohlášení (slevy na daň. poplatníka) již ihned při nástupu nebo až dalši následující měsíc – jelikož nelze mit podepsané daňové prohlášení (slevy na daň. popl.) v jeden měsíc naráz
  3. jak bylo ukončeno zaměstnání (např. paragrafem či dohodou či na základě zaměstnancovy žádosti atd.)

dále mě nic moc důležitého moc nenapadá, napadá vás ještě něco, jak účetní, mzdová, personální účetní využívá a co ještě potřebuje mít na zápoč. listu?

(mě by třebas zajímalo, jestli když člověk nemá dluhy nic, na pracáku není evidován a zdr. pojištění si platí sám a při nástupu do práce doloží zápočťák ne z poslední práce, ale třebas z předposlední práce – jestli to v něčem vadí)
nový zaměstnavatel nemá jak zjistit že se jedná o zápočťák z předposlední práce a ne poslední, nebo ano, má?)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? michalds před 2438 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Zápočtový list slouží hlavně k výpočtu důchodu a jsou na něm uvedené údaje, které zaměstnavatel hlásí na SSZ. Z těchto údajů se potom vypočítává důchod.
Údaj o pracovní neschopnosti je velmi důležitý a pro výpočet důchodu se bere jako vyloučená doba, která potom výpočet důchodu negativně neovlivňuje.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Zápočtový list slouží, jak již jeho název naznačuje, k započtení odpracované doby do nároku na důchod. Důležitý je hlavně pro zaměstnance. Pro nového zaměstnavatele slouží prakticky jen jako důkaz, že předchozí pracovní poměr byl řádně ukončen.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Dnes už naprosto k ničemu, přežitek z minulosti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
synapse

Nejsem účetní, takže nevím, k čemu to skutečně nakonec využije, nicméně na zápočtovém listu, který jsem naposledy dostala, bylo uvedeno i to, kdy a jak dlouho jsem byla v minulém zaměstnání na neschopence.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek