Avatar uživatele
anonym

K čemu slouží pískovna?

On se písek nějak vyrábí i pomocí strojů třeba drcením hornin/kamenů? Představil bych si, že tam jsem nějaké pásy po kterých jezdí nerozdrcené zbytky a třídí se?

Do pískovny se může po dohodě přivést třeba nevyužitý písek, který člověk už nepotřebuje?

Je jich v ČR nedostatek a stále jich ubývá nebo jich pomalu přibývá?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2839 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Např. pískovna Náklo.
Pískovna Náklo na Litovelsku patří k nejnavštěvo­vanějším přírodním nádržím v kraji. Koupání je tu však kvůli těžbě štěrkopísku povoleno jen ve vymezených místech a na vlastní nebezpečí. Voda je čistá, hloubka jezera dosahuje až 25 metrů.

Společnost CEMEX Sand, k. s. vznikla pod názvem GZ – Sand, s.r.o. v roce 1993. Hlavním předmětem podnikání společnosti je těžba a zpracování písku a štěrku. Společnost v České republice dodává kvalitní přírodní tříděný i netříděný kámen a písek jak pro externí zákazníky, tak pro potřeby ostatních společností skupiny CEMEX. V České republice provozuje společnost CEMEX Sand sedm štěrkoven a šest kamenolomů
http://www.lo­myatezba.cz/2014/2014-3/item/502-piskovna-naklo-a-jeji-bezpecnostni-opatreni

"Štěrkopískovna Mohelnice
První zmínky o těžbě štěrkopísku na Mohelnicku pro průmyslové účely se datují k roku 1952 a to v území dnešního dobývacího prostoru Mohelnice I. V průběhu doby a v důsledku stále stoupající potřeby kvalitního štěrkopísku zejména pro betonářské účely došlo k rozšíření těžby i do dobývacího prostoru Mohelnice ( zde byla pro další těžbu zásadní přeložka toku řeky Moravy ) a dobývacího prostoru Moravičany, o celkové rozloze 202 ha.

V začátcích probíhala těžba korečkovými bagry, v roku 1969 byl uveden do dovozu drapákový bagr DB 4-L. Vytěžený materiál je dopraven čluny a tlačnými remorkéry do přístavu a odtud korečkovým elevátorem na dopravníkové pasy na surovinovou skládku. Z této je surovina zpracována ve stabilní technologické lince. Výslednými produkty je deset výrobků od písku, předrcené kamenivo až po kamenivo pro dekorativní účely o celkovém objemu cca 420 000 tun/rok. Výrobky jsou zákazníkům expedovány jak nákladními auty tak i po železnici.

Těžbou vzniklá jezera se nacházejí v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví a dále jsou jezera využívána jako zdroj pitné vody pro město Mohelnici a okolí, takže těžba a zpracování štěrkopísků v naší provozovně je prováděna s maximálním ohledem na životní prostředí."

--
Pískovny Morava
http://www.pis­kovnymorava.cz/

Druhy písku
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/P%C3%ADsek_(ma­teri%C3%A1l)

Pískovny se dají najít v různých oblastech ČR, několik je jich v jižních Čechách atd.

Pokud máte zájem dovědět se víc, stačí zadat do Google Pískovny a najdete jich mnohem víc.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

V většině pískoven jde písek přes třídící pásy , aby se odstranily případné hrubší kusy. Většina pískoven je v lokalitách, kde je písek v podstatě připravený, neni ho třeba drtit. Jen vytěžit a prodat. Nevyužitý písek ti žádná pískovna nevezme. To zavez na skládku. Pískovna jen písek těží, popřípadě upravuje a prodává. Pískoven je tak akorát, aby nabídka uspokojila poptávku. Občas některá omezí, nebo naopak zvýší výrobní kapacitu. Občas se nějaká pískovna uzavře z důvodů vyčerpaného ložiska. Pokud je třeba, otevře se pískovna nová.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek