Avatar uživatele
anonym

K čemu vlastně je EET (elektronická evidence tržeb)?

Andrej Babiš zavedl na tento rok EET (elektronickou evidenci tržeb). Ale k čemu to vlastně je? Je to vůbec k něčemu dobré?

Zajímavá 0 před 2752 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Kolik jsi měl tento měsíc příjem z prodeje věcí? No já nevím, asi nic. A takto pak vypadá daňové přiznání. Já vlastně neměla skoro žádné tržby, tak není co zdaňovat.
A najednou jedna dobrá věc.
Veškeré tržby se elektronicky evidují a přehled zasílá na FÚ. No a až se rok sejde s rokem, tak najednou je z čeho počítat daň v daňovém přiznání a ne, že ne.
Jenže jako obvykle, čecháčkům se to nelíbí, protože najednou by nemohli podvádět.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Docela dobré vysvětlení, které nezabíhá do technických detailů, je na wiki: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Elektronic­k%C3%A1_eviden­ce_tr%C5%BEeb
Oficiálním důvodem zavedení je zvýšený výběr daní. Jestli je to k něčemu dobré, to ukáže až čas. Zcela jistě je to dobré pro výrobce elektronických pokladen.
IMHO k žádnému významnému zvýšení výběru daní nedojde, protože je prostě není kde brát.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Ano, efektivní to bude. Už jenom proto, že bude mít kdokoliv možnost anonymně nahlásit, že nedostal paragon a přitom u vás nic nenakupoval.
Věřím na lidskou ( hodně českou) povahu. Nicméně zrovna tato možnost se mně nelíbí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mzm

Podle mě je to jen přihrávka někomu, kdo vytvořil SW, který nikdo nechtěl. Jinými slovy zákonem přikázaný nákup něčeho, co nechcete nebude mít větší vliv na vybrané daně a autor SW si pěkně namastí kapsu. Víc v tom nevidím. Když někdo nebude chtít provést platbu přest EET, tak to stejně neudělá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Podle mně nemá moc velký smysl. Poměrně velké náklady (hurá akce, pár firem se napakuje na pokladnách zajištujících evidenci na finanční správě, vyberou se nějaké pokuty u těch, kteří přechod nestihli, někomu se zaplatí za vývoj systému na fin. správě a jeho udržování). Přínos… nejsem si jist, nějaký doufejme bude… Osobně si myslím, že je to ptákovina…

Raibek: Povinnost vést účetnictví má každý daňový subjekt. Pokud vy máte v účetnictví takový bordel, že ani nevíte jestli jste něco utržil…
Na tomhle EET nic nezmění. Jen bude pro fin. správu snazší vám dokázat, že vám tu pokutu dali oprávněně 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Myslím, že na výběr daní to nebude mít žádný vliv.
Provozovatelé restaurací, kteří mají větší obrat, kuchyň a více zaměstnanců, pokladní systém mají už kvůli své vlastní kontrole zaměstnanců a skladu, účtenky už vydávají a nezdaněných příjmů tam moc nebude. Majitelé malých hospůdek se se svým příjmem většinou vejdou do slevy na poplatníka, takže od nich také žádný další příjem nebude. Věřím, že příští vláda tento systém zruší. Mnoho drobných živnostníků si jej ani nepořídí a zruší živnost.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Stingo

Jak řekla paní z finančního úřadu: „Poctiví podnikatelé se EET nemusí bát a ti nepoctiví už vůbec ne.“

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Oficiálně je to k tomu, aby Finanční úřady, respektive Ministerstvo financí, měly kontrolu nad příjmy i tam, kde probíhají v hotovosti, a věděly tedy přesně i to, kolik má majitel platit na daních, aby tento někde nepodváděl, nezamlčel nějaký příjem a nedocházelo tak k daňovým únikům. To zní samozřejmě jako celkem dobrá myšlenka.

Dobré to v konečném důsledku nejspíš nebude k ničemu. A to ze dvou důvodů. Zaprvé to živnostníky a drobné podnikatele zlikviduje. Jednak proto, že se budou muset bát každé chybičky nebo lidí, kteří je s radostí nahlásí i třeba bez toho, že by se skutečně něčeho dopustili. Horší je, že náklady a podmínky na provoz EET jsou pro většinu nesplnitelné.

Druhý a daleko větší problém je v tom, že k největším daňovým únikům dochází v ohromných korporacích různých pospojovaných, často nadnárodních, podniků, které ve skutečnosti vlastní jiná firma, kterou vlastní těžko říci kdo, prootže se to dost často mění. Tyto koroporace často ani nemají příjmy v hotovosti, takže se jich EET netýká. Sen tam přelít nějaký ten milion, či dokonce více, tak, aby toto monstrum nemuselo platit vyšší daně, je tam mnohem jednodušší a korupce je tam na denním pořádku.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek