Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kabel - dělá se vůbec v takové kombinaci

Potřebuju pro rozvod kabel čtyřžilový, se dvěma fázemi, nulákem a ochranným vodičem. Jedna fáze pro světelný obvod (samostatně jištěný), druhá fáze pro zásuvkový obvod (samostatně jištěný), nulák a fáze společné. Jenže jediné čtyřižilové vodiče, které jsem objevil jsou pro staré motorové zásvky, kde vodiče PE a N jsou jeden společný, tedy tři fáze barevně odlišné a PEN. Jenže mít místo modrého nuláku šedý, to se mi nechce, to je poněkud prasárna.

Nevíte, jestli se dělá kabel v požadované barevné kombinaci?

Předmět Autor Datum
Myslím že nedělá.. kouknivodice.htm
paul 09.09.2013 09:05
paul
Nedela a navic to vubec nemusi bejt koser, podle me by se to revizakovy vubec nemuselo libit. Zasuvk…
bahno. 09.09.2013 09:22
bahno.
Světla mám 6, zásuvky 16, přetížený není. Proberu to s revizákem.
JR_Ewing 09.09.2013 10:19
JR_Ewing
Uz len z principu taketo nieco nemoze existovat, pretoze by na takomto kabli nebolo mozne pouzit sam…
hzverbik 09.09.2013 09:22
hzverbik
Takový kabel se opravdu nevyrábí, protože je to v příkrém rozporu s předpisy v elektrotechnice. Měl…
mirektatra 09.09.2013 09:43
mirektatra
Děkuji za vysvětlení. Ta poslední věta se mě poněkud dotkla. Bohužel to zvýrazněné násobné přetížení…
JR_Ewing 09.09.2013 10:18
JR_Ewing
přetížení: 16+6=22A - zatížení 2,5ky dle uložení ad 1) - tam se jedná o sdružený obvod se sdruženým…
mirektatra 09.09.2013 12:47
mirektatra
Tak on by se vyrabet mohl, a mam pocit ze se i vyrabi(jenom neni beznej a bude drahej). Napr. pro pr…
bahno. 09.09.2013 13:04
bahno.
Pravda, je to možné. I pro zapojení dvoufázového elektromotoru by se hodil kabel černá/hnědá/zelenož…
mirektatra 09.09.2013 13:10
mirektatra
Píšeš o kabelu - myslíš tím kabel, ve kterým budou dráty, nebo měděná lanka? Pokud to bude do zdi, t…
Prasak 09.09.2013 10:29
Prasak
Dráty, dráty.. pokud dořeším praktickou správnost mé myšlenky (aby nebyla v příkrém rozporu s normou…
JR_Ewing 09.09.2013 10:32
JR_Ewing
Samostatné vodiče ve společné trubce je totéž, jako společný kabel, nebo šňůra. Co se týká šňůry v p…
mirektatra 09.09.2013 13:05
mirektatra
Nějak by mě ani nenapadlo, použít v pevném rozvodu šňůry. Ani počítačovou síť, ani rozvod elektriky.…
JR_Ewing 09.09.2013 13:10
JR_Ewing
""Doporučení: Seznamte se se základními principy v elektrotechnice, než se do takové práce pustíte.… poslední
Zerozero 09.09.2013 17:11
Zerozero

Nedela a navic to vubec nemusi bejt koser, podle me by se to revizakovy vubec nemuselo libit. Zasuvky mas 16A, svetla 10A, klidne z jedny faze... nulak mas pretizenej(byt jen velmi malo).
No, a i kdyby si ho sehnal, bude vyrazne drazsi nez petidrat, pac to je standartka prodavana na desitky kilometru. A nezapojenej drat je v pohode.

Takový kabel se opravdu nevyrábí, protože je to v příkrém rozporu s předpisy v elektrotechnice. Měl by nejenom jiné barvy, ale i jiné průřezy jednotlivých žil.
Vysvětlení:
1 - rozdílné silové obvody s rozdílným jištěním nesmí být provedeny ve společném vedení/obložení, tedy ve společných trubkách, krabicích, pláštích kabelů ... , Protože při poškození izolace žíl dojde k zavlečení cizího napětí do jiného obvodu, navíc s rozdílným jištění, nebo rozdílnou fází.
2 - společný nulový /střední/ vodič bude při zatížení fází namáhán SOUČTEM JEJICH PROUDU, a tedy násobně přetížený, ne nepatrně.
3 - společný ochranný /PE-zelenožlutý/ vodič může při poškození izolace zavléci cizí napětí na kostry a ostatní přístupné, elektricky vodivé části spotřebičů. Navíc v případě poruchy bude rovněž namáhán SOUČTEM PROUDŮ všech /samostatných/ obvodů a tedy násobně přetížený.

Doporučení:
Seznamte se se základními principy v elektrotechnice, než se do takové práce pustíte. Elektrické zařízení bez napětí vypadá stejně, jako elektrické zařízení pod napětím, jenom je jiné na omak :-(

Děkuji za vysvětlení. Ta poslední věta se mě poněkud dotkla. Bohužel to zvýrazněné násobné přetížení je ovšem řečené bez širší znalosti plánovaného zapojení. Vodíč s průřezem 2,5mm2 přetížen nebude, neboť jištění obou větví je 16A+6A

ad 1) - co se týče setkání rozdílných napětí a fází, stejný problém nastává už při vedení kabelu od hlavního jističe do rozvaděcí skříně, kde poškozením jednoho z vodičů (nebo špatným zapojením) může dojít ke kontaktu různých fází a jinak zatížených větví.

ad 2) pretížen nebude, viz argumentace výše

ad 3) v okamžiku, kdy poškozený PE vodič zavleče napetí na kostry (dostupné dotyku, tedy přístroje bez dvojité izolace), tak má reagovat okamžitě jistič, ať už v z jakéhokoli obvodu, případně předřazený proudový chráníč.

přetížení: 16+6=22A - zatížení 2,5ky dle uložení
ad 1) - tam se jedná o sdružený obvod se sdruženým napětím a sdruženým jištěním, kdy vypnou všechny fáze najednou ), to není rozdílný obvod - chybné zapojení je vyloučeno výstupní revizí.

ad 3) - jedná se o to, jak rychle (impedance ochranné smyčky v kombinaci se zdvojeným jištěním) a jaké při poruše vznikne dotykové napětí

Celá diskuse a argumenty "no ale kdyby..." je stejně o ničem, když je vedení pod společným pláštěm výslovně zakázáno. Jenom podotýkám, že na rozdíl od PE(N) ZŽ vodiče, lze ostatní, tedy pracovní vodiče přeznačovat jinou barvou. Nic Vám tedy nebrání takový vodič si "vyrobit" přeznačením způsobem podle normy, tedy na obou koncích krajního pracovního vodiče provést přeznačení modrou bužírkou na pracovní vodič střední.
Omlouvám se Vám, pokud se Vás moje věta o nastudování předpisů dotkla, ale usoudil jsem tak z kladeného dotazu, nad kterým by podle mne alespoň vyučený elektrikář neměl mít proč uvažovat.

Samostatné vodiče ve společné trubce je totéž, jako společný kabel, nebo šňůra. Co se týká šňůry v pevných rozvodech, tady se názory revizáků různí. Nevím, jestli to výrobce nějak odlišuje, nebo jestli to řeší nějaká norma, ale ukončení vodičů šňůry musí být ve svorkách přizpůsobeno lankovým vodičům - tedy spec.svorky, nebo fastony (zakázáno cínování konců). Každopádně je zvyklost (nikoliv ústavní :-) ) používat v pevných rozvodech dráty a předpis pro šňůry v pohyblivých vedeních.

""Doporučení:
Seznamte se se základními principy v elektrotechnice, než se do takové práce pustíte. Elektrické zařízení bez napětí vypadá stejně, jako elektrické zařízení pod napětím, jenom je jiné na omak :-(""

Svatá pravda. Lidi, nedělejte instalace, bez alespoň základních znalostí!
V lepším případě, pokud neseženete revizního technika, který se nechá dobrovolně popravit, tak Vás to nechá vytrhat ze zdi. V horším případě Vám jde o život!:x:

Jinak k problému: Vést dva rozdílné, jištěním oddělené obvody společným kabelem, jak už zde bylo uvedeno, přímo zakazuje norma!
Pokud je potřeba kabel jak je požadavek a nejedná se o kilometry, tak se prostě z pětižilového kabelu nepotřebný nezapojí. Ale v tomto případě nedělat!!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru