Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kabely do zdi, jak je upevnit

Koupil jsem chaticku, je v ni zavedena elektrina, ale neni poradne rozvedena (ITakovi dve zasuvky v rohu proste nestaci). Takze planuju to obejit s flexou a prislusnym kotoucem, udelat zlabky do zdi, zasekat zasuvky a pak "zamest stopy po kuteni".
Co jsem tak po ruznu vrtak diry pro hmozdinky, tak je to asi z tvarnic, nebo neceho podobneho - vrta se to prilis snadno, trochu se to droli, prach je sedy, hmozdinky to chce zasadrovat, jinak se vytrhnou. Takze myslim, ze to jsou nejake prumyslove vypenene tvarnice (Ytong?).
S chatickou jsem dostal i par pytlu cementu, nejaky pisek by se taky nasel. Tak premyslim, zda bych to nevyuzil.

Potrebuju rozvest elektrinu pro notebooky, monitory, stolni lampicky a podobne male spotrebice.

Jake draty bych mel zvolit a cim je ve zdi zazdit? Zatim jsem si natahal elektrinu jen v panelaku, ale to jsem bral po povrchu - listami. Leta spolehlive funguje, ale listy se do te chaticky nehodi.

Předmět Autor Datum
Tak proč ne, jen bych si nechal zhotovit nějakej projekt a nechal si to posvětit revizákem... Spíš…
kamzl 22.10.2013 19:00
kamzl
Pojisteni si zrizovat nehodlam, prijde mi, ze bych jen platil a platil a nikdy necerpal, aspon co vi…
gilhad 22.10.2013 19:09
gilhad
Jeste dodam, ze manualne jsem celkem rozumne zrucny, ucenlivy a spoustu veci uz jsem napoprve spravn…
gilhad 22.10.2013 19:03
gilhad
kabely se sádroujen přichytí asi po 1/2m apak se zapraví omítkou. zásuvky se tahají kabelem CYKY3x2,…
paul 22.10.2013 19:35
paul
Rozhodne to nedelejte s umyslem, ze v te urcite zasuvce bude odber 7W, zasuvkovy obvod je jisteny 16…
lk1 22.10.2013 19:36
lk1
Zasuvky (jako celek) maji v te chaticce jeden jistic. Ja bych se (samozrejme) napojil az za nej a da…
gilhad 22.10.2013 19:59
gilhad
Použij kabely CYKY. Bez problémů můžeš obvody s malou předpokládanou spotřebou jistit třeba 10A, neb…
Zerozero 22.10.2013 23:43
Zerozero
Akoze nie je povinny ? U Vas v CR nie su povinne pre oseobecne obvody obsluhujuce laikmi ? Zvlast na…
Matfej 23.10.2013 08:22
Matfej
Základní ochranou je stále ochrana nulováním. Chránič je ochrana zvýšená, a co vím, pro domácnosti j…
Zerozero 23.10.2013 13:34
Zerozero
1. To nechápu tu vaší utkvělou myšlenku mít každou zásuvku jištěnou zvlášť - doma mi už nevypadl zás…
lk1 23.10.2013 11:21
lk1
Me se to osvedcilo v praxi, mam to jako "zasuvky pokoj A", "zasuvky pokoj B" .. "server A", "server…
gilhad 23.10.2013 12:29
gilhad
tak pokud poskytuje nějaké internetové služby pro okolí, pak chápu proč nepotřebuje aby mu vypadla v… poslední
paul 23.10.2013 15:20
paul

Pojisteni si zrizovat nehodlam, prijde mi, ze bych jen platil a platil a nikdy necerpal, aspon co vidim u znamych.
Jistice si snadno spoctu sam, to je jednoducha matematika a stejne to predimenzuju, protoze vetsina zasuvek bude pro odbery spise symbolicke (radove 10W - 30 W).
Chata stoji uprostred travnikove zahrady - zadne stromy, cili od ni nic nechytne (neohrozuju ostatni) a sobe verim, ze pozar nevyvolam a tudiz mi neshori (necitim potrebu se pojistovat). A kdyby prece jen, tak me to sice zamrzi, ale zivot mi to nezruinuje.

Jeste dodam, ze manualne jsem celkem rozumne zrucny, ucenlivy a spoustu veci uz jsem napoprve spravne udelal podle navodu z netu (od vareni, peceni prez nejruznejsi elektricka schemata, nuz, britvu, az po drevenou kulnu. Elektrorozvod v panelaku mi taky funguje leta spravne, jen mam mnohem vic zasuvek, nez bylo puvodne v byte, vetsina z nich ma samostatny jistic a dedikovany pocitac/zarizeni, ktere je k ni pripojeno - pri vypadku jednoho nezustanou ostatni bez proudu - vyzkouseno v praxi), takze o provedeni se nebojim.
Ale vim, ze nevim co nevim. Takze od oka bych volil nejaky kabel s pevnejsi izolaci, asi co by mi poradili v nejakem OBI nebo tak, ale tam maji tendenci nabizet vzdy jen to nejdrazsi. Tady budu mit i par zasuvek dedikovanych pro takove trhace asfaltu jako Raspberry PI se spickovym odberem 7W :)
A namichal bych kyblik betonu a ten drat do te drazky proste zabetonoval (ono toho bude hodne metru, pytlik sadry mi prijde jako strasne malo materialu a ten cement zatim na nic neplanuju pouzit), nasledne pak resil omitku.
Ale mozna to ma nejake zadrhele, ktere me nenapadly a tak se radsi zeptam tady - vic lidi vic vi :)

Rozhodne to nedelejte s umyslem, ze v te urcite zasuvce bude odber 7W, zasuvkovy obvod je jisteny 16A jisticem a draty tomu odpovidaji a basta(prurez 2,5mm2). Navic dnes je treba vsechny zasuvky pripojit pres chranic 30mA, vyjimka je jen zasuvka primo urcena pro lednici a mrazak.
No a tu drazku radsi pak zahazejte maltou nez betonem.

Zasuvky (jako celek) maji v te chaticce jeden jistic. Ja bych se (samozrejme) napojil az za nej a dal si tam dalsi svoje jistice, abych mohl jednotlive zasuvky/skupiny zasuvek nezavisle vypinat a mel je nezavisle jistene. Tyhle (dalsi) jistice ale uz nemusi byt vsechny na 16A, pokud vim, jake budou odbery kde, muzu dat jistice primerenejsi (pokud sezenu - doma mam spoustu 10A a i to je zbytecne moc).
Samozrejme kabel za jisticem bude dimenzovany aby spolehlive a s rezervou ustal vypinaci proud jistice. Ale nepotrebuju mit v podkrovi, kam se neda normalne chodit, ale leze se tam, zasuvku na 16A, kdyz 1A je vic nez dost (a 0.1A by taky stacilo) - a naopak slabsi jistic zareaguje driv a lepe ochrani.
Silne zasuvky budou v mistech obvyklych, ale "dedikovane pocitacove" budou primo pro jednotlive pocitace a jisteny zvlast, takze se snadno poznaji. Nejhorsi, co se muze stat, je ze nekdo (ale kdo, kdy a hlavne proc?) by tam zapojil silnejsi spotrebic a pri kazdem zapnuti by vyhodil prislusny jistic (2. urovne), cili by mu spotrebic nesel. Na druhou stranu pokud zarizeni se spickovym odberem 7W zacne odebirat 220W (=1A), 2.2kW (10A) nerkuli 3.5kW (16A), tak je neco tak velice spatne, ze ten jistic mel vypadnout uz davno a cim driv vypadne, tim lip.

Použij kabely CYKY. Bez problémů můžeš obvody s malou předpokládanou spotřebou jistit třeba 10A, nebo 6A. V tom případě můžeš použít vodiče 1,5mm2. Při menších hodnotách jištění, je menší problém dosáhnout hodnot impedance. Jen pro předpokládaný větší odběr použij průřez 2,5mm2 a jistič 16A. Pro představu, varnou konvici 2kW udrží bez problému jistič 10A.
Pokud je přívod do chatky "dvoudrátově", chtělo by to udělat "bod rozdělení" a dál instalaci tahat třídrátově. Proudový chránič je možný, ale ne povinný.
Barvy vodičů PE žlutozelený (ochranný nulák), světle modrý pracovní nula, černý fáze. K vypínačům světel by měly být dva vodiče černé (hnědé), ne jak se to běžně dělá, žlutozelený nebo modrý a černý, to je špatně.

Jen připomínám, tyto práce by měl dělat odborník. Ale známe to. Elektriku umí
každý ;-) No lepší dobře udělané laikem, než zprasené takyodborníkem, což už jsem mockrát viděl.

Základní ochranou je stále ochrana nulováním. Chránič je ochrana zvýšená, a co vím, pro domácnosti je předepsaná pouze pro koupelny.
Na minulém školení mi bylo vysvětleno, že pojem "obsluhované laiky" platí pro prostory veřejné, jako hotely, školy, ubytovny a podobně.
(zatím nemám informace, že by se to změnilo, ale je to možné)

1. To nechápu tu vaší utkvělou myšlenku mít každou zásuvku jištěnou zvlášť - doma mi už nevypadl zásuvkový obvod několik (asi 10) let.
To by bylo zajímavé řešení pro nějakou laboratoř, kde se předpokládají pokusy a vyhazování - doma je to IMHO nesmysl, už jenom proto, že...

2. Jističe při zkratu vybaví za stejný čas, pokud mají stejnou charakteristiku, bez ohledu na hodnotu ampérů, takže když za sebe navrstvíte 16A, 10A, 6A (všechny třeba B) a já nevím co ještě, tak při zkratu vyletí všechny, to bude príma zábava je všechny chodit nahazovat, leda že uvidíte, kde byla příčina.

Problém je také při pouze jednom chrániči na celý dům (při poruše čehokoliv vypadne elektrika všude), proto se smí např. zásuvky na lednice z toho vynechat.

Ale vy asi myslíte vést ke každé zvlášť jištěné zásuvce zvlášť jištěné vedení, no dobrá.

Stejně si myslím, že je dobré pokud mohu do každé zásuvky zapojit na chatě elektrické topení, a nepřemýšlet kam mohu a kam ne, ale to je investorova volba.

Me se to osvedcilo v praxi, mam to jako "zasuvky pokoj A", "zasuvky pokoj B" .. "server A", "server B" .. umoznuje to taky prehledne odpojovani na jednom panelu.
Uz se mi parkrat stalo, ze vypadnul jen ten prvni, nejslabsi, jistic v rade, takze to pro sebe beru jako dobry napad - a cena jistice zas neni takova, abych si to poteseni nemohl dovolit.
Dalsi vec je, kdyz chci vecer/v noci udelat neco s elektrikou (opravit/pridat zasuvku/presunout lustr/cokoli), tak je vyhodou, ze si odpojim jen jeden pokoj a eletrinu na sviceni a montovani beru z pokoje druheho.

Na "obecne pouziti" mam jednu sadu zasuvek, na "specificke pouziti" mam jinou - takze nebudu strkat topeni do zasuvky nadepsane "Dlink switch" vyvedene nad pracovnim stolem a zablokovane trafem switche, ale do nenadepsane zasuvky o kousek vedle u zeme ...

Lednice bez proudu vydrzi v pouzitelnem stavu dele nez pocitac :)

tak pokud poskytuje nějaké internetové služby pro okolí, pak chápu proč nepotřebuje aby mu vypadla všechno, kdo to má pak nahazovat, že? A pokud je ochrana nulováním, tak chránič není nutný. Na jeho místě bych se to snažil řešit podobně. Nakonec si může koupit i jistič který má v sobě i chránič, když na věc přijde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru