Avatar uživatele
anonym

Kamarádka má partnera v depresi. Kdo je na tom hůř? Jak z toho ven? -iv-

Doplňuji:
P.S. Barnajko , krasne jste to napsala. ( i Ostatni ). Ale je hur. Leci se , ale zaroven chce depresi " prepit ). Zatim ma praci , ale uz ztratil nekolik notebooku , mobilu ( firemnich ) !! Ridil uz i namol opily. ma ho kamaradka opustit , udat ? Do lecebny nechce , v praci to asi vsichni vi , ale on to taji. Doma je agresivni.
Kamaradka rika , ze kdyz ho opusti je to pro nej konec. Ja ji rikam , ze on uz na dne je a ted tam taha jeste ji i s detmi. Tak co ? ☹

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, Toruk, iceT, Kerberus, tom004, barnajka před 4628 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Chce to pozitivně myslet.Pořád je to lepší,než kdyby ho měla v lochu.Z depky mu snáze pomůže. 🙂
Doplňuji:
Takže,on je alkoholik,a kamarádka se rozhodla,že se zničí spolu s ním.Možná ho zachrání,když ho opustí.Sebe určitě.

Upravil/a: tom004

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
barnajka

Jestli je to deprese jako lékařem stanovená diagnóza, pak je na tom zřejmě hůř sám nemocný, tj. kamarádčin partner.
Pokud je to ale deprese jako „jen“ dlouhotrvající stav blbé nálady, hůř je na tom tvá kamarádka, protože život po boku fňukala musí být očistcem na zemi :)

Jak z toho ven, hmm… Těžko radit. Předpokládám, že pokud se u něj opravdu jedná o depresi jako nemoc, doktor mu určitě napsal léky. Je nesmírně důležitý, aby je nemocný bral pravidelně a přesně podle pokynů lékaře. NIKDY je nesmí vysadit sám o své vůli, i kdyby se momentálně cítil sebelíp. Je potřeba důsledně docházet za lékařem na konzultace a kontroly..a to je asi tak všechno, víc se dělat nedá, kamarádka mu víc pomoct nemůže :(
Lidi často žijí v bludu, že deprese se dá překonat vůli. NEDÁ!!! Když máš blbou náladu, povyražení s přáteli tě z ní klidně může vytáhnout..Ale na opravdou depresi tohle neplatí!

Hlavně ať se kamarádka nesnaží partnera „rozveselovat“ za každou cenu. Pokud sám do toho kina jít nechce, ať ho tam netahá násilím… pokud sám nechce konverzovat, ať ho do hovoru nenutí… pokud sám zrovna nechce jíst, ať mu ten žvanec do krku necpe. Chce to napojit se na partnerovo nitro, naučit se naslouchat jeho potřebám a náladám, naučit se rozpoznat, kdy je lepší se stáhnout a nechat ho radši o samotě. Deprese je sice mrcha, ale i ona má „lepší“ a „horší“ fáze. V té lepší se nemocný cítí docela fajn, kolikrát bys ani nevěřila, že tenhle člověk se léčí na psychiatrii. Když ale přijde ta blbá fáze, je opravdu lepší spíš se stáhnout. Ať je kamarádka pořád nablízku a permanentně k dispozici, ale ať se nevnucuje a nepronásleduje partnera na každým kroku jak ocásek, tím nepomůže ani neprospěje nikomu a ničemu.

No ale pokud ten kamarádčin partner není nic jinýho než obyčejný mrzout a fňukna, tak to snad radši dát ruce pryč :))
Ne, vážně – blbá nálada se vůlí překonat dá. Člověk si musí najít něco, co ho baví a zabaví, co ho rozptýlí. Čím míň volnýho času, tím líp. Blbá nálada by měla brzo odejít…
Ale pokud to fňukání není krátkodobý stav, nýbrž životní styl, kamarádka musí dát partnerovi nůž na krk: buď se sebou něco začne dělat.. a nebo je konec. Tihleti chroničtí fňukálci jsou totiž děsní vysávači energie – pár let po boku takovýho upíra..a kamarádka bude vycucnutá až na morek. Partner se musí změnit – a hlavně musí CHTÍT se změnit. Prvně si vůbec musí přiznat, že nějakou „depresi“ má…a že to je problém, který obtěžuje nejen jeho, ale i okolí. Ta změna se musí stát v jeho hlavě – a jestli má být trvalá, musí se stát pouhou silou vůle. Prášky-oblbováky to za něj neudělají. Možná by nebyla od věci pomoc psychologa, ale třeba i kamarádčino ultimátum: „léčba“ nebo rozchod by mohla být dostatečná motivace, aby na sobě začal pracovat. Neříkám, že je to jednoduchý, ale opravdu to jde. Když se změnit CHCEŠ, DOKÁŽEŠ to!!!! Já to dokázala taky – a to je fakt co říct :)))

Tak teda držím pěsti všem zúčastněným, ať má tento příběh dobrý konec :)
Doplňuji:

  • iv-, jestli můžeš (a chceš), zkontaktuj mě, prosím. Něco bych ti k tomu ještě řekla, ale nechci to rozebírat tady (netýká se to úplně mě).

Tak teda pokud můžeš, písni mi..pokud ne, nějak to zobecním a dám zítra do diskuze :)

Upravil/a: barnajka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Toruk

Kdo je na tom hůř? Jako z těch dvou? Partnerka toho muže v depresi by na tom vůbec nemusela být špatně, kdyby se nepodávala jeho depresivním pocitům- stejně mu takovým vciťováním nijak nepomůže, spíš naopak. Ať tedy na sebe tu jeho depresi nenechá působyt a bude v pohodě a takto když s ním bude promlouvat, může to být prospěšné. A jak z toho ven? To je individuální, nelze takto objektivně radit. Třeba to rozebrat v souvislosti co se u nich- nebo u něj odehrává.
Doplňuji:
Po doplnění: tak to není normální deprese, nejspíš nezvládá pití alkoholu. Minimálně to bude nějaká kombinace psychických potíží s alkoholismem, nebo jen alkoholismus. Alkohol psychiku neléčí.

Upravil/a: Toruk

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

Z čeho má deprese? V první řadě musí pracovat- pak nemá čas přemýšlet na nějakých věcech , že je k ničemu nebo že nemá něco smysl......
Žena ho má doma také zaměstnat , vytvářet spolu nové věci, zlepšit si bydlení a zárověň ale prožít i něco pěkného …chvíle společné někde v prima prostředí a těšit se na další pěkné chvíle, výlety do přírody , je toho tolik nedá se to ani vyjmenovat .
Prostě život musí mít smysl a ne se utápět v slzách a litování.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ponytail

v případě, že má partner skutečně depresi, měl by vyhledat lékaře, to totiž není žádná legrace.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

chlast není řešením deprese.
(je to fakt).

nikdy není konec.
každý konec je začátkem něčeho nového.
(nechci to víc rozebírat, ale právě v beznaději se právě nachází cesta ke, hm, světlejším zítřkům).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanny 2

Partner ohrožuje sebe /zejména psychiku – funkce mozku jako celku / a hlavně také svoje játra – kombinace léků a alkoholu extrémně zatěžuje jaterní buňky, které už tak mají co dělat s odbouráváním veškerých látek z těla. Hodně ohrožená je také slinivka.Ať hlavně přestane s tím pitím alkoholu k lékům,protože kromě toho,co jsem už popsala,mají léky v kombinaci s alkoholem opačné účinky,než by mít měly. Se silnou vůlí by se tento problém zvládnout dal,pak jedině odvykací kůra.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Barnajko , jste hodna – moc … , ale : Uz si zacina balit kufry … . Neco jsem ji jeste k tomu take rekla . Vsichni jeji znamy rikali to same , at odejde. Jinak skonci v blazinci. Uz se cela klepe. Diky. Uz to nemusime dale rozebirat. Myslim , ze se ji " rozsvitilo ".

  • iv-

před 4627 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek