Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kaplička na pozemku, je nutná před výstavbou nebo stačí v až průběhu výstavby RD?

Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně přívodu elektřiny na pozemek. Obec, ve které plánujeme výstavbu RD má smlouvu se spol. E.ON a ve smlouvě je, že nám vystaví 1. "kapličku" do měsíce, zřejmě se však jedná o distribuční síť jak mi bylo už někým řečeno. Zajímalo by mne, zda pro výstavbu zákl. desky RD budu potřebovat postavit kapličku 2. a to se svojím rozvaděčem nebo je možnost i využít stavební rozvaděč, o kterém jsem slyšel, ale o kterém zároveň nevím vůbec nic, kam se napojuje, proč ho tam musím mít....? Děkuji moc

Předmět Autor Datum
Jak som videl v nadpise "kapličku" ... mal som dojem že sa zaujímaš o umiestnenie sošky nejakého Sva…
Joseph 22.03.2010 20:43
Joseph
Pro základní desku kapličku - elektroměrnou (někdy kombinovaná i s pojistkovou) skříň nepotřebujete,…
sHpy00n 22.03.2010 21:22
sHpy00n
No tak ten odstrašujucí případ je opravdu stšný :) No mě šlo o to, že když tam budeme "nastavovat" k…
Syphoon 23.03.2010 12:31
Syphoon
Mam za to, ze je legalni varinta tam mit jednu zasuvku na 400V - a na to uz se da neco pridelat. Jin…
bahno 23.03.2010 14:14
bahno
Máš v tom nejaký chaos. Však sa choď pozrieť na nejakú stavbu. "Kapličku" - skříň s hodinami a isti…
Joseph 23.03.2010 14:25
Joseph
Nevim jak je to na slovensku, ale u nas se to od popsaneho lisi v nasledujicich detailech - Tu kapli…
bahno 23.03.2010 14:47
bahno
he, ten odstašující případ znám v nepřeberném množství variant z mnoha stodol, kde funguje 50let i v…
Uroboros 23.03.2010 13:23
Uroboros
Jj. Také jsem viděl horší, tohle se dá ještě přežít. Kolikrát, když vidím rozvod nějakého umělce na…
Rce 23.03.2010 14:09
Rce
o chatkách a garážích bys skoro pomlčel, jsou tací, kteří CYKYnu přibijou na trám hřebíkem, konce sm…
Uroboros 23.03.2010 15:19
Uroboros
Hlavně nezapomeňte tu kapličku zasvětit svatému ČEZoistovi Martinu Romanovi. Všichni co pojednou oko…
veckoo 23.03.2010 15:47
veckoo
Eon sice postaví sloupek s pojistkovou skříní,ale bez stavebního rozvaděče s platnou elektrorevizí V… poslední
pav 23.03.2010 19:16
pav

Jak som videl v nadpise "kapličku" ... mal som dojem že sa zaujímaš o umiestnenie sošky nejakého Svatého ...

Tebe ide zrejme o skrinku kde je umiestnený elektromer a hlavný istič. Ak to u vás buduje priamo distribútor elektriny, máte to fajn....
Samozrejme, potrebuješ stavebný rozvádzač, "Antoníček" . Kam by si inak počas výstavby pripájal všetky tie elektrícké veci.

Na Nove ? síce dávali, že Nicola Tesla vraj vymyslel bezdrátový prenos, no nejako som sa stým nestretol v praxi.

Pro základní desku kapličku - elektroměrnou (někdy kombinovaná i s pojistkovou) skříň nepotřebujete, pokud zvolíte odpovídající technologii, která nevyžaduje elektrickou energii. Výkopy vyhrabe bagr, tesaři budou bednit s motorovou pilou, zabetonujete z mixu, zásypy a kamenivo opět bagr, hutnit budete benzínovým pěchem (žábou), opět tesaři s motorovkou (ale teď se jim můžete vyhnout), nakonec znovu mix a deska je hotova. Takže ano, dá se i bez elektřiny. Další možností je zahájit stavbu s využitím elektrocentrály, což občas jako firma využíváme, ale to jen na krátké překlenovací období, než je zařízena přípojka. Pokud ovšem hodláte stavět převážně svépomocí a to již od základů, pak se od samého začátku bez elektřiny neobejdete, tzn. bez kapličky, ani bez stavebního rozvaděče. Ve vlastním zájmu, s ohledem na bezpečnost, zachování zdraví a mnohdy i života zapomeňte na kus prkna a na něm zahlejma osumdesátkama hřebíkama natlučenejch pár zásuvek.

takto nějak např. stavební rozvaděč vypadá

[580-5484190-jpg]
[581-5484191-jpg]
[582-5487535-jpg]

a tohle je pro změnu již zmíněný odstrašující případ

[schrskr_6.jpg]

No tak ten odstrašujucí případ je opravdu stšný :) No mě šlo o to, že když tam budeme "nastavovat" kapličku, jestli budeme stále potřebovat stavební rozvaděč nebo budeme moci brát proud z té naší nové kapličky (kde dle mého by měla být zásuvka jak pro klasických 220V tak i s vyšším napětí).

Mam za to, ze je legalni varinta tam mit jednu zasuvku na 400V - a na to uz se da neco pridelat. Jinak neni spatny si malej stavebni rozvadec vyrobit(nechat nekym vyrobit). To sice legalne nejde(snad se radeji ani neptej proc), ale revizak se da ukecat, do zavad napise necitelnej stitek, s tim to fungovat muze, a elektrarny to pustej.

Máš v tom nejaký chaos. Však sa choď pozrieť na nejakú stavbu.

"Kapličku" - skříň s hodinami a ističom ti postavia na hranici pozemku aby pri odpočte stavu to bolo prístupné z verejnej komunikácie, už sa s tým hýbať nebude. Vedú do toho dva kabely, jeden prívodný od dodávatela prúdu - podla miestnych pomerov, kabel ktorý končí na stlpe, tam býva ešte skrinka s poistkami, alebo v zemi uloženým káblom k nejake "búde" kde sú ukončená káble celej ulice. Druhý "vývod" , vedie sa trubkou-chráničkou, na jeho koniec buď dáš samicu 400 V, tú niekam naskrutkuješ a stavebný rozvadzač pripajaš kabelom s vidlicou alebo pripojíš do stavebného rozvadzača napevno, s tým že moc s ním hýbať nebudeš. Zariaď sa podla toho ako máš vybavené stavenište. Či máš búdu a "Antoníka" budeš odkladať alebo bude temer na stabilnom mieste napr pod nejakou oploteným prístreškom. Každý si to rieši ako mu to pasuje.
Je rozdiel či na stavbe sa bude pracovať denne a intenzívne alebo už dopredu vieš že sa hrubá stavba potiahne počas 2 rokov len cez víkendy a občas nárazové práce.
Bude to svojpomoc alebo si zjednáš firmu na celú hrubú stavbu.

Po dokončení výstavby kabel od "antoníka" alebo samice 400 V z chráničky vytiahneš vtiahneš tam kabel ktorý bude viesť k rozvadzaču zabudovanému v objekte. Urobia ti revízie a hotovo čo sa týka elektro.

Nevim jak je to na slovensku, ale u nas se to od popsaneho lisi v nasledujicich detailech - Tu kaplicku si musis postavit sam, taky si clovek musi natahnout sam ty kabely k tomu. Samotnej rozvadec musi byt typizovany(bud vestavny, nebo jako plastovej prefabrikat. Varianta a) 4kKc+cihly a omitka, varianta b) 8kKc a nic k tomu. Vyrobci jsou dva a ceny se lisi v radu desitek korun) a jeho vybaveni se lisi od toho, jestli je to CEZ,PRE nebo nevim kdo. Jediny co udela chlapik od elektrarny, je ze namotuje samotnej elektromer(jeste pripadne HDO) a nasadi nozovy pojistky do pripojnyho rozvadece. A jeste to teda zaplombuje.
Jinak je to tak jak pises. Ten stavebni rozvadec zacina na 4kKc a moc se na nem setrit neda, plus co si rekne revizak, cca 2kKc. Revize na stavebni rozvadec je jednou za pul roku, ale pokud vim, nikdo to poradne nehlida az do prvniho pruseru.
V zasade doporucuju tim nekoho poverit, sem sice elektrikar, ale treba napojovani kabelu k nozovejm pojistkam, kde 10cm od ruky je zivej, to radsi nechavam na tech co se neboji.

Jj. Také jsem viděl horší, tohle se dá ještě přežít. Kolikrát, když vidím rozvod nějakého umělce na chatách nebo při stavbě garáže, tak bych vybíral na věnec a hle, je to neuvěřitelné, ale ti lidé obvykle přežijí. Jsem viděl také jednoho, jak pracoval s míchačkou v gumových rukavicích. Prej trošku kope a čvachtal ještě nohama ve vybryndané vodě. Lidé jsou dobrodruzi. Někdy i ten antoníček bývá totál prorezlý, drží pohromadě silou vůle a s dírou ve střeše, kterou tam hojně prší...

o chatkách a garážích bys skoro pomlčel, jsou tací, kteří CYKYnu přibijou na trám hřebíkem, konce smotnou a obalí novinama, aby se to náhodou nevyzkratovalo a celé to podsypou pilinama, aby kabel hezky ležel v měkkém a nezničil se :-D

tak bych vybíral na věnec a hle, je to neuvěřitelné, ale ti lidé obvykle přežijí.

s tím jen souhlasím, mě občas přijde, že ty šílenosti vydrží víc, než když se to udělá podle normy...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru