Avatar uživatele
arygnoc

Karlův most má dnes výročí položení základního kamene.

Věděli jste o tom?
Kdo ten kámen položil?

zdroj: http://heureka­.tym.sk/spres­ne.php?book=&do­taz=Luxemburg,%20Ka­rol%20IV.
Doplňuji:
ten link je http://heureka­.tym.sk/spres­ne.php?book=&do­taz=Luxemburg,%20Ka­rol%20IV. (chyběla tam tečka, se omlouvám)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? anonym, iceT, Kerberus, tom004, dědapetr, anonym, anonym před 4645 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

V roce 1357 král Karel IV. údajně položil základní kámen Karlova mostu v Praze. Stalo se tak zřejmě 9. 7.

Věděla jsem to, sleduji Kalendárium.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

KARLŮV MOST
Jedná se o nejstarší pražský most, který je zároveň jedním z nejkrásnějších na světě. Původně se jmenoval Pražský či Kamenný a teprve až od roku 1870 byl nazván Karlův. Na jeho místě stál původně most románský, zvaný podle manželky krále Vladislava I. (1140 – 1172) Juditin. Postaven byl v letech 1158 – 1171, v roce 1272 jej vážně poškodila povodeň a jeho zbytky pak nevydržely 3. února roku 1342 nápor ledu, dřeva a jiného materiálu, přineseného opět povodní. Zničení mostu bylo ve své době považováno za národní pohromu.

Po této katastrofě byl dlouhou dobu provizorně užíván pouze most dřevěný a až 9. července 1357 v 5 hodin 31 minut položil král Karel IV. (1346 – 1378) základní kámen nového mostu. Datum, i s přesným určením času, bylo vybráno s ohledem na konjunkci Slunce se Saturnem, což byl podle astrologů pro takový počin nejvhodnější a nejšťastnější okamžik roku. Symbolika okamžiku položení základního kamene Karlova mostu se projeví i při zápisu jeho letopočtu, data a času vedle sebe. Jednotlivé cifry vytvoří číselnou řadu : 1–3–5–7–9–7–5–3–1. Stavbou byl pověřen mladý švábský stavitel Petr Parléř a jeho huť, která most dokončila začátkem 15. století. Jeho délka je 520 m a šířka 10 m, spočívá na 16 pilířích, postaven je z pískovcových kvádrů a sevřen do vstupních bran s věžemi, z nichž Staroměstská mostecká věž je rovněž dílem Parléřovy huti, zatímco Malostranské mostecké věže pocházejí každá z jiného období.
http://www.zlate-mince.cz/CRM_Kar­luv_Most_Zlato­.htm

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek