Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Katalyzátor? Vyndat?

Zdravím, pročítám různé fora a ve většině je psáno, že radí vyndat(vykuchat) katalyzátor.
Tak o tom začínám pomalu taky přemýšlet, emise to prý plní dobře i bez něj. Jen je potřeba nenavařit tam místo něj jen trubku, ale vykuchat ho a do něj navařit trubku a tuto "atrapu" tam dát. Motor jde pak prý lépe do otáček. Navíc mám nalítáno skoro pul milionu tak už bude značne zas***ej.

Má tu z vás někdo katalyzátor u dieselu pryč? Opravdu to projde v pohodě emisema? Se mi to zase nezdá, přece by tam takto celkem drahou součást nedávali zbytečne.

Předmět Autor Datum
Nepleteš si náhodou katalyzátor s DPF?
jirka44 26.04.2014 19:03
jirka44
DPF tam myslím už nemám, jediná "boule" je jen ta hned za vlnovcem. to co je na obrázku tak mám na…
Pepas 26.04.2014 19:18
Pepas
Nevim jak dýzl, ale benzin bez katu určitě neprojde - odzkoušeno:-D
Kung Fu Ježek 26.04.2014 21:43
Kung Fu Ježek
ta stk mě ani tak nedere, protože i tak budu muset sehnat nějaké stk kde zavřou všechny oči. Auto je…
Pepas 26.04.2014 22:20
Pepas
No, ještě se chlub, že děláš technickou pod rukou a provozuješ vrak před rozpadem.
Dale Cooper 26.04.2014 22:34
Dale Cooper
čeká mě za rok první, předtím sem jezdíval novým autem. Takže nevím na co se zaměřují, jak moc přísn…
Pepas 26.04.2014 22:52
Pepas
tak budu muset sehnat nějaké stk kde zavřou všechny oči. Auto je prohnilé Tak jak to tedy je? Nad a…
czcharlie 26.04.2014 23:36
czcharlie
takové věci jsou jako nové, ale všechny 4 dveře jsou pořádně chytnuté. V minulé STK bylo zapsáno, že…
Pepas 27.04.2014 08:03
Pepas
OK, je to tvůj boj, to byla jen reakce na to, jak si v příspěvcích odporuješ. Ale třeba s těmi ramen…
czcharlie 27.04.2014 10:06
czcharlie
Katalyzátor bych nechal tam kde je a spíš bych se zaměřil na korozi karoserie a brzdových trubek plu…
iconek 27.04.2014 11:06
iconek
vše co jste napsal už na autě je provedeno, kromě palivového filtru ten tam je už taky pěkně starej…
Pepas 27.04.2014 12:13
Pepas
naměřeno 131kw [http://perugiamurderfile.org/images/smilies/rofl.g if]
Dale Cooper 27.04.2014 12:26
Dale Cooper
hadičky od brzd jsou zkorodované a dalších 14 problémů Na to sere pes, nejdůležitější jsou 3 kW na…
Dale Cooper 27.04.2014 12:11
Dale Cooper
O výkon nejde, popravdě auto má prý bez katu potom menší maximální rychlost, a o něco málo lepší akc…
Pepas 27.04.2014 12:25
Pepas
Tak jestli ti jde o zvuk, kup a namontuj si tohle http://aukro.cz/majak-sirena-azd-501-sanitka-vb-sn…
Yarda 27.04.2014 12:45
Yarda
hehe...:-x Nic sem se nedozvěděl i tak díky za odpovědi, které z 90% neměly smysl. Holt se nedočkám…
Pepas 27.04.2014 12:59
Pepas
Sorry, ale jsi vůl. Co sem cpeš funglovou Dacii a kodrcání se čtyřicítkou? Co jsi čekal za odpovědi?…
Dale Cooper 27.04.2014 19:10
Dale Cooper
Navíc mám nalítáno skoro pul milionu Tak ty máš nalítáno:-D:-D:-D A jak vysoko? Já mám nalítáno as…
Yarda 27.04.2014 20:31
Yarda
Tak hlavně aby ti nejeblo a nenarvals to do Hohe Tatra, nebo Řípu.:-D Pak bys byl na tomhle seznamu…
Henessy 19.04.2015 17:04
Henessy
Tak co se týče KATů - koupila jsem auto (já blbec!) po tuningáři a první překvápko mě potkalo už na…
Rinnoa 16.04.2015 23:41
Rinnoa
Ano, katalyzátor vyměnit. To je nejlepší... pokud máte zbytečných 10 tisíc tak není problém. Ale nah… poslední
jon87 19.04.2015 18:28
jon87
Omluvte nezkušeného, ale v tramvaji jsem slyšel, že nové nafťáky mají katalyzátor a filtr pevných čá…
Henessy 19.04.2015 17:00
Henessy

ta stk mě ani tak nedere, protože i tak budu muset sehnat nějaké stk kde zavřou všechny oči. Auto je prohnilé a ted když vidim, že tam není ten filtr pevných částic tak to nepustí tutově né? Líto je člověku se zbavovat takového auta když motor šlape jako hodinky. STK nás nerozdělí!:)

tak budu muset sehnat nějaké stk kde zavřou všechny oči. Auto je prohnilé

Tak jak to tedy je? Nad autem s půl melounem km obvykle není potřeba nijak zvlášť zavírat oči pokud to není vrak před rozpadem. Ale to je tvoje věc. Tedy až do okamžiku než někoho zabiješ, protože ti z prohnilého auta něco upadlo (třeba spodní rameno přední nápravy, to už jsem viděl i na nepříliš prohnilém autě) a to se stalo neovladatelným.

OK, je to tvůj boj, to byla jen reakce na to, jak si v příspěvcích odporuješ. Ale třeba s těmi rameny přední nápravy bych nebyl až tak úplně jistý, hnijí zevnitř a dokud neprasknou, není na nich zpravidla nic vidět. S katalyzátorem máš 2 možnosti - vykuchat a zkusit přes STK projít. Počítej ale s tím, že je-li auto už na první pohled ve špatném stavu, prolezou ho důkladně. A pak tě vyhodí buď kvůli hnilobě karoserie nebo kvůli něčemu úplně jinému a konečně třeba i kvůli tomu katalyzátoru. Pokud by to byl jen ten katalyzátor stále ještě zbývá ta druhá možnost - zvážit, kolik jsi ochoten do vraku investovat a nějaký univerzální oxidační katalyzátor koupit a na STK se vrátit, stihnout by se to dalo v termínu pro opakovanou kontrolu. Katalyzátory dají sehnat od 1 500,- pro motory do 2 000ccm.

Katalyzátor bych nechal tam kde je a spíš bych se zaměřil na korozi karoserie a brzdových trubek plus všem 14ti závadám zapsaných na STK.Následně, až vozidlo bude v trochu bezpečném stavu bych se věnoval výkonu vozidla.
Pokud se jedná o nesmrtelné Tdi 1,9 , pomůže výměna vzduchového filtru, palivového filtru, kontrola, seřízení či upgrade vstřikovacích trysek.NDále se zaslepuje ventil EGR, čistí se sací potrubí které EGR zanáší.Dál může následovat čipování motoru.
Musíte ale zvážit, zda má či nemá cenu investovat do vozidla několik tisíc na tyto akce.

vše co jste napsal už na autě je provedeno, kromě palivového filtru ten tam je už taky pěkně starej budu ho měnit někdy ted... Už tam zbývá právě jen ten katalyzátor, ale asi ho tam teda raději ponechám, dokud nění vysypaný a asi funguje tak je asi zbytečný ho dávat pryč. Je to 1.9TDI 81kw, na brzdě naměřeno 131kw.

O výkon nejde, popravdě auto má prý bez katu potom menší maximální rychlost, a o něco málo lepší akceleraci... takže to na výkonu spíše ubere. Ale odměnou je lepší zvuk(jde více slyšet turbo), a motor se lépe/rychleji zbavuje plynů pokud se místo katalyzátoru dá např rezonátor.

Sorry, ale jsi vůl. Co sem cpeš funglovou Dacii a kodrcání se čtyřicítkou?
Co jsi čekal za odpovědi? Že máš vyndat katalyzátor? Ať si to klidně hulí a smrdí jak starý traktor?
Tak ano, vyndej katalyzátor, uřízni půlku vejfuku, ať jsi pořádně slyšet a motor táhne vocpoda. Že jde nejspíš o shnilý, rozpadající se werk je jedno. Hlavně ať celá vilidž ví, že jedeš.

Tak co se týče KATů - koupila jsem auto (já blbec!) po tuningáři a první překvápko mě potkalo už na emisích - total vysypaný KAT, no hlavně, že to hezky zní! To je ale k ničemu, když se pak člověk nedostane ani na STK. Po výměně za nový velký rozdíl ve výkonu - o ten mně tak nejde, ale zároveň je pak rozdíl i ve spotřebě a to k lepšímu, a zvuk? Pořád stejný, stačí mi koncovka =) Takže asi to má každý jinak...Pár chlápků z dílny mi taky potvrdilo, že ten KAT tam na parádu, ani jen kvůli emisím, není. Nekuchat, vyměnit 8-)

Ano, katalyzátor vyměnit. To je nejlepší... pokud máte zbytečných 10 tisíc tak není problém. Ale nahrazovat zbytečnou součást další zbytečnou součástí mi příjde nelogické. Nebo si můžete koupit specialní katalyzátor co se pohybuje někde na 1000-2000kč, sice nemá nic s katalyzátorem společného, ale za tu cenu!!! NEBER TO!!!

Podobně je na tom váha vzduchu. Na autě se mi pokazila(upadl snímač uvnitř)... říkám co s tím?? Na internetu nejlevnější MAF někde kolem 3000kč. Auto pořádně nejelo, protože to nechtěla pustit řídící jednotka takže jelo, ale v nouzáku. Prachy jsem neměl tak jsem zjišťoval co se dá dělat... Našel jsem řešení. Napojit místo do váhy vzduchu odpor za 1,60kč tím se řídící jednotka jakoby oblbne. Jako že tam je funkční MAF, která odebírá a co se nestalo... auto frčí jako nové už s tím mám najeto 45t km. Nikde jsem nepoznal rozdíl. Ale je to starší auto, takže zde lze takové úpravy provádět. U nových aut už by to byl problém.
Na STK taky bez problémů. Kabel do váhy vzduchu je jakoby zapojený takže tam nic poznat není, a katalyzátor mám taky pryč a prošlo to v pohodě ještě s velkou rezervou. Nesmíte tankovat vodu u Tesca. Natankovat poctivou naftu do ní dobré aditivum. Tím se zajistí dokonalé spalování, tudíž vypustí méně škodlivin.

Omluvte nezkušeného, ale v tramvaji jsem slyšel, že nové nafťáky mají katalyzátor a filtr pevných částic. Přičemž filtr pevných částic má za úkol viditelné zbytky spalin přeměnit na méně viditelné tím, že je zachycuje a v cyklech vstříknutým palivem spálí (nezmizí, viz zákon o zachování hmoty, nově hmotnosti jak jej definoval Michail Vasilijevič Lomonosov)). Tento filtr kutilové i zavedené firmy nabízející své služby na internetu likvidují a nahrazují lešenářskou trubkou a za současného přeprogramování řídící jednotky a tak zajistí průchod přes STK. O tom, že by se nahrazoval katalyzátor nebyla řeč a ani to nikoho nenapadlo. Jinak na značkových fórech je toho docela mnoho k danému typu vozidla. Hlavně nezaměňovat katalyzátor, filtr pevných částic, olejový filtr a palivový filtr.

Zpět do poradny Nahoru