Avatar uživatele
anonym

Kazi, Teta a Libuše. Ty první dvě sestry vlastní česká, či přejatá jména?

Neznám žádnou Kazi v ČR kromě ní a ani netuším jak se to skloňuje? Teta mi připomíná pouze označení tety v příbuzenském vztahu (viz teta a strýc). Kdo se může nechat pojmenovat Teta nebo Kazi? Nejsou ty slova z jiného státu a oni se sem dostali od jinud?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2870 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
annas

http://www.ta­xoft.cz/nemeton/fi­losof/povesti­.php

"Kosmas uvádí, že kněžkami byly i Krokovy dcery, jak svědčí jejich jména.
Teta však nebyla kněžna, ale kněžka neboli duchovní hodnostářka a jako taková byla nejspíš pojmenována podle jednoho z hlavních keltských bohů Teutatese.

Kněžna Libuše byla s největší pravděpodobností keltská Liban, kterou si Kosmas v latinské transkripci poslovanštil na Lubossa.

Není pochyb ani o keltském původu jména kněžny Kazi, neboť slovo Cassi keltsky znamená úctu nebo lásku a u Keltů bylo hojným jménem, vždy s přídomkem příslušného boha."

V odkazu najdete mnohem víc.

„Jsme tedy Keltové? Ano, jsme mimo jiné i Keltové, právě tak jako jsme částečně i Slované, Germáni, Židé a další indoevropané i neindoevropané. Každý z nás je unikátem, genom každého z nás odráží tisíce našich předků, jejichž míšením nevzniká jen směsice genů, ale i geny nové. Zajímá vás, který rod převažuje právě u vás? Pak vám mohu poradit jediné: jste to, čím se cítíte být. “

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ne nejsou. Musíš si uvědomit, že mluva i jazyk tenkrát vypadaly trochu jinak. Kazi může být domácí jméno Kazimíry. Kazimíru také neznám, ale kazimíra ano.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek