Avatar uživatele
janani

Každé plemeno je prý náchylné k nějaké nemoci nebo úrazu.Můžete mi prosím poradit, čím je nejvíce ohrožen boloňský psík?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? briketka10 před 4025 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Pokud si opatříte štěně s průkazem původu od zkušeného chovatele, který se chovu tohoto plemene věnuje delší dobu (tedy ne vrh začínající písmenem „C“ ap.), máte velkou pravděpodobnost, že váš pejsek nebude zatížen nějakou vrozenou dědičnou chorobou.
V takových chovech se do plemenitby pouští jen jedinci, kteří povinně absolvovali různé zdravotní testy, kontroly atd.
Naopak v chovech tzv.„čistokrevných, ale bez papírů“ (průkazu původu, rodokmenu) se produkují štěňata právě na jedincích do chovu nezařazených nebo vyřazených pro různé vady, v nejlepších případech na neprověřených psech. V těchto „chovech“ je tedy zvýšené riziko různých nemilých překvapení
a následných velkých výdajů za veterináře při zdravotních komplikacích. Navíc může štěně pocházet z bůhvíjakých množíren, kde dochází i k týrání zvířat chovem a štěňata mohou být odchovaná v nevhodných podmínkách.
Boloňský psík z dobrého chovu by měl být poměrně zdravý, vitální pejsek, který vzhledem ke svému vzhledu a povaze bude mít zvýšené nároky
na péči o srst a čas majitele.
Budete potřebovat poměrně nákladné speciální kosmetické prostředky
na údržbu srsti a na péči o chrup.
Není nic horšího, když největší ozdoba a pýcha dlouhosrstého psa je zanedbaná a ve špatném stavu (nehledě na možné zdravotní následky).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Funna

Díky poměrně silné kostře, úměrné velikosti psa, kvadratickému formátu, správné délce čenichové partie a vrozené vitalitě se u boloňského psíka nevyskytují běžné problémy malých plemen jako jsou fontanely, luxace kolenní čéšky, dechové potíže a další. Těší se dobrému zdraví i ve vyšším věku, při dobré péči se dožívá i 15 let. …prostě ideál .-)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
beer

Mohou to být venkovní parazíté zejména v uších, způsobující záněty zvukovodu, proto je potřeba pravidelně odstraňovat chlupy v uších. Dále je potřeba u těchto pejsků kontrolovat a případně odstraňovat zubní kémen – tvořívá se jim víc. Celkově tento psím potřebuje náročnější péči o srst, stříhají se také chlupy kolem čenichu a mezi tlapkami, opět z preventivních důvodů.
Doplňuji:
Na ostatní překlepy se vykašlu, ale: stříhají se chlupy mezi prsty na tlapkách, ne mezi tlapkami ))

Upravil/a: beer

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

takový pejsek potřebuje velkou péči s rozčesáváním srsti
sestřenice ho má a on ne a ne držet, ale jinak je to zlatíčko :)

Pokud je srst pevnější, stačí česat 1× týdně, jemnější variantu je dobré česat alespoň 1× za dva dny. Chloupky v okolí čenichu a očí je nutné pravidelně česat a mýt. Je velmi důležité udržovat čisté oči, zabrání se tak nadměrnému slzení a tím i nežádoucímu zabarvení srsti v jejich okolí. Chloupky v uších je třeba odstraňovat a chloupky mezi polštářky na tlapkách je nutné zastříhávat a to hlavně v zimě. Boloňský psík však nelíná, při pravidelném kartáčování se odumřelé chlupy na hřebenu spolehlivě zachytí. Hodí se výhradně pro držení v bytě, a to i nevelkých rozměrů.
zdroj:http://www.ce­lysvet.cz/bolon­sky-psik.php

Doplňuji:
musím se podělit s příhodou, když sestřenice
ženila syna, tak jsem pejska hlídala až do noci
mám dost malý byt (20 m2) a s mým kocourkem
se hodně vydováděli a já se divila, protože ségra
má Yorkšíra a ten mýho Ufíka nemá vůbec rád a
odevšad ho vyhání tady je vidět, jakou má ten
boloňský psík mírumilovnou povahu je moc
hodnej ke všem i k tomu našemu vřískalovi :(

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek