Avatar uživatele
annas

Kde a kdy se „zrodily“ manžetové knoflíčky, které byly módní asi do 60. let 20. století?

Považujete je i dnes za atraktivní módní doplněk?

Dnes jsem četla, že se v posledních několika letech vracejí do pánské garderoby košile na manžetové knoflíčky. Jak už to u návratů bývá, mění se nejen způsob jejich nošení, ale přestávají být módním doplňkem vyhrazeným jen mužům.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 16Pro koho je otázka zajímavá? quentos, vagra, anonym, manon, aramah, anonym, iceT, Andělé, johana 56, Drap, fcoop, Pájo, Wang, Damiana, anonym, Sarrow před 4297 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Damiana

Odpoveď byla označena jako užitečná

Jó kdyby od šedesátek minulého století! Frčí už téměř osmset let! 🙂
Pánská móda se vždy vyznačovala hlavně detaily, které však byly dotáhnuté do naprosté řemeslné preciznosti. Manžetový knoflíček je, byl a bude, znamením nejen prestiže, ale především dobrého vkusu a životního postoje.
Historie manžetových knoflíčků sahá k historii knoflíků jako takových. První nálezy jsou staré téměř 5000 let. Můžeme je označit jako jeden z typů knoflíků. Dříve byly používány v rámci zdobení oděvu. Teprve během 13. století se začaly vyrábět ony zázračné manžetové knoflíčky u rukávů, jako spojovací prvek.
První záznam spojení „manžetový knoflíček“ se objevil v roce 1788. Vývoj byl přirozený – nejprve se dírkou u rukávů provlékaly stuhy, a tedy nebylo daleko k nápadu, provléct jimi zdobný kamínek. V roce 1845 vyplynul zvýšený  požadavek po dvojité francouzské manžetě košile z románu Alexandra Dumase, Hrabě Monte Christo. Říká se, že Dumasův román inspiroval francouzské krejčí a zdvojnásobil tak poptávku po „francouzských“ manžetách, neboli také manžetových rukávech.
Pro pozdní viktoriánskou dobu byly manžetové knoflíčky a košilové knoflíky nezbytné pro šatník každého gentlemana. V 60. a 70. letech se požadavky na manžetové knoflíčky snížily a v 80. letech se francouzské manžetové košile znovu vrátily do pánských šatníků a opět slaví velkolepý návrat.
Mně osobně se nošení manžetových knoflíčků moc líbí. Můj tatínek ani dědeček bez nich nedali ani ránu – maminka je má schované. Je to takový nenápadný, ale perfektní detail v mužském outfitu. 🙂

Zdroj: http://www.jak­vazatkravatu.cz/os­tatni/98-manzetove-knofliky-doplnek-skutecneho-gentlemana

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

I když jsem toto stoprocentně věděl, tak jsem již bohužel dávno zapoměl. Tak jenom k druhé části.
Manžetové knoflíčky jsou i dnes atraktivním módním doplňkem. Stále se hojně využívají, zvláště ve vyšších kruzích. Dost často bývají zhotovovány na zakázku a mívají i svůj význam. Často se vyrábí v podobě drahého šperku.
V běžné populaci dosti ustoupily. Ono je také svým způsobem problém, sehnat dnes košili se zapínáním na manžetové knoflíčky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
www

Jak je všeobecně známo, v módě se nejen garderoba, ale i doplňkky časem vrací, jinak „opakují“. Osobně mně to nijak neoslovuje, do tak vyšší společnosti, která by to nějak ocenila, chodit nepotřebuji.
Pokud se týče m.knoflíčků, jejich historii vám dost zřetelně objasní Google. 😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek