Avatar uživatele
Jan.D

Kde mi můžou změřit osifikaci kostí?

Na svůj věk – 16 let jsem velmi malý, měřím pouhých 164cm, v jedné publikaci jsem se dočetl, že mi doktor může určit, jestli ještě vyrostu nebo ne podle osifikace kostí, víte o tom něco bližšího?Jinak, rodiče normálně vysocí 170, 180

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, pekynka před 5018 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
1popelka1

Mně lékař z endokrinologie poslal na rentgen ruky – podle chrupavek(?) pak lze určit o kolik asi ještě porosteš.

Pokud jde o tvůj věk a výšku, tak spolužák neměl v 16letech ani 160cm. Potkala jsem ho o tři roky později a ejhle – má 185 cm.
Doplňuji:
Bunníku, já na tom rentgenu byla v 16 nebo 17, teď si nejsem jistá přesným rokem. Ale je to už několik let, takže postupy se klidně mohly změnit.

Zdroj: vlastní zkušenost

Upravil/a: 1popelka1

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
pekynka

Nevím jak tato metoda, ale spíš bych si nechala vyšetřit množství růstového hormonu Somatotropinu, který produkuje žláza podvěsek mozkový – hypothalamus.
Hormonální výbavu po rodičích dle mír máš dostatečnou, tak se neboj určitě ještě vyrosteš. Pokud by něco nebylo v pořádku, Tvůj dětský lékař by už dávno na to přišel.Nedostatek či nadměrná produkce hormonů má své příznaky a to by lékař nebo maminka dávno postřehli. Tak se tím netrap.
Doplňuji:
pro Bunnik : Děkuji za opravu, to by mě opravdu od zkoušky vyrazili ani bych se nestačila rozmluvit, to byla hrubá chyba.
Podvěsek mozkový – hypofýza.

Upravil/a: pekynka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Bunnik

Co se týče toho rentgenu ruky, tak podle toho se určuje tzv. kostní věk dítěte, ale myslím si, že to má význam tak do 13 let. Je to ukazatel toho, jestli se kostra vyvíjí přiměřeně věku.

Nechci být šťouravá, ale ráda bych poupravila příspěvek pekynky v tom, že somatotropin nepochází z hypothalamu, ale z hypofýzy. Jinak s ní souhlasím. Hladina somatotropinu je dobrý nápad.

A kluci se z ničeho nic vytáhnou ani neví jak… určitě Tě to v nejbližší době taky čeká. Od rodičů máš predispozice nadějné ;)
Doplňuji:
1popelka1: Já s tím zkušenost nemám, vyhrabala jsem Čiháka, protože jsem si pamatovala, že jsme se to museli učit a tam právě píšou, že jako poslední osifikuje os pisiforme v 7–13 letech… Ale rozhodně jsem tím nechtěla zpochybnit, cos říkala. Třeba to na těch rentgenech poznají i podle jiných ukazatelů, o kterých já vím prd, protože nejsem ani chirurg ani radiolog :)

Zdroj: Anatomie 1 (Čihák)

Upravil/a: Bunnik

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
DusanOrlik

Zkuste se mrknout na tuto stránku,snad vám pomůže

Zdroj: http://www.lid­sketelo.estran­ky.cz/clanky/stav­ba-kosti-a-dalsi/osifikace-kosti.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal

Pravděpodobně ortopedie.Ale nejsem si jist.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek