Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Brzdi predni kola - favorit

Ahoj, mam takovy problem s favoritem. Kdyz rano nasednu a odjedu do prace tak asi po 3 km mi zacnou brzdit predni kola. Kdyz vyjedu brzda jde normalne kousek proslapnout, kdyz to zacne po kratsi jizde brzdit tak je pedal uplne tuhy uz nahore. Kdyz pokracuju v jizde tak to pak brzdi cim dal vic a strasne se to hreje. Do prace stezi dojedu na dvojku, motor uz to pak ani nechce utahnout....Rozmontoval jsem pistky brzd jestli nejsou zarezle, byly v pohode...chodi krasne. Vymenil jsem tam ty gumy a namontoval to zpatky. Vodici cepy brzdy taky chodi volne. Nicmene problem se tim nevyresil. Vymenil jsem tedy gumove brzdove hadice. Taky zadna zmena. Kde muze byt jeste chyba? Brzdovy valec? Budu vdecny za kazdou radu.

Předmět Autor Datum
Nemáte v háji ložiska předních kol?Protože tak bych si jedině vysvětlil, že se kotouč opře o brzdové…
iconek 24.04.2013 22:34
iconek
Loziska by mely byt v pohode...nepocitoval jsem zadnou vuli. A ze by odesly obe zaroven? Kdyz to ted…
Hreds 24.04.2013 22:46
Hreds
Zkontrolovat brzdové třmeny a uložení destiček.Možná se špatně vracejí a zůstanou viset.Brzdovou kap…
iconek 24.04.2013 23:09
iconek
Brzdovka je vyměněná vloni, tam bych problém neviděl. Odvzdušněno. Destičky ve třmenu chodí volně.
Hreds 25.04.2013 07:28
Hreds
Jestliže brzda pomalu tvrdne, je vandá primární nebo ochranná (s otvorem) manžeta v hlavním brzdovém…
Filuta 25.04.2013 01:59
Filuta
Jde vyměnit ten zpětný ventil posilovače aniž bych musel vypouštět brzdovku? Nemám teď auto u sebe ž…
Hreds 25.04.2013 08:01
Hreds
Bude to hlavní válec. I kdyby ložiska byly v háji, kotouč si destičky rozhodí dle potřeby a nebude t…
ladaadal 25.04.2013 07:12
ladaadal
Myslím, že je malá vůle mezi "palcem" posilovače a pístkem hlavního válce. Při malé vůli, se to může…
Zerozero 25.04.2013 10:03
Zerozero
Nebyl by nějaký jednoduchý návod ať vím co a jak ?
Hreds 25.04.2013 10:38
Hreds
Takže teoreticky když se s tím projedu a začne mi to brzdit, zvětším vůli (zatím nevím jak) a mělo b…
Hreds 25.04.2013 10:50
Hreds
Přece jen bych radil nechat to seřídit v servisu, brzdy jsou v autě důležitější než motor. Přesto: K…
Zerozero 25.04.2013 11:47
Zerozero
Zhruba asi tak nějak. Nicméně bych se vřele přimlouval za servis, tohle není jen o jednoduchém popis…
czcharlie 25.04.2013 22:56
czcharlie
Vuli jsem zvetsil ale nepomohlo to...vymontoval jsem tedy pist a ve sveraku ho rozebral, pak jsem vy… poslední
Hreds 25.04.2013 23:05
Hreds

Loziska by mely byt v pohode...nepocitoval jsem zadnou vuli. A ze by odesly obe zaroven? Kdyz to ted poslednich par dnu vzdycky po oprave zkousim projet, tak mi prijde ze to jede dobre a nebrzdi jen kdyz lehce naslapuju na brzdu. Jakmile na to ale dupnu abych to poradne vyzkousel tak potom po chvilce jizdy uz citim ze to zacina brzdit samo.

Jestliže brzda pomalu tvrdne, je vandá primární nebo ochranná (s otvorem) manžeta v hlavním brzdovém válci nebo zpětný ventil. Není dobré rozebírat hlavní válec amatérsky, když se popletou ty gumové manžety a kroužky, nemusí brzdy vůbec zabrat.

Jde vyměnit ten zpětný ventil posilovače aniž bych musel vypouštět brzdovku? Nemám teď auto u sebe že bych se podíval jak to tam vypadá...V případě že by výměna ventilu nepomohla tak asi musím vymontovat válec z auta, tzn. vypustit brzdovku atd.?

Myslím, že je malá vůle mezi "palcem" posilovače a pístkem hlavního válce. Při malé vůli, se to může chovat tak, že píst hlavního válce je v poloze, jako by byl brzdový pedál maličko přitlačen, tím je uzavřen zpětný ventilek hlavního válce a zahřívající se kapalina nemůže unikat do nádržky. Velmi nebezpečný stav. Může dojít k ůplnému zablokování kol za jízdy. Je nutno zkontrolovat vůli mezi pedálem a pos ilovačem a vůli mezi posilovačem a brzd válcem. Toto lze zkontrolovat a seřídit bez vypouštění kapaliny.

Přece jen bych radil nechat to seřídit v servisu, brzdy jsou v autě důležitější než motor.
Přesto: Kontrola vůle, mezi pedálem a posilovačem: Rukou zkusit pedál brzdy, tak že mírně přítlačíme pedál. Měl by jít zcela volně asi tak dva centimetry (nevím přesný předpis ale stačí to). Po této volné dráze by měl být zřetelný dotyk s ovladačem posilovače a potom jít dál větší silou. Nevím jistě, ale tato vůle snad ani není seřiditelná a je daná konstrukcí. (favorita přímo neznám, usuzuji podle Š 120, kterou znám a myslím že to bude stejné).
Vůle mezi posilovačem a hlavním válcem je trochu složitější, existuje na to přípravek. Ale jde to i tak, že opět rukou tlačíme na pedál (s vypnutým motorem a vyšlapanou zásobou podtlaku!)
Nejdřív cítíme vůli mezi pedálem a posilovačem (viz výše) a potom jde pedál o něco tíž a následně ucítíme dotyk palce posilovače s pístem hlav. válce. Opět by měla být vůle, ale asi jen O,5 až 1cm (přibližně na pedálu, mezi palcem a pístkem je to 0,5 až 1mm). Ale chce to velký cit. Jinak by bylo možno odmontovat hlavní brzdový válec od posilovače (když to dovolí trubičky, tak bez vypuštění), oddálit brz. válec od posilovače a zkrátit ovládací palec.
Ovládací palec je součást mezi válcem a posilovačem, vyčnívající z posilovače. Je šroubovací. Pokud je malá vůle mezi tímto palcem a válcem je třeba vůli zvětšit zkrácením palce, tedy jako zašroubovat do posilovače. Asi tam bude nějaká pojistná matice.
;-)No než mě někdo seřve :-), že je to blbě, no, je to už nějakej pátek kdy jsem to dělal, tak v detailech se můžu mýlit, ale v podstatě to tak je.

Vuli jsem zvetsil ale nepomohlo to...vymontoval jsem tedy pist a ve sveraku ho rozebral, pak jsem vyrazil do mistni mototechny pro nejakou opravnou sadu gumicek. Nic takoveho nemeli, takze jsem se vratil s celym novym pistem. Namontoval, odvzdusnil a svete div se, je po problemu :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru