Avatar uživatele
anonym

Kde se dá sehnat práce profesionálního ochutnávače vín? Existuje ještě vůbec něco takového?

Ochutnávač vín je tuším někdo kdo jezdí po různých restaracích a podnicích kde na přání vedení ochutná připravenou sklenku vína a podá verdikt ne? Pokud je to fajn, tak z toho pak vyvodí, že takové víno mohou nalít jako pozornost podniku třeba presidentovi, který si tam s manželkou příjde během dovolené. Pak mají šanci si od presidenta, třeba půjčit peníze ze státního rozpočtu. :)


Doplňuji: Nikdo jste se s tím nesetkal? Neviděli jste to ani v TV?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2686 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Abyste mohl dělat „ochutnávače“, musíte mít na to vzdělání, složit zkoušky atd. Není to tak, že by degustátoři jezdili po restauracích, ale určitě se zveřejňují výsledky soutěží, degustací a podle toho se kvalitní vína nakupují. Jezdí zpravidla přímo do vinných sklepů. Např. do vinařství Pavlovín.
http://www.pa­vlovin.cz/

"Profesionální degustátor je osoba, která hodnotí víno na výstavách, podle vjemu a harmonii vína.

Sommeliér je ten, který by měl poznat styl vína – vinařskou oblast, případně ročník a podobně, také by měl umět lidi pobavit, což degustátor nemusí. V každém případě mě osobně se tyto dvě kategorie prolínají v jednu. Sommeliér by měl být i dobrý degustátor, obráceně to být nemusí.

Jsou dvě různé zkoušky – degustátorská a sommelierská. Sommelierské znalosti se týkají spíše schopnosti víno servírovat, prezentovat a kombinovat je se správným jídlem. Degustátorské znalosti souvisí se schopností víno hodnotit bodově a slovně popsat. Já jsem absolvoval obě zkoušky."

Autor rozhovoru Bořivoj Švéda

http://www.mek­smk.cz/rozhovor-se-zdenkem-sklenskym-pruvodcem-kralovstvim-vin/d-1117

„Prezident Prezident republiky vyznamenal naše nejlepší vinaře
Ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška předal panu prezidentovi jako symbolické poděkování kolekci našich nejlepších vín – Šampiona soutěže a vítěze jednotlivých kategorií.“

Takže podle toho si prezident může vybrat.

http://www.vi­narskecentrum­.cz/aktuality/pre­zident-republiky-vyznamenal-nase-nejlepsi-vinare-464/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ratava

Profesionální ochutnávač vín je Odborný senzorický posuzovatel (degustátor, expert). Hlavním předpokladem této profese je výborně vyvinutá čichová a chuťová paměť. Chcete-li se touto profesí i živit, je potřeba kromě školení složit degustační zkoušky ČSN ISO 8586, popř. zkoušku odpovídají stejné mezinárodní normě. Výcvikem můžete projít v Národním vinařském centru.

Norma rozlišuje tři druhy ochutnávačů: posuzovatelé,vy­braní posuzovatelé a experti. Posuzovatelé mohou být laičtí posuzovatelé, na něž se nevztahují žádná přesná kriteria nebo zasvěcení posuzovatelé, kteří se již účastnili senzorických zkoušek. Vybraní posuzovatelé jsou ti, kteří byli vybráni a vycvičeni (I.stupeň, znalosti se neověřují zkouškou). Experti mohou být experti posuzovatelé, kteří již prokázali zvláštní citlivost v práci komise a mají vyvinutou dlouhodobou paměť, nebo specializovaní experti posuzovatelé, kteří získali dodatečné znalosti v jednotlivých oblastech ( II.stupeň, nelze získat bez prvního stupně, uděluje se na dobu určitou, následně se zkouška opakuje).

Restaurace spolupracují se sommeliery, kteří jim dokáží jednotlivá vína přiřadit k pokrmům (a naopak), v lepších restauracích bývají součástí pracovního týmu a starají se s ostatním personálem o hosty. I pro práci profesionálního sommeliera potřebujete patřičné vzdělání a zkoušku (získáte na kurzu, popř. bývá součástí studia na vinařských školách).

Degustátor s restaurací spolupracovat nemusí, ani se tak obvykle neděje. Častěji je součástí např. komise, rozhodující o zařazení vín do terroirových, přívlastkových kategorií a pod. Degustátorské zkoušky mají vzhledem ke svému povolání často technologičtí zaměstnanci vinařství a zaměstnanci SZPI… Jako degustátor pak mmj. bodově hodnotíte vína na profi soutěžích dle předepsaných parametrů (viz příslušné normy)…

Degustace ve vinotékách (restauracích, kdekoliv) bývají zpravidla přednášeny sommelierem, popř. zaměstnancem daného vinařství, obchodním zástupcem. S profesionálním hodnocením vín mají pramálo společného. V těchto degustacích jde primárně o představení vína (a jeho prodej)…

Degustátor víno neprezentuje, hodnotí jej pouze po vzhledu, vůni a chuti a celkové „spolupráci“ těchto vlastností. Hodnocení je bez ohledu k pokrmům i konečným konzumentům (začátečník/ znalec, Pepa Novák/ president…).

Ne každý sommelier má zároveň degustátorské zkoušky, stejně tak naopak… ani jedna z těchto profesí není čistě o víně…

více na stránkách vinařského centra, jednotlivých soutěžích, asociacích a příslušných zákonech…

(všechny uvedené zkoušky si můžete udělat i bez toho, aby vás víno v budoucnu živilo…)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
tyna.ryglova

Taková práce by se mi taky líbila. Víno mám hrozně ráda a když bych za to byla placená, tak by to byla paráda. Já ale nemám tolik času, abych mohla jezdit po vinicích, tak mi musí stačit degustace vína v praze https://alife­a.cz/aktuality/cat/de­gustace/ , kam mě už jednou přítel vzal.

před 1841 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek