Avatar uživatele
Kelt

Bude angličtina stále jazykem EU i po odchodu Velké Británie?

EU zahrnuje určité státy Evropy a úřední jazyk dané země je také oficiálním jazykem EU. Odchodem Velké Británie, by
se teoreticky neměla angličtina při mezinárodních jednání členských států EU používat, i když v některých zemích je angličtina de facto druhý jazyk. Teoreticky se to možná snadno řekne, většina zástupců EU mluví určitě jedním cizím jazykem a to je angličtina. Takže prakticky by to bylo horší, ale ne neřešitelné. Děje se v tomto něco? Děkuji.

Zajímavá 0 před 2424 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Ani při vzniku ES, dnešmí EU, nepatřila angličtina mezi přední jazyky, protořže VB nepatřila mezi zakládající členy. .

Prvními úředními jazyky někdejšího Evropského společenství byly francouzština, italština, němčina a nizozemština, které byly zároveň pracovními jazyky Společenství.


" Po odchodu Británie z Evropské unie přestane být angličtina jedním z oficiálních jazyků EU. V Bruselu to uvedla předsedkyně ústavního výboru Evropského parlamentu Danuta Hübnerová. Žádná jiná členská země totiž neuvádí angličtinu jako svůj oficiální jazyk.

Angličtina je ale i jedním z pracovních jazyků v unijních institucích a je v současnosti dominantním jazykem, který nejvíce používají zaměstnanci EU, poznamenala bývalá členka Evropské komise Hübnerová.

Dodala, že změnu současných pravidel pro sestavování seznamu oficiálních jazyků EU s cílem udržet na něm angličtinu i po brexitu, by musely jednomyslně schválit zbylé členské země."

Zdroj: http://zpravy­.idnes.cz/bre­xit-ureni-jazyky-eu-071-/zahranicni.as­px?c=A160627_214445_zah­ranicni_neh

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Oficiální jazyky EU jsou jazyky členských zemí, tedy po vystoupení GB angličtina mezi nimi nebude … věřím ale že dojde ke schválení nějaké vyjimky. Role angličtiny je i pro zbylé členské státy příliš významná než aby bylo rozumné ji ignorovat. Je to ještě daleko, do té doby EU s GB potřebuje vyřešit především otázky volného trhu nejen bezcelního importu exportu zboží ale i volného vstupu na trhy práce. Dokud tyto klíčové otázky ve vztahu ke GB nebudou mít nějaké rozumné a oboustranně výhodné řešení pochybuji, že se někdo bude zabývat takovouto maličkostí.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek