Avatar uživatele
sved

Kde se vzal a jak vznikl výraz pro to, když někdo utíká… „vzal nohy na ramena“?

Zajímalo by mě ,z čeho nebo jak se začalo používat zcela nelogické přirovnání „vzal nohy na ramena“.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? iceT před 2738 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Tento text jsem převzala ze stránky Ptejte se knihovny, kde je stejná otázka.

„Ačkoli je rčení "vzít nohy na ramena“ známé a používané, nepodařilo se nám bohužel dohledat jeho původ. Respektive rčení není ani uvedeno v žádné publikaci o rčení a frázích, které jsme prošli (jejich seznam naleznete v závěru odpovědi). S dotazem Vám doporučujeme se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz), kde by Vám odborníci na český jazyk měli poskytnout odpověď.

Uvádíme Vám alespoň útržky informací, které jsme k danému tématu našli. Na adrese http://www.osu­.cz/fpd/kcd/do­kumenty/cesti­napositi/lexi­kologie.htm je uvedeno, že se jedná o frazeologická synonyma, která jsou obvykle tvořena ekvivalenty ustálených spojení, např. výjimka – bílá vrána, utéci – vzít nohy na ramena, zchudnout – přijít na mizinu. Na adrese http://nase-rec.ujc.cas.cz/ar­chiv.php?lang=en&ar­t=2762 se dočtete, že toto rčení patří mezi charakteristické pro daný jazyk a mělo by se s největší pravděpodobností jednat o lidové rčení."

http://www.ptej­teseknihovny.cz/do­tazy/vzit-nohy-na-ramena

Našla jsem něco v anglickém zdroji.
Výraz se objevil v letech 1885–1890, je to amerikanismus, Původ ze slov vysoký + ocas.

Přenesení významu na člověka od prchajících zvířat, která mají zvednuté ocasy, když utíkají před nepřítelem – např. jeleni nebo v Americe mustangové. Jinde třeba i jiná zvířata. .

https://www.go­ogle.cz/search?q=hig­htail+origin&i­e=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&e­i=Ea0HWLavGeT­f8gfdz7GwBw

Když člověk spěchá, před něčím utíká, tak „vezme nohy na ramena“. Možná se spojení převzalo do češtiny vlivem myslivců, když je honitba, „nohy na ramena“ vezmou nejen některá zvířata, ale i pozorovatelé. Jindy je třeba prcha před divočákem ap.
.
Ale mohlo to být i jinak. U některých rčení se původ těžko dohledá.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Možná je to jen obrazné vyjádření. Viděls někdy film Utopenec na útěku?
Pokud si dobře vzpomínám, ve scéně kdy leslie Nielsen prchá před splašenou lokomotivou, jeho nohy se tak rychle míhají, že je má na ramenou. Je to samozřejmě parodie na jiné filmy a jeho nohy jsou v ten moment umělé, ale dobře ne to videt i v kreslených filmech, když například kojot z Looney tunes honí rychloptáka, tak ten pták má nohy v jednom kole.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek