Avatar uživatele
Gestas

Kde se vzala obliba tvarů jmen, ve kterých je první příjmení a teprve pak křestní jméno, např Novák Jan místo Jan Novák?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2252 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Nevím, jak to souvisí s oblibou. První bylo křestní jkméno, druhé příjmení.
Pokud jde o seznamy, začínají příjmením, jde o abecední řazení.

Užívání příjmení před křestním jménem, je výrazem nadřazenosti. U jednoho z prvních v literatuře se objevuje u Karla Poláčka v knize Dům na předměstí – pan domácí Faktor Jan. Jde o výraz důležitosti, panovačnosti atd.

Jazyková stránka toto pojmenování považuje za zvrácenost.

"Velevážení pánové!

Ve večerním vydání Nár. listů z 21. února 1924 uveřejnil jsem fejton s názvem: Rozmáhající se nešvar jazykový, jejž k těmto řádkům připojuji. Týkal se nesprávného podpisování, přesmykování jména křestního za jméno rodné, na př. Javor Vladimír, Kardaš Jeroným, Procházka Václav, Přibyl Josef atd. Takovéto podpisování se vyskytovalo sice již dávno, ale toliko ojediněle, na dopisech prostých a nedosti poučených lidí, na účtech a kvitancích prostých řemeslníků atd., ale v tisku velmi zřídka, poněvadž tu obyčejně zasáhlo pero korektorovo a věc spravilo. Ale v poslední době se tento způsob nadmíru rozmáhá a neobjevuje se toliko v soukromé korespondenci, nýbrž i na tiskopisech, na oznámeních sňatkových, promočních, na programech, na titulních listech knih, dokonce i na časopisech, na příklad: Redaktor Janda Bohumil — atd. Je to zbytečná novota, soudím, že ničím neodůvodněná, a mohla by často vésti k nemilým a dost povážlivým nedorozuměním, zvláště v případech, kde jméno rodinné jest vzato z kalendáře, na př. Karel, Rudolf, Arnošt, Nikodem, Kryšpín atd. Soudil jsem, že upozornění na zlozvyk takového zmateného podpisování není zbytečné; že jest čas, aby bylo poukázáno k tomu, že příslušníci všech národů kulturních podpisují nejdříve jméno křestní a pak teprv rodové, že tak činí celá Evropa kromě Maďarů, rovněž Američané — a nevím kde ještě všude. Soudil jsem, že není příčiny, abychom starý ten a docela dobrý zvyk měnili."

Řešilo se již ve 20. letech 20. st.
http://nase-rec.ujc.cas.cz/ar­chiv.php?art=1107

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ve většině jazyků se uvádí nejprve jméno a pak příjmení. Opačné pořadí mají například maďarština, japonština nebo vietnamština, někdy také ruština. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/P%C5%99%C3%AD­jmen%C3%AD
U nás se obrácené pořadí někdy používá z praktických důvodů, např. když je třeba sestavit abecední seznam osob.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Nejde o oblibu,
ale o mylně převzatý požadavek některých úřadů a institucí.

Pokud se někde vyžaduje jmenný seznam, píše se
napřed příjmení, čárka, křestní jméno(a), případně titul ap.

Někteří lidé toto pořadí s vynecháním čárky používají jako
podpis (to už je chyba) a někteří se tak rovnou představují.

Správné pořadí je jméno příjmení (i u podpisu).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek