Avatar uživatele
Drap

Kde se vzala značka pro US dolar – dvakrát přeškrtnuté S?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, fcoop, rouzi, Anikitos před 2309 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-je-znaci-dolar-jako-preskrtnute-s

Odkaz na zdroj je nefunkční.

„O vzniku amerického dolaru existuje hned několik verzí, , ale žádná není přesná kvůli nedochované dokumentace. Ale co nelze vyvrátit je, že symbol dolaru se skládá z písmen vložených do sebe.

1. První teorie říká, že to jsou písmenka U a S zapsaná přes sebe. Jenže první historický dolar byl přeškrtnutý jen jednou čárou.
Nebo druhá teorie říká, že to jsou písmena I, H a S převzaté z latinského Iesus Hominum Salvator což znamená „Ježíš, spasitel lidstva“. Jenže tato teorie není nijak vysvětlená ani historicky doložená dokumentace. Je to spíš jen zbožné přání.
A odkud že vznikl název dolar? Název vznikl z historického jména německých stříbrných mincí tolarů, které se původně označovaly Joachimstaler, které se svého času razili hlavně v Jáchymově v Čechách, ale to byste měli znát ze základní školy 😉“
http://crazydog­.cz/blog/zaji­mavosti/vite-co-znamena-symbol-americkeho-dolaru/
https://epocha­plus.cz/kdy-se-zrodil-americky-dolar-odpoved-vas-prekvapi/

2. Ale doplňuji o další teorii , která se uvádí v anglických zdrojích, u nás méně., u původní otázky nebyla.

"Na reverzu mince, která se v anglosaských zemích nazývá dolar, jsou Herkulovy sloupy, kolem kterých se vine nápis Plus ultra – česky ještě dál, tzn. Ze Starého do Nového světa. Znak pro dolar je obrázkovým znakem

Na první pohled se sice zdá, že se jedná o pouhé svisle přeškrtnuté písmeno S. Ve skutečnosti však tento symbol představuje Herkulův sloup. Na lícní straně španělské koloniální mince ražené v Mexiku byl pochopitelně portrét španělského krále, konkrétně v letech 1759 až 1788 to byl Karel III.

Na rubové straně byl jednak královský znak a jednak dva Herkulovy sloupy, oba obtočené páskou označené nápisy Plus na levém a Ultra na pravém sloupu. Podle starých řeckých bájí a pověstí je postavil Herkules na své cestě při plnění jednoho z dvanácti úkolů, kdy měl z dalekého západu přihnat jakési stádo krav.

Pro Kryštofa Kolumba se překonávání překážek a hledání nových zemí stalo výzvou, proto objevil Ameriku (tedy aspoň její ostrovní část). Španělský král Karel I. (vládl v letech 1516 až 1556) si právě na základě těchto nových zeměpisných objevů zvolil jako své osobní motto Plus Ultra (přeloženo z latiny
Ještě dál), jež používal současně se zobrazením těchto sloupů. Jeho motto přetrvalo nakonec i na španělských mincích z 18. století.

Američtí osadníci pak pro zjednodušení používali ve svých účetních záznamech symbol „$“ nejdříve jako vyjádření počtu mexických osmirealů. A později se tento symbol uchytil i pro americký dolar.”
Petr Marek

V anglickém odkazu je uvedeno několik teorií.

  1. Obecná hypotéza předpokládá, že označení pochází ze symbolického znázornění sloupů Herkulových – toto zobrazení může mít buď banner odděleně kolem každého pilíře, nebo jako ve španělském znaku , banner mezi nimi.
  2. Označení se vyvinulo ze španělské a španělské písemné zkratky „pˢ“ pro pesos. Studie rukopisů z pozdního osmnáctého a počátku devatenáctého století ukazuje, že se postupně začaly psát přes p , čímž se vyvíjela podobná značka „$“. Tato hypotéza je odvozena od kombinace řeckého charakteru „psi“ (ψ) a "

Jiné hypotézy – viz odkaz
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Dollar_sign
--


V současnosti je však obecněji uznávanou teorií, že označení má svůj původ od španělského pesos.

Jednou z verzí této teorie je, že standardní zkratka „peso“ byla prostě „P“, ale množná forma byla velká „P“ s malým „s“ nad ním a napravo. To bylo zjednodušeno zachováním pouze zdvihu „P“ směrem vzhůru a překrytí „S“ na něm. Tedy symbol dolaru.

více v odkazu
http://projec­ts.exeter.ac.uk/RDa­vies/arian/do­llar.html

--
Emefejova odpověď je jednou z mnoha verzí původu.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Jsou to písmena U a S (United States) přes sebe. Spodní oblouk účka je zákrytu se spodním obloukem eska, tak se to jeví jako dvojité pořeškrtnutí.

Zdroj: https://chcido­ameriky.cz/jak-vznikl-symbol-pro-nejen-americky-dolar

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
magorvkleci

Údajně podle znaku vyraženého na španělsko-americkém peso (přijatém v roce 1792 za provizorní měnu v USA jako tzv. španělský dolar), což byly dva svislé Herkulovy sloupy (Evropa a Amerika) ovinuté a spojené stuhou ve tvaru ležícího S.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek