Avatar uživatele
Weroniq

Kde v Čechách rostou volně brusinky?

„Brusinek loni nasbírali 300 tun.“ viz http://www.no­vinky.cz/ekono­mika/240626-cesi-loni-v-lesich-nasbirali-houby-a-bobule-za-ctyri-miliardy-korun.html

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Berušinka, chudst před 4622 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dudu

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea L.) je rostlina z čeledi vřesovcovitých. Plodem této rostliny je brusinka, která dala jméno celé rostlině. Jako další brusnice roste v kyselých, na minerály chudých půdách, konkrétně na svazích kopců a hor jehličnatých lesů, na vřesovištích i rašeliništích v mírném pásu severní polokoule.

Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu. Příkladem je klikva velkoplodá (Oxycoccus macrocarpus), pěstovaná v Severní Americe a klikva bahenní (Oxycoccus palustris), dovážená například z Polska, které vlastně ani nejsou botanicky pravými brusnicemi.
Zdroj: Wikipedie

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Stanoviště:
Světlé lesy, vřesoviště, rašeliniště, pastviny, písčiny, skály, kosodřeviny, horské louky, na půdách kyselých, chudých, rašelinných, písčitých, kamenitých.
Rozšíření:
V ČR v teplých oblastech vzácně nebo zcela chybí, v chladnějších oblastech roztroušeně až hojně, nejvíce v podhorských až horských polohách.

Zdroj: http://botani­ka.wendys.cz/kyt­ky/K458.php

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nikkol

v lese
Doplňuji:
no já nevim, ale myslím si, že jsou všude možně po lesích a ne jen v nějaké části ČR. Pro nás jsou tak samozřejmé jako houby v lese.

Upravil/a: Nikkol

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

v třeboňských lesích a okolí Kvildy

„Informace o Třeboni“ zde: http://cechy-jizni.webnode.cz/
Doplňuji:
Nikkol, nejsou tak běžně k nalezení, u nás už opravdu rostou jen v některých oblastech-možná bydlíš zrovna v té brusinkové oblasti, tak ti to nepřijde vzácné

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Berušinka

Nikkol – radši no comment! Tazatel se neptá tak stupidně, jak si asi myslíš.

Také by mě to zajímalo – borůvky jsme vždycky nacházeli, ale brusinky jsem ještě neviděla – také bych si je potřebovala nasbírat – na ten můj močák =)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Deli

Tady na severním plzeňsku jsou v lese dost a dost.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek