Avatar uživatele
anonym

Kde vzniká…?

Kde vzniká tajfun a hurikány?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4792 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
SajmonModer

Hurikány a tajfuny jsou názvy používané v různých částech světa pro podobné atmosférické jevy. Ty jsou charakteristické silnými točivými větry nad oceánem, hustými pásy oblaků a srážkami. V oblasti Atlantiku se jim říká hurikány, zatímco v západní části Tichomoří tajfuny. V jiných oblastech se podobným jevům říká buď bouře nebo cyklony. Na jejich počátku je systém nízkého tlaku (tlaková níže) nad teplými tropickými oceány ležícími mezi zeměpisnými šířkami 5° a 20°. Hurikány a tajfuny obvykle vznikají v pozdním létě.

VZNIK
Všechny tropické cyklony vznikají působením Slunce, které zahřívá hladinu rozlehlých oblastí oceánů a vzduch nad nimi. To vede k tomu, že teplý a vlhký vzduch začne stoupat, u hladiny se začne vytvářet oblast nízkého tlaku a ve výšce husté oblaky. Oblast nízkého tlaku nasává vzduch z okolí, který se otáčí kolem středu tlakové níže a vytváří rotující větrný systém. Ten postupně sílí a stává se z něj tropická bouře, kterou převládající pasáty ženou k západu. Nad Atlantikem se bouře při rychlosti větru nad 119 km/h mění v hurikán. Většina těchto silných bouří se časem přesune z oblasti kolem rovníku do vyšších zeměpisných šířek. Jakmile se hurikán dostane nad pevninu, ztrácí energii, neboť už nemůže získávat teplo z oceánu.

STRUKTURA HURIKÁNU
Zcela vyvinutý tajfun či hurikán má obvykle 300 až 600 km v průměru a 10 až 15 km na výšku. V jeho středu je klidná oblast s nízkým tlakem, která se nazývá oko. Ve zbytku cyklony proudí vítr na severní polokouli proti směru hodinových ručiček a na jižní polokouli po směru hodinových ručiček (rozdíl je dán Coriolisovou silou). V oblasti kolem oka, zvané stěna, stoupá vzduch po spirále nahoru a vytváří mohutnou oblačnost. Oko zůstává klidné, protože větry, které k němu po spirále směřují, se do středu nikdy nedostanou. Z oka a stěny kolem něj se paprskovitě šíří pruhy dešťových oblaků.

DOPADY NA POBŘEŽÍ
Oko tropické cyklony s nízkým tlakem vzduchu při cestě nad oceánem nasává mořskou vodu, což vede ke zvýšení mořské hladiny uprostřed, u hurikánů 2. kategorie až o 3,5 m a u hurikánů 5. kategorie až o 7,5 m. Jakmile cyklona udeří na pevninu, tato voda zaplaví pobřeží. Říká se tomu bouřlivý příliv. Vlna může zaplavit domy, spláchnout lodě do moře, zničit silnice a mosty a rozrušit pobřeží o šířce až 150 km. K ní se přidává ještě silný vítr, který může shodit nestabilní budovy, vyrvat stromy z kořenů, poškodit pobřežní mangrovy a poničit elektrické vedení. Tyto škody bývají nezřídka doprovázeny i úmrtím lidí, a tak pobřežní oblasti ohrožené silnými cyklonami bývají obvykle předem evakuovány. U pobřeží mohou pohyby vody spojené s bouřlivým přílivem poničit korálové útesy. V Karibiku jsou zvlášť zranitelní rozvětvení korálnatci, kteří žijí u hladiny, jako jsou např. větevníci. Zdravé útesy se z takovéto škody mohou vzpamatovat, ale může jim to trvat 10 – 50 let, podle rozsahu škody.

KATEGORIE HURIKÁNŮ
Klasifikační systém zvaný Saffir-Simpsonova stupnice rozděluje hurikány do pěti kategorií. Používá se k odhadu škod a záplav, které je možné očekávat, když hurikán zasáhne pobřeží. V této stupnici je určujícím faktorem rychlost větru.

Kategorie: Tropická bouře
Rychlost větru: 63 – 118 km/h
Výška vlny: 1 – 1,5 m

Kategorie: Hurikán 1. kategorie
Rychlost větru: 119 – 153 km/h
Výška vlny: 1,5 – 2 m

Kategorie: Hurikán 2. kategorie
Rychlost větru: 154 – 177 km/h
Výška vlny: 2 – 3,5 m

Kategorie: Hurikán 3. kategorie
Rychlost větru: 178 – 209 km/h
Výška vlny: 3,5 – 4,5 m

Kategorie: Hurikán 4. kategorie
Rychlost větru: 210 – 249 km/h
Výška vlny: 4,5 – 6 m

Kategorie: Hurikán 5. kategorie
Rychlost větru: Více než 249 km/h
Výška vlny: 6 – 7,5 m

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanny 2

Hurikán je prudká tropická větrná bouře vznikající nad mořem.Prou vzduchu směřuje spirálně do středu,tj.do centra nízkého tlaku,které se nazývá oko hurikánu.Některé hurkány nad mořem zůstávají a trvají pouze několik dní.Jiné mohou trvat i několik týdnů a ničit ostrovy a pobřežní oblasti silným větrem,prudkými dešti a obrovskými vlnami.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek