Avatar uživatele
eLMo

Kde zrušit alimenty?

Minulý měsíc jsem úspěšně ukončila studium, dál pokračovat zatím nebudu. Každý měsíc mi chodí alimenty od otce, strhávají mu je z důchodu. Dohodli jsme se, že pokud už nebudu studovat, je zbytečné aby alimenty platil. Musím kvůli zrušení na soud nebo stačí sociálka? Nebo kam přesně se se zrušením obrátit?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? chudst, Pájo, briketka10, anonym, maja49 před 3930 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Otec musí podat žádost k soudu na ukončení výživného. Ani v případě, že dítě ukončí školu a nastoupí do práce, nezaniká automaticky povinnost platit výživné. Rodič, který platí alimenty, by měl podat k soudu návrh na zrušení vyživovací povinnosti. Podává se v místě bydliště dcery. Výživné pak dceři plaťte do doby, než soud o Vašem návrhu rozhodne. O této věci musí rozhodnout na podnět povinného rodiče soud. Pokud soud rozhodne o ukončení vyživovací povinnosti, budete mít nárok na vrácení výživného vyplaceného od data podání návrhu (žaloby). Jednalo by se o tzv. bezdůvodné obohacení na straně Vašeho potomka, které je vymahatelné min. 3 roky.
Doplňuji:
Kde není žalobce není soudce, pokud jste se opravdu dohodly. Otec je ale stále v nevýhodě, když to neproběhne soudně a ty si vzpomeneš, že ti neplatí. Otci vznikne velký problém.

Zdroj: http://www.bez­platnapravnipo­radna.cz/onli­ne-zdarma/vyzivne-alimenty/15480-ktery-soud-rozhoduje-o-ukonceni-vyzivneho-v-miste-ditete-ci-rodice.html

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

o zrušení výživného (povinnosti ho platiť) rozhoduje samosudca.
Môže tak učiniť, ak povinný (ten, kto platí) nedostal od príjemcu alimentov potvrdenie o štúdiu (pozor, súd to nepreveruje!), doklad o ukončení štúdia nestačí (súd predpokladá, že príjemca bude študovať ďalej), teda podstatné je neexistencia potvrdenia, že stav, kedy má na alimenty prijímateľ (vyživovaná osoba) nárok, trvá.

O rozhodnutie súdu musí požiadať povinný (ten, kto platí).

Nakoľko alimentačná povinnosť vznikla na základe rozhodnutia súdu, túto povinnosť NEMÔŽE zrušiť žiadny iný štátny orgán, ale iba súd (ak sa tak stalo, jedná sa o porušenie ústavne daných kompetencií orgánov štátnej správy a toto rozhodnutie je NEPLATNÉ).
Doplňuji:
ešte doplním česílka:

užité výživné sa NIKDY nevracia, teda rozhodnutie súdu nemá spätnú platnosť a už zaplatené peniaze nemôže žiadať späť, a to ani súdnou cestou.
Do doby rozhodnutia súdu je POVINNÝ svoju alimentačnú povinnosť plniť, a to bez ohľadu na to, či stav rozhodujúci pre plnenie vyživovacej povinnosti trvá alebo nie (práve o tom rozhoduje súd).
Jediná výnimka je smrť jedného alebo druhého (vyživovanej osoby, alebo platcu výživného).

Upravil/a: arygnoc

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Soudně to zapotřebí nebude. Je třeba doručit vyrozumění na SSZ. Bude nutné doložit doklad o ukončeném vzdělání a Vaše čestné prohlášení, že dále ve studiu pokračovat nebudete. Když zajdete na důchodové oddělení sociálky sama, tak nebude třeba ani úředního ověření dokladu, ani ověření Vašeho podpisu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek