Avatar uživatele
zjentek

Kde čerpal Adolf Hitler inspiraci, hlavně tedy ke stylu svých vousů?

Tento jedinečný styl se mu jistě nezrodil v hlavě jen tak mimochodem a surfováním na netu jej taky nezískal, tak kde čerpal?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, bolak, gagaga před 2764 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

1. U Hitlera byl knírek z nouze ctnost.

"Vznik Hitlerova knírku
Německé zákopy, 16. bavorský záložní pluk. Mladý Adolf Hitler (25) se při britském plynovém útoku dostane do svízelné situace.

Kvůli přerostlému kníru mu netěsní maska, takže si ji raději strhne a zadržuje dech. Přežije, ale hned po skončení útoku bodákem knír seřízne. Zrodí se proslulý Hitlerův knírek.

http://zoom.i­prima.cz/exklu­zivni-videa-kde-se-vzal-hitleruv-knirek-pokud-vam-utekla-premiera-na-prima-play-vam-neutece-nic

2. Z jiného zdroje
"Nejznámější rys Adolfa Hitlera, drobný knírek pod nosem, zřejmě nebylo dobrovolné rozhodnutí. Svůj původně tradiční pruský knír si musel zřejmě oholit kvůli chemickým útokům Spojenců. Nevešel by se do novinky ve vojenské výbavě – plynové masky, která si v I. světové válce odbyla premiéru.

Vysoký bledý muž seškobrtal do sklepa poté, co se na nás snesla první vlna šrapnelů z pravidelného večerního ostřelování. V jeho očích se mísila zloba a strach. Vypadal vyšší, protože byl pohublý. Jeho škaredá ústa zakrýval veliký knír."

Tak popisuje Adolfa Hitlera jeho spolubojovník z války, německý spisovatel Alexander Moritz Frey. Jeho zápisky byly dlouho skryté v archivu a teprve zhruba po půl století po jeho smrti vyšly na povrch. Včetně překvapivého zjištění: „Knír si Hitler později musel zkrátit, aby se vešel do nových plynových masek.“

Zdroj: http://techne­t.idnes.cz/hi­tler-knirek-prvni-svetova-valka-chemicka-f2h-/vojenstvi.as­px?c=A140812_103725_vo­jenstvi_pka

Ještě něco k původnímu kníru, který nosil Hitler před jeho úpravou. Tento knír zpopularizoval německý císař Kaiser Wilhem II, knír se jmenoval Kaiser knír nebo „kaiserbart“.
.
New York Times v článku z roku 1907 naznačuje, že knír byl americký import do Německa a že němečtí muži ho přijímali kvůli pohodlí . Německým ženám se to líbilo.

HItlerův upravený knír = kartáček, nemá spojitost s Chaplinovým knírem. Ten jej běřně nenosill, ale poprvé použil při jedné němohře – význam význam ironie, zesměšnění Hitlera atd.

Hitler knír přijal kvůli snadnějšímu udržování. Předtím, než se Hitler stal slavným, jeho varianta „kartáčku“ nebyla nijak zvlášť populární, byl přezdíván Bavory jako „Rotzbremse“ – knír zadržující sopel.
https://www.qu­ora.com/Why-did-Hitler-make-his-moustache-like-that-Did-he-copy-from-Charlie-Chaplin

Během jazzového věku 1920 a 1930, účesy tohoto typu byly považované za hlavní proud módy.

V nacistickém Německu se objevila varianta účesu, který byl i zde dlouhodobě na vrcholu. Ale navíc vyholený vzadu a po stranách byl populární mezi Wehrmacht důstojníky.
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Undercut_(ha­irstyle).
--

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Knírky, různě upravované, se v té době nosily celkem běžně. Vezměte si například Charlieho Chaplina, ten měl pod nosem cosi podobného, aniž by aspiroval na diktátora. Patka také nebyla ničím neobvyklým. Je samozřejmě možné, že se Hitler snažil ještě o něco více zvýraznit a proto si knír upravoval nápadnějším a originálnějším způsobem, než jiní. NIcméně základ jeho stylu vycházel z módy své doby.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Cenobita

annas: Jsem dosti skeptický, protože bodák je primárně určen bodání a ne k řezání, i kdyby se bodák nabrousil, nebyl by dostatečně ostrý, aby mohl uříznout vousy (nebyla to tvrdá ocel). Jako příběh to zní pěkně, ale fakticky je to asi nemožné. Vojáci se holí právě proto, aby jim těsnila maska – to je priorita č. 1, za 1. sv. války se nosily vousy a plnovousy běžně, ale to ještě nebyly známy tragické konce s použitím bojových chemických látek. Později byla holá brada v armádě vyžadována. Jednom filmovém dokumentu jsem viděl, že se Hitler pro knírek pod nosem rozhodl až po 1. sv. válce, aby se odlišil a aby se „pamatovalo na to, že takový knírek nosil jen on“, později měl následovníky. Je opravdu podivné, že Chaplin měl knírek stejný a nezávisle, možná se Hitler inspiroval právě u něj.

před 2764 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Hitler se u Chaplina neinspiroval, bylo to naopak, jak jsem doplnila v odpovědi. Nuk nuk uvedla nepřesnou informaci.

Navíc ani knír se obecně nenosil, také jsem vysvětlila. Angličané se Němcům vysmívali kvůli knírům.

Zoom a další informace.

Hitler mohl nasadit masku s původním knírem, vypadá to i popisu, jak vešel do bunkru. Teprve pak musel knír odstranit.

Těžko říct, ale někdy je stručnost ke škodě. Ale ze srovnání a pozorného čtení vyplynou další informace.

Proto je někdy lepší ověřovat ve více zdrojích.

před 2763 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Napište do TV Zoom, že to vidíte jinak, že nemají pravdu.

Věta s bodákem – je ji třeba správně pochopit, význam vyplývá z předchozí věty. I když stylizace je nepřesná. Vysvětlovala jsem ji u jiné otázky.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/je-veta-nize-spravne-formulovana

před 2764 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek