Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno 2x Raptor do raidu, nebo každý zvlášť?

Rád bych znal názor někoho zasvěceného.

Mám starší pc s deskou Asus P5E, cpu intel Q6600, 8GB RAM 1200MHz a mimo jiné také 2ks hdd VelociRaptor 300GB. V pc je několik různých systémů (používám BootIt) a disky používám tak, že systém, který jede z jednoho disku, má na druhém disku swap. Swapovat jinam, než je os, se mi osvědčilo, tak to používám. Už při stavbě počítače jsem zamýšlel ty dva disky spojit do raidu. Teď už mám čas a i chuť, ale váhám, jestli takové pokusy mají smysl. PC používám k běžné práci, jen občas využiju víc, než 60% výkonu. Nicméně líbí se mi, že i přes stáří je to furt svižná mašinka. A líbilo by se mi, kdyby jediný legální MS Windows (64bit Vista...), co mám, nabíhal ještě rychleji, než teď.

Moje otázka zní: bude raid s těmito disky nějak znatelně rychlejší, než když jedou každý sám za sebe? Pokud by se k tomu někdo chtěl vyjádřit a potřeboval více informací o použitém HW, můžu poslat mailem výpis z everestu. Dávat to sem mi přijde dost brutální vzhledem k délce výpisu.

Doplněno: Čipová sada základní desky Intel Beachwood X38
Ovladač IDE Intel(R) ICH9 Family 2 port Serial ATA Storage Controller 2 - 2926
Ovladač IDE Intel(R) ICH9R/DO/DH 4 port Serial ATA Storage Controller 1 - 2920
Možná to jsou informace důležité pro zhodnocení smysluplnosti toho raidu

Předmět Autor Datum
proč ne? ale vzhledem ke spolehlivosti zapojení raid0 (máš někde skutečný hw řadič?) bych každý den…
lední brtník 30.07.2011 00:43
lední brtník
jak uz napsal lední brtník, problem je v tom, ze to nejspis chces zapojit do pseudo RAIDu, ktery mas…
RedMaX 30.07.2011 00:49
RedMaX
ok, díky za reakce, takhle mi to úplně stačí. víceméně jsem takový závěr i očekával, jen jsem moc ne…
mir.egal 30.07.2011 15:25
mir.egal
zrychlení bude, v případě RAID0 téměř o 100%, ale je třeba zvážit to, že by se muselo: 1. reinstalo…
touchwood 30.07.2011 19:20
touchwood
Ad 1. I když jsem to s raidem ještě nikdy nezkoušel, nebojím se ho. Cimrman se taky nebál svařovat v…
mir.egal 30.07.2011 21:34
mir.egal
Těch "skoro 100%" se mi zdá hodně optimistických, i když nerad bych odporoval zrovna touchwoodovi. Z…
host 30.07.2011 21:44
host
Tak a vymalováno. Díky za odkaz, stačilo mi tohle: "Vrcholem výkonu je samozřejmě RAID 0 pole ze dvo…
mir.egal 30.07.2011 22:22
mir.egal
Zrychlení bylo myšleno na low-level úrovni (kde se má R0 vůbec šanci projevit, už z podstaty svého n… poslední
touchwood 31.07.2011 08:40
touchwood

jak uz napsal lední brtník, problem je v tom, ze to nejspis chces zapojit do pseudo RAIDu, ktery mas na zakladni desce. Zrychleni tam nejake bude, ale ta spolehlivost. :-/ Kdybys mel kartu se skutecnym HW RAIDem, tak neni duvod vahat, ale takhle ? Jeste me napada, ze i to zrychleni je otazka, vzhledem k tomu, ze uz ted vlastne vyuzivas oba disky, z jednoho se nacitaji systemove soubory a na druhem mas swap.

zrychlení bude, v případě RAID0 téměř o 100%, ale je třeba zvážit to, že by se muselo:

1. reinstalovat Windows s podporou SW RAID ovladače
2. nasadit spolehlivé a časté zálohování (spolehlivost FakeRAIDu v kombinaci se statisticky poloviční spolehlivostí disku R0)

Ad 1. I když jsem to s raidem ještě nikdy nezkoušel, nebojím se ho. Cimrman se taky nebál svařovat víno autogenem... :-)
Ad 2. Na těch Raptorech mám jen OS, ale zato jich je celkem 6, když počítám i zálohovací profil pro práci s Paragonem. Data mám na dalších discích. To zálohování tudíž není až tak kritické a v nejhorším jsem s to za pár hodin obnovit disky do jakéhokoliv dříve sejvnutého stavu (typicky za dobu potřebnou k přenesení cca 2x200GB dat + něco okolo). Důležité věci mám v hlavě, v noťasu a různě po flaškách - výpadek tohoto pc je pro mě vcelku snesitelé riziko, pokud by tedy nedošlo třeba k nevratnému poškození disků.

Zase váhám... Téměř 100%? I když to není HW raid? Rád bych viděl úplný start Visty za 10s, ale stojí to za tu námahu?

Tak a vymalováno. Díky za odkaz, stačilo mi tohle: "Vrcholem výkonu je samozřejmě RAID 0 pole ze dvou Raptorů. To si ale řekne o čtyřnásobek času procesoru, přičemž nijak nezrychlí vyhledávání." To přece svému dědečkovi čtyřjadernému nemůžu udělat...

Myslím, že dál už netřeba diskutovat.

Zrychlení bylo myšleno na low-level úrovni (kde se má R0 vůbec šanci projevit, už z podstaty svého návrhu). Prakticky seeky budou stále stejně rychlé (ale ty jsou na Raptorech rychlé samy o sobě), co se zrychlí, je hrubý přenos dat (což je logické, zdvojnásobuje se šířka pásma, nikoli latence).

Ten test ze živě je typické nepochopení smyslu RAID0. Jestliže se "testuje" typicky "instalace", je to jako testovat průchodnost monopostu Formule1 motokrosovou dráhou. Dokážu pochopit, že "tester živě" testuje "uživatelsky přívětivě", ale taky by měl (kromě interpretace výsledků) říct, proč naměřil to co naměřil.

P.S.: ještě je třeba poznamenat, že např. už jen rozdíl ICHR8R a ICH10R je značný, ve prospěch desítky:

ICH10 also offers reduced load on CPU and decreased power consumption.

O_Controller_Hub

edit: na tom Anandtechu to přesně "prakticky" popisuje jeden diskusní příspěvek:

RAID0 disks make a HUGE difference when streaming large amounts of data (such as high speed video at over 100 MegaBytes/sec) for long periods of time (we often go for over 20 minutes continuous when viewing rocket launches). Sustained transfer on single IDE disks is usually in the range of 40 to 50 MB/sec (note that the burst read & write rate, which is really what was covered in the article, is only peripherally related to the sustained data write rate), with SCSI disks being about 10% higher, and SATA disks being about 15% higher. Two SCSI RAID0 disks will usually sustain about 110 MB/sec, while 7 SCSI RAID0 disk will sustain about 320 MB/sec (requires 2 on-board SCSI controllers; all PCI SCSI & SATA RAID controllers are junk when it comes to trying to sustain high data write rates!). The SATA RAID disks sustain higher data write rates than SCSI disks but often show data drop outs (every second or so) that I can't explain.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru