Avatar uživatele
yuko

Kdo by měl být potrestán, když se děje veřejná pomluva? Jak je možné, že se takovým pomluvám dává prostor (bulvár ap.)?

kdyz jde o trestny cin. Mel by byt potrestan jak ten, kdo pomlouva – zverejnuje napr. detaily z intimniho zivota se svou byvalou partnerkou? Nebo i ten, kdo mu v tom pomaha? A jeste mu za to zaplati? Ruzne bulvarni deniky – Blesk, Sip, Aha, Expres, redaktori, moderatori?
§ 184Pomluva

(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

http://zakony­.centrum.cz/tres­tni-zakonik/cast-2-hlava-3?full=1

http://www.pro­fem.cz/clanek­.aspx?a=146

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? ivzez, Drap před 2398 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Neklikat, nekupovat, nečíst. Jiná forma boje není.
S trestným činem pomluva to není tak jednoduché. Musí být splněno beze zbytku všecko, co je uvedeno v paragrafu.

  • nepravdivý údaj – musí jít o zjevnou nepravdu nebo se musí najít důkaz o tom, že je to nepravda.
  • způsobilost údaje ohrozit vážnost atd. – zde je problém u tzv. celebrit, co je vlastně způsobilé je poškodit. Ony nějakou mizernou vážnost mají, jsou zvyklé, musí být zvyklé na určité neuctivé zacházení ústy různých bulvárních dřístalů. V reálu většina informací není způsobilá vůbec nijak je poškodit. Rozhodně ne v jejich živobytí nebo v profesním životě. V soudní praxi existuje názor, že veřejně exponované osoby musí do nějaké míry počítat s nebezpečím různých verbálních ataků.

Příklad: Když řeknu, že Gregorová nebyla schopna dosáhnout vyvrcholení s tím mladým básníkem, tak je třeba zkoumat za a) jestli lžu. b), jestli jí to může uškodit.
Myslím, že mi nedokáže nikdo nic.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
orestez

Fenka potkala pejska a ten pejsek ji vytřel. Koupil jí kabelku a jízdenku. To je pomluva?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

V zákoně je to přece uvedeno. Potrestán by měl být ten, který tak činí. Co je na tom nejasného? Pokud tě někdo pomluvil, žaluj ho.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… je to naprosto v pořádku, od toho to je bulvár … kdyby totiž lidi nebyli blbci, a nevěřili všemu co tam píšou, nebyli lační po oněch intimnostech, skončil by bulvár sám od sebe a nikdo by se sním nesoudil … prostě jsou to jen DRBY, a ty zajímaj hódně lidí >>> kdo někdy o někom nedrbal? …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že litera zákona hovoří jasně: trestného činu se dopouští ten (kopíruji):
Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj…atd.
Ten, kdo mu v tom pomáhal by asi měl být předmětem jiné žaloby.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Podle mého odhadu je rozdíl když řeknu v parlamentu sedí ten a ten lempl, než když vyslovím v hospodě Franta Mejdlo pravil, ten a ten je lempl

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

Tak toto by mě také zajímalo.pokud partnerova ex navadi děti proti mě,po letech jde k jeho rodičům a tvrdí,že jsem ji kdysi volala,že si nepřeji,aby vídal své vlastní děti.na nepomlouvá,ale předává informace tak,aby se očistila,a háže špínu na mě.zvláštní,že toto trestné není.tento svět je bohužel založen na tom,že kdo dříve přijde,a vymyslí pomluvu,či lež na druhého,vyhrá­vá.dokonce i soudci takovým lidem věří,a já,když soudci reknu,tady mám v rukou důkazy,že exmanželka lže,tak mi soudce odpoví-MĚ TO NEZAJÍMÁ,JÁ MÁM POCIT…když lidé v diskuzích brblali na soudce a toto právo,odsuzovala jsem je.Já v právo věřila,a věřila jsem hlavně to,že soudce soudí na základě důkazů.OMYL-soudce soudí na základě svých vlastnich domněnek a pocitů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
yuko

To se to vtipkuje, když nejde o Tebe 🙂

před 2398 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek