Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Kdo je autorem citátu „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? ten který je, johana 56, gagaga před 2485 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dejavu

Václav Havel
Ale podobnou větu užil dříve i Gándhí, ale zněla: „Když ztrácím naději, vzpomenu si, že vždy v dějinách zvítězila cesta pravdy a lásky.“

Upravil/a: dejavu

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ten který je

Původní citace pochází od Jana Husa,který rád citoval z Janova Evangelia.
Boží pravda vítězí.

Upravil/a: ten který je

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

"Pravda a láska je heslo vyjadřující morální imperativ obsažený ve výroku: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Tuto větu pronesl někdejší český prezident Václav Havel v době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu..

V českém kontextu se toto spojení objevuje také v hesle jednoho z praporů prvorepublikové Československé strany národně socialistické s mottem „Pravdou a láskou vítězíme“ Spojení Pravda a Láska je též od roku 1993 součástí skautského slibu českých skautů, kteří slibují „sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce věrně v každé době."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Pravda_a_l%C3%A1­ska

Jak zmiňuje Kepler,

Havlovo heslo je rozvinutím Husových slov, ale je to mnohem složitější.

Jan Hus. „Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž se pravdy, braň pravdu až do smrti, protože pravda tě osvobodí od hříchu, od ďábla i od smrti… Nejmilejší, žijte podle poznané pravdy, která vítězí nade vším a mocná je až navěky.“

"Totiž první, známým Čechem, který heslo Pravda vítězí veřejně vyslovil, však nebyl Jan Hus, nýbrž jeho současník, zderazský křížovník Johlín z Vodňan. Hned po něm to byl převor Tomášek Carbonista, ale ten mluvil spíše o spravedlnosti, protože slovo „pravda“ v našem významu tehdejší čeština neznala.

Citát z Ezdráše rozpracoval teprve Jan Hus. „Nade vším vítězí pravda, i když načas bývá poražena,“ psal, když ho vyhnali z Prahy. Pravda Páně je nadřazena nad církevním kanonickým právem i i světskou mocí, kázal neúnavně.

Pravda vítězí – jsou slova T. G. Masaryka.

Jen málokdo z nich by tušil, že legendární věta o moci a vítězství pravdy – když to trochu přeženeme – pochází ze starověké židovské anekdoty a její pointou je vznik či obnova židovského státu.

Je pravda, že heslo zpopularizovali husité, ale ti pro ně nešli nikam jinam než do Bible, lépe řečeno do legendárního pobiblického vyprávění z 1. století př. n. l., které nakonec nebylo přijato do židovského ani křesťanského Písma a řadí se k takzvaným apokryfům.

Ani porážka polních vojsk u Lipan neznamenala zánik hesla – za své je přijal král Jiří z Poděbrad a jeho arcibiskup Jan Rokycana nechal umístit zlatá slova Pravda zvítězí i s kalichem a sochou krále na štít Týnského chrámu.

Nápis tam pobyl nějakých 150 let, až jej 17. ledna 1623 pobělohorský týnský kněz Ctibor Kotva z Freifeldu s jezuitou Jiřím Plachým snesli dolů, roztavili a nahradili Pannou Marií.

Pak si dalo heslo v Českém království téměř na 300 let pauzu. Do povědomí je vrátili až Palacký a především Václav Hanka, který v roce 1851 s nezbytnou mystifikací tvrdil, že tato slova plápolala zlatě na praporcích Žižkových. S heslem si začínal každý dělat, co ho napadlo."
atd.

Zdroj: http://zpravy­.idnes.cz/prav­da-vitezi-ale-nad-cim-0xj-/zpr_archiv.as­px?c=A080208_140025_ka­varna_bos

Jinak také Pravda vítězí (slovensky Pravda víťazí, latinsky Veritas vincit) je historické heslo, které je od 30. března 1920 na vlajce prezidenta Československé republiky a po zániku Československa na vlajce prezidenta České republiky v české verzi.

Indie a Česká republika sdílejí prakticky totožné heslo, „pravda samotná triumfuje“ a "pravda převažuje.
Vysvětlují takto i v anglickém zdroji.
https://news.ex­pats.cz/czech-language/do-you-know-the-czech-national-motto/

Jinak Husova slova o božské pravdě se týkala oblasti Boha. i Heslo „Pravda boží vítězí“.

„Lépe jest dobře zemříti, nežli zle živu býti. Pro trest smrti nemá se hřešiti… Kdo smrti se bojí, ztrácí radosti života. Nade vším vítězí pravda. Vítězí, kdo jest usmrcován“

Používají i muslimové, kteří jsou přesvědčení, že jediná pravda je pravda boží. .

Osobně se domnívám, že se nedá zjistit, kdo Havla inspiroval k vyslovení formule. To, že něco podobného řekl Gándhí a Havel využil, je pouhá domněnka na základě podobnosti.slov. Může, ale nemusí být pravdivá.

Mně se zdá pravděpoddobnější vysvětlení autora Rostislava Matulíka, redaktora MF DNES, protože odkazuje na průřez historií, kdy se slova o pravdě objevila.

Tekže je to třeba vše nechat koňovi, ten má větší hlavu. Těžko už se původ slov zjistí. Havel si své tajemství vzal do hrobu.

Záleží na tom, komu která verze vyhovuje. Také na tom, jaký vztah má nejen autor k exprezidentovi Havlovi.

I v tomto směru jsou rozporuplné názory …

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?kenyrts Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Já toto heslo vždycky chápal jen jako rozvinutí Husova: Pravda zvítězí! Bylo živé i v době 1. republiky, pak v období Pražského jara 1968 a naposledy při sametové revoluci 1989. Havel to heslo jen poněkud rozšířil.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Václav Havel se svěřil, že věta „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“ ho napadla v podstatě náhodou na jedné z masových demonstrací v listopadu 1989.
„Já jsem na jedné velké demonstraci na Václavském náměstí cítil, že ke konci nějakého mého projevu či vystoupení by mělo být něco vzletného a řekl jsem: ‚Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí‘,“ zavzpomínal Havel.
„A už dvacet let za tu větu sklízím posměch,“ postěžoval si.

Zdroj: http://tn.nova­.cz/clanek/zpra­vy/domaci/havel-za-pravdu-a-lasku-sklizim-uz-dvacet-let-posmech.html

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

Já jsem zase získal informaci, bohužel už nevím kde, že to byl dalajláma. Ale ani ten nemusel být první. Ono dnes vyřknout něco originálního, co ještě nikdo nevyslovil (mám na mysli různá moudra a bonmoty), je docela kumšt.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Nwm, ale v praxi to rozhodně funguje přesně naopak, takže nejspíš nějaký bláhový snílek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

Těmito slovy končí novinář a spisovatel Z. Hrabica svůj rozhovor s R. Gallom:

„– Nechtějme na všechny otázky znát odpověď okamžitě. Čína pracuje s prognózou v horizontu staletí. U nás se kdysi tvrdilo, že již tato generace bude žít v komunismu. Posléze se to opravilo, že až vymřou tyto generace, kterým to bylo vnuknuto, budou políbeny láskou a pravdou, které zvítězí nad lží a nenávistí. Dvacet čtyři roky mi trvalo, než mi bylo z mé dávné návštěvy u Indíry Gándhiové přiznáno, že autorem citátu je Mahátmá Gándhí a nikoliv Václav Havel.“
http://www.no­veslovo.sk/c/Pis_a­ko_ich_to_poz­nas

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

ERITAS VINCIT
Pravda vítězí
V uvedené podobě u nás zdomácnělo hlavně Husovým výrokem Super omnia vincit veritas (1412, Palacký, Documenta Magistri Ioannis Hus 56) – Pravda nad vším zvítězí. Základem jsou slova bible: Magna est veritas et praevalet. Stalo se pak heslem českých kališníků, bylo vyšito na korouhvích českého poselstva, které jelo na sněm do Basileje. Později byla tato slova heslem Jiřího z Poděbrad. Od r. 1920 na vlajce prezidenta Česk(oslovensk)é republiky. Krátce po listopadu 1989, v letech 1990–1992, se používala i latinská verze. Spojení „pravda vítězí“ se dostalo na presidentskou vlajku z dopisů M. Jana Husa, který roku 1413 napsal Janovi z Rejštejna, že „pravda vítězí nad vším“, a roku 1415 psal z kostnického vězení Pražské univerzitě: „Stůjte v poznané pravdě, která vítězí nade vším a sílu má až na věky“. Myšlenka pochází z apokryfní „Třetí knihy Esdráš“, která sice nikdy nebyla součástí biblického kánonu, přesto se ve středověkých latinských biblích často vyskytuje a i husitští kazatelé ji citovali. Třetí kapitola této knihy popisuje hostinu u perského krále Dáreia. Když si šel král po hostině zdřímnout, dohodli se tři jeho mladí strážci, že každý napíše na lístek, co je na světě nejsilnější. První napsal, že je to víno, druhý, že je to král. Třetí, Žid Zorobabel, napsal, že „silnější jsou ženy, ale nade vším vítězí pravda“ (lat. „fortiores sunt mulieres, super omnia autem vincit veritas“, 3Esd 3,14). Když se král probudil, svolal královskou radu a nechal mládence jejich názory obhajovat. Poslední Zorobabel mimo jiné říká: „Což není veliký ten, který všechno stvořil, veliká pravda a silnější než všechno? A pravda trvá a sílí, žije a prosadí se na věky věků!“ Když domluvil, všichni volali: „Veliká je pravda a vítězí!“ (3Esd 4,41) Když se ho pak král zeptal, jakou chce odměnu, připomněl mu jeho slib, že znovu postaví Jeruzalém (3Esd 4,43). Srov.: Pravda pálí, že? Podívejte se na statistiky. Zabíjí dál a dál. Pořád vítězí. Pravdě neuniknete (H. Rollins, Blues černýho kafe #59). Srov. opak: Nad jejich palácem vlaje zástava s pokryteckým heslem „Pravda vítězí“ (Misantrop, Poslední Revoluce Myslí 1, Nahá pravda); Odplivnu si, vida, jak vpřed se dere spřež! Nad pravdou jak vítězí lež (J. L. Procházka, Chaos na Zemi, Crème de société); Božská je lež, a nikoliv pravda (F. Nietzsche, Vůle k moci); Faleš létá a pravda za ní pokulhává. Uvážím-li, že mnoho lidí má vrozené sklony lhát a spousta zase slepě věřit, nevím, co si mám myslet o zásadě, kterou tak často slýchám ze všech úst, totiž že pravda nakonec vždycky zvítězí; zatímco pravda, o níž se tvrdí, že leží na dně studny, jako by tam byla pohřbena pod hromadou kamení (J. Swift, Umění, jak lhát v politice). → VERITAS LABORAT NIMIS SAEPE, EXTINGUITUR NUMQUAM
https://sites­.google.com/si­te/latinalexi­kon/v

před 2350 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek