Avatar uživatele
annas

Kdo je autorem Ďáblovy bible? Jde opravdu o dílu ďáblovo?

Jaký měla osud? Na čem je psaná?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, anonym, vagra, anonym, iceT před 4844 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Podle legendy v klášteře žil mnich, který zhřešil. Aby se vyhnul přísnému trestu zazdění za živa, slíbil, že napíše za jedinou noc největší knihu, obsahující všechny vědomosti světa. Dostal veškerý potřebný materiál a pustil se do díla. O půlnoci mu bylo jasné, že úkol nemůže zvládnout, a zaprodal svoji duši ďáblu. Ten za něj celé veledílo sepsal, biblické pasáže ovšem s velkým sebezapřením, odporem a nechutí. Mnich pouze z vděčnosti přidal jeho obrázek.Na listu 290 je na jinak prázdné stránce naprosto unikátní vyobrazení ďábla, o velikosti skoro 50 cm. Několik předchozích listů je napsáno na zčernalém pergamenu a má charakter velmi ponurý, hodně odlišný od celého zbytku kodexu.
Na celém díle fascinuje jeho jednota, ráz písma je beze změny téměř v celém rozsahu, bez vlivu stárnutí písaře, nemocí, počasí či nálad, jako kdyby celá kniha byla skutečně sepsána během velmi krátké doby.
I přes tuto legendu o svém sepsání se Codex gigas dlouho užíval, četl a studoval různými učenci a nebyl nikdy předmětem šetření inkvizice.

Doplňuji:
Zapoměl jsem zmínit,že napsaná latinsky na pergamenu pocházejícím ze 160 oslů.

Zdroj: zkráceno z-http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Co­dex_Gigas

Upravil/a: vagra

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Codex gigas neboli Ďáblova Bible je středověký rukopis uložený v Národní (Královské) knihovně ve Stockholmu, který proslul ze dvou důvodů. Zaprvé je pokládán za největší zachovalý evropský rukopis. (Codex gigas znamená „obrovská kniha“.) Zadruhé obsahuje velký celostránkový portrét ďábla. (Což vysvětluje druhý název rukopisu.) Tato internetová stránka obsahuje digitalizovanou verzi všech stránek rukopisu spolu s komentářem o jeho historii, textech, písmu, iniciálách a iluminaci.

Rukopis vznikl v Čechách (součást dnešní České republiky) někdy v letech 1200 až 1230. Je pozoruhodné, že prakticky celý rukopis (písmo, iniciály a iluminace) je podle všeho dílem jediného člověka, který zřejmě pracoval v benediktinském klášteře.

Rukopis se nachází v klimaticky chráněném skladiště knih a není dostupný pro veřejnost.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Terryle

V současnosti ji mají moji milovaní Švédové v Královské knihovně ve Stockholmu (odkud nám ji milostivě předloni nebo tak půjčili na tu velkou výstavu, co byla v Klementinu). Odtáhli si ji jako suvenýr za třicetileté války, jak jinak. Ale staraj se o ni pěkně (je to snad nejzachovalejší evropský rukopis), tak možná radši ať tam zůstane… tady by ji ještě vyplavily povodně nebo ji někdo zpronevěřil.

Druhej důvod, proč se Ďáblově Bibli říká Ďáblova, je ten, že ji podle legendy napsal hříšný mnich za jednu noc.
Když se na knihu podíváte, je jasné, že to fakt musí být legenda – za jednu noc tohle nenapíše s nadsázkou ani stádo ďáblů (pokud nebereme v potaz skutečnou spolupráci s černou magií).
Ale pokud ji někdo vytvořil v rekordně krátké době například za použití stimulačních drog (nějaké přírodní určitě předkové znali, znali jejich účinky a proč by opojeného člověka nemohli považovat za posedlého ďáblem??), můžeme mít legendu vysvětlenou… Super otázka, jinak by mě to vůbec nenapadlo!

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Co­dex_gigas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bohunka1

Ďáblova bible neboli codex gigas byl vytvořen jedním mnichem v Podlažickém klášteře. Říká se, že ten mnich poprosil samotného ďábla o pomoc,a proto ji mohl napsat za jedinou noc. Když zde plenili Švédi, tak bibli ukradli a nehodlají ji vrátit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Terryle, děkuji. U první části Vaší odpovědi jsem se i zasmála. Co by se s biblí mohou stát u nás????

před 4844 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek