Avatar uživatele
Johny_r

Kdo je organizátorem akce a měl by tedy platit autorské poplatky v uvedeném případě?

Vezměme pěvecký sbor – skupina lidí, která není nijak oficiálně organizována, nemá právní status, prostě parta kamarádů, co spolu zpívají. Jeden z dotyčných si na sebe, coby fyzickou osobu pronajme sál, kde se odehraje koncert, na který se vybírá vstupné, které padne na náklady s koncertem spojené. Kdo má platit autorské poplatky OSE? Podle zákona je to organizátor akce. A to je v tomto případě kdo? Logika mi praví následující:

Sbor jako těleso nemůže být organizátorem, protože nemá žádný právní statut. Nejde o občanské sdružení ani nic podobného. Členové nemají z dané akce žádný zisk.
Sbormistr jako osoba také není organizátorem, to, že mává rukama před sborem z něj nedělá po právní stránce nic jiného než řadového člena.
Nájemce sálu podle mne taktéž není organizátorem koncertu. To, že si pronajme jako fyzická osoba na své jméno prostor ještě neznamená, že tam cokoli organizuje.
Pronajímatel sálu podle mne taky není organizátorem, protože jen za úplatu poskytuje svůj prostor a tím jeho role v celé akci končí.

Tak kdo je tedy organizátor?

díky
Doplňuji:
Reuef: Nojo, jenže OSA není majitel prostoru. S nějakou imaginární škodou tu nelze operovat. Nájemce sálu nemusí mít s tím, co se tam děje vůbec nic společného, ani z toho nemá peníze, ani tam nezve návštěvníky. Tím, že zaplatil třetí osobě za to, že poskytne prostor se podle mne nestává zodpovědným za to, co se tam děje (jedině vůči pronajímateli, který si to může vyhradit, ale určitě ne vůči OSA). Samozřejmě ručí za možnou vzniklou škodu, ale opět pouze majiteli prostoru.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4343 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Nepřímo sis přece odpověděl sám větou, že se vybírá vstupné, které pokryje náklady.
Z toho vyplývají 2 zjevné zásady:

  1. Akce není dobročinná, aby mohla využít některých výjimek.
  2. Do nákladů patří i autorské poplatky, mají být zahrnuty do kalkulace vstupného.

Plátcem je v tomto případě skutečně ten, kdo uzavřel pronájemní smlouvu se všemi povinnostmi s tím spojené. – Přesně jak píše Reuf, tvé laické licitování s pojmem organizátorem nemá žádnou právní váhu, každý advokát by ti šmahem rozmetal.
Neznalost zákona neomlouvá, ale zákony se vztahují na každého.
Vše další je v dikci Z č.121/2000 Sb. viz odkaz ve zdroji:
(Prováděcí nařízení dokonce aplikuje AZ např. i na partu 10 trampů ve volné přírodě u táboráku. Jediná výjimka by byla, pokud byste měli od autora souhlas s produkcí bez nároku na autorský honorář, ale to tutově nemáte).
Doplňuji:
ad Johny-r, viz další zpochybňování v diskuzi. Ptáš se na akci na volném prostranství – prostor konání není vůbec rozhodný, píše „AKCE“, ta nebzniká nikterak náhodně, někdo ji svolává, organizuje, stanoví místo a hodinu konání – no a tím pádem zodpovídá za včechno ostatní. Na Palačáku sice nemusí nahlašovat MČ pro Prahu 2, v jejímž obvodu leží, ovšem ostatních právních povinností jej to nezbavuje.
Základní právní povědomí by ti snadno odpovědělo.
A že se OSA dozví o podobných akcích, to si piš! Stačí jediná výzva na netu a už jsi v monitoringu.

Zdroj: http://busines­s.center.cz/bu­siness/pravo/za­kony/autorsky/

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Reuef

Ten kdo si pronajal sal odpovida v tu chvili za to co se tam deje – treba kdyby tam nekdo rozbil zidli tak majitel pujde za nim aby ji zaplatil – takze bych rekl, ze ose v tu chvili vznikla imaginarni skoda takze zaplatit to musi ten kdo si sal pronajal – a pokom to bude chtit on to uz je jeho vec

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Johny_r

Dr. Axl: Nevyhýbám se placení. Jako člen UČPS za mě poplatky platí unie. Zajímá mne to na teoretické bázi. Konkrétně mne zajímá, jak zákon definuje to, že někdo, kdo si pronajme prostor a řekne, tady si zazpívejte a dál se ho akce vůbec netýká, je organizátorem akce. Co když se akce bude konat na otevřeném prostranství, kde je povoleno shromažďování bez ohlášení (např. Palackého Náměstí v Praze). Pak je organizátorem kdo?

Jako jediná logická odpověď mi vychází, že každý zpívající člen by měl platit poplatky sám za sebe. Jenže v případě sborového zpěvu provádí dotyčný jen část nedělitelného díla. Tak jak?

před 4343 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Johny_r

Vstupné se vybírá, ale nevybírá ho ten, kdo si pronajal prostor.

před 4343 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek