Avatar uživatele
Kelt

Kdo je víc? Muž, žena, dítě? Nebo je to stejné?

Samozřejmě, že by to mělo být stejné. Proč se ale říká například při potápění lodi – ženy a děti do člunů a muži se nechají. Stejně při boji atd. Děkuji.

Zajímavá 0 před 2811 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Psychotic

Kdo je „víc“ záleží na kontextu. Děti jsou jasné, máme přírodou daný instinkt je chránit. S ženami je to složitější: historicky řečeno byli muži užiteční (válka, práce), zatímco ženy hodnotné (vyrábějí muže). Proto byly ženy chráněny za cenu životů mužů. Můžeš to brát tak, že muži byli „víc“, protože byli k něčemu, nebo že ženy byly „víc“, protože byly hodnotnější pro společnost a chráněny. Jak chceš.

Dneska už jsou asi obě pohlaví (ne)hodnotná stejně. Naše ekonomika je z větší části založená na službách, nikoli fyzické práci, takže ženy jsou stejně produktivní ekonomicky, do války už nepůjdou ani muži ani ženy, a víc lidí na téhle přeplněné planetě nikdo nepotřebuje.

Co se týče „ženy a děti první“ při katastrofách… mohu tě uklidnit tím, že ve skutečnosti se to pravděpodobně neděje.

Upravil/a: Psychotic

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Cenobita

Nejspíš to souvisí s válečnictvím, lidstvo bylo zvyklé, že muži umírají ve válkách, aby se mohl jakýkoli národ obnovit, je k tomu potřeba žen, jako nositelek života, pak může, byť jeden poslední muž, obsluhovat třeba více žen. Děti se zachraňují, protože mají život před se bou a jsou většinou s ženami. Muži jsou nahraditelní. je to čistě praktické hledisko pro přežití ne individuálních osob, ale národa.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Každý člověk má dnes stejnou hodnotu.

Obvykle ale toto pravidlo platí nikoliv kvůli vyšší či nižší hodnotě někoho, ale v krizových situacích, v nichž jde o život.

A má to logiku – děti představují budoucí generaci, kterou je třeba zachovat. V dnešní době k nim navíc se společnost chová větší ohledy, protože až na výjimky nemohou samy tak snadno bránit nebo se o sebe postarat v momentě, kdy jim jde o život.
Ženy jsou jdnak nositelkami života, ale především se předpokládá, že o děti se přeci jen lépe postará žena než muž. Neznamená to, že muž by to nedokázal, ale přirozeně to přísluší spíše ženám. V neposlední řadě se po dlouhou dobu lidské historie předpokládalo, že ženy jsou slabší a jejich schopnost sebeobrany je omezená oproti mužům. Bylo a je tedy vhodnější dát jim větší šanci.

U mužů se předpokládá, že jsou silnější než ženy a děti, a že v život ohrožujících situacích mají přeci jen jakou s takous šanci přežít nebo se ubránit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Tw!st

Cenobita má sice z jednoho úhlu pohledu pravdu, ale pochybuju že při potápění lodi o posádce 100 lidí hrozilo, že celá planeta o 7 miliardech lidí vyhyne. Spíš si myslím, že je to protože ženy jsou slabší a tak vezmou děti a půjdou do bezpečí jako první a muži mají a nějaké to procento větší šanci přežít v mnohem krizovějších situacích protože jsou silnější oproti ženám.

nebo respektive přednější by měli být děti, protože se sami nezachrání a je potřeba aby je někdo vyvedl do bezpečí a na to stačí ženy, není potřeba na to byli vypotřebováni muži když jsou silnější a mohou tam přežít o něco déle v o něco krizovější situaci.

Upravil/a: Tw!st

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dubraro

To Psychotic:
Viz elegantní zaparkování lodi Costa Concordia, kde jako první utekl kapitán…

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nuk nuk

No, ale ten s sebou vzal i ženu – svou milenku.

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
xxx3

tak to je excelentní příklad rčení „nomen omen“

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek