Avatar uživatele
Boy 13

Bude tento typ budíku pracovat pouze na jednu baterku?

https://www.bi­ano.cz/produk­t/1948775
Dneska jsem si koupil tento budík. Koukal jsem, že je na 2 baterie. Já měl doma pouze jednu, tak jsem ji tam dal. No a on jde i na tu jednu, ale radši se ptám, zda-li si mám koupit tu druhou baterku, protože nerad bych ráno zaspal.

Zajímavá 0 před 2280 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Je možné, že elektronice hodinového strojku to stačí, ale vibracím magnetu zvonění by to stačit nemuselo. Vyzkoušej. Určitě spolehlivější by to bylo na ty dvě deklarované.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
orwell

Jestli je stanoveno napájení ze dvou ks baterií, tak to určitě dodrž! To, že ještě budík jde při polovičním napětí je sice fajn, ale pokles napětí zdroje o 50% je už na pováženou a neriskoval bych selhání, zejména při zvonění. Každé el. zařízení je navrženo pro určité napětí – jmenovité, a je schopno funkce v určitém rozmezí – pracovní rozsah provozního napětí, ale nic se nemá přehánět!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Děláš si z nás prd3l? Pokud je na 2 baterie pak nechápu jak Ti mohl běžet na jednu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jáára

To vyzkoušej, já měl takovej natahovací.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orwell

Dochy: máš recht, taky mě to dodatečně napadlo, ale už jsem se k tomu nevyjadřoval. Pokud jsou tam 2 články v sérii, nemůže to na jeden běžet. Ledaže by místo druhého vložil nějaké zkratovátko. Já jsem kdysi měl držák pro 4 články a potřeboval jsem jen 4,5 V (3 články v sérii), tak jsem si upravil hřebík na patřičnou délku a použil ho místo 4. článku. O tom tam ale nic nepíše. Ještě by byla možnost, že má hodinový strojek a zvonek napájený každý ze samostatného článku, ale to jsem ještě neviděl. A vůbec, ten budík na obrázku mně připadá spíš jako mechanický, než elektrický. No nic, zase jsem si naběhl 🙂

před 2280 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orwell

Jo, ještě mě napadá možnost zapojení dvou článků paralelně kvůli většímu odběru při zvonění. Pak by to mohlo fachčit nějakou dobu i na jeden.

před 2280 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Paralelně: To jsem opravdu ještě neviděl. Smysl by to dávalo… pro možnost výměny baterií bez výpadku systému, ale to tady moc smysl nedává.
Dva okruhy: To jsem viděl v rádiobudíku. Hodiny jely knoflík a rádio na 3 tužky. Tady bych se ale divil…
Hodiny na 2 články sériově co by zvládly jet i na 1,5V… dost podivné. 3/4 jmenovitého napětí by mělo být většinou v pohodě, ale 1/2 už je dost slabý. A kdyby něco takovýho dělal, Boy by se určitě pochlubil… 😉

Tak jsem zvědav co se dozvíme… Manuál jsem nenašel, jen asi 30 jazyčný upozornění že to nepatří do koše 😉

před 2280 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek