Avatar uživatele
annas

Kdo pronesl slova Ecce homo a jak souvisejí s velikonočními svátky… ? Pokračování v doplňujících informacích…

Jaký význam má toto spojení ve filmu Ecce homo Tobolka, závod Ecce homo Šternberk a Ecce homo ve výtvarném umění.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? vagra, hanulka11, dědapetr, fcoop před 4725 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Ecce homo je motiv výtvarného umění spočívající ve znázornění zbičovaného a trny korunovaného Ježíše Krista. Tato znázornění jsou zpravidla buďto malířská (obrazy), nebo sochařská (plastiky). Latinská slova Ecce homo znamenají „Ejhle (Hleďte, Tu je..) člověk“ a podle Janova evangelia 19,5 je pronesl Pilát k davu, kterému zmučeného Ježíše nechal ukázat.
a k závodu do vrchu

Již název kopce ECCE HOMO je svým způsobem velice originální (překlad z latiny zní „Ejhle člověk“) a jako kdyby předurčoval slavnou histoeii tohoto závodu. Pojmenování je vlastně podle dvou sousoší Ježíše Krista. Jedno stojí pod kopcem a jedno na vrcholu stoupání. Socha na kopci je datována roku 1748. Původní význam slov ECCE HOMO je biblický výrok Piláta u ukřižovaného Krista. Podle jiného pramene je silnice pojmenována až podle sochy, která stojí mezi Čabovou a Dvorci na Moravě, na nejvyšším bodě silnice mezi Olomoucí a Opavou 633 metrů nad mořem. Zde byla dřevěná socha postavená již v roce 1625. V roce 1710 byl anahrazena kamennou sochou, která byla naposledy v roce 1845 opravena. Není divu, že již samotný název kopce sváděl k vytváření různých legend o jeho vzniku.

ve filmu Ecce homo Tobolka myslím jde o to ukázat jak taková rodinka žije

Zdroj: wikipedie a http://www.ec­cehomo.cz/akce/mis­trovstvi-evropy/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

Ecce homo pronesl Pilát Pontský při bičování Krista a nasazení trnové koruny.Z veli­konocemi to souvisí znovuzrození Krista.Film a závody ve Štemberku a výtvarné umění souvisí a i to ostatní právě s „Ejhle člověk“ Vše spojuje ČLOVĚK.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
vagra

Spojení ecce homo pochází z Bible, přesněji z Nového zákona, ještě přesněji z Janova evangelia. Vyskytuje se tam v líčení situace, kdy Pilát přivádí Ježíše před Židy. Ukazuje na Krista a říká ecce homo, čímž nechce říct nic jiného než prosté „tady je ten člověk, kterého jste si vyžádali“. Hlubší význam této větě dalo až pozdější náboženské přehodnocení. Dnes, jak čteme v lexikonu latinských citátů Moudrost věků, se: „uvedená slova používají jako označení boha-člověka vydávaného na smrt, která má spasit lidstvo“.
Autoři filmu Ecce homo Homolka ovšem toto spojení užili ironicky.
Ale se spojením ecce homo se setkáváme ještě v jedné souvislosti. Protože ve chvíli, kdy Pilát vyslovil onu později slavnou větu, měl Kristus na hlavě trnovou korunu, stalo se spojení ecce homo také výtvarným termínem. Označuje se jím umělecké zobrazení Krista korunovaného trním.

Zdroj: zkráceno z -http://www.roz­hlas.cz/stred­nicechy/slova/_zpra­va/ecce-homo–129754

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek