Avatar uživatele
zjentek

Kdo při nynějším vývoji technologií bude v budoucnu snáze nahraditelný? Inteligence či dělnická třída?

A jsou lidské zdroje nahraditelné technologiemi i ve vládnoucí třídě?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, aliendrone před 2277 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Ako celok ani jedna trieda, obidve sa navzájom potrebujú. Jednotlivca možno nahradiť, ale celok nie.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Myslím, že tohle tu je už od počátku průmyslové revoluce. Lidé se báli že je „stroje připraví o práci“ – a to se děje až dodnes. Přesto jsou lidé manuálně pracující stále potřeba. Robot zvládne jen omezené množství procesů a není doposud natolik univerzální jako člověk. V okamžiku, kdy se robot vyrovná člověku (a k tomu bude zapotřebí strojové inteligence) BUDE PENDREK záležet na dělnické třídě či na inteligenci.

Otázka bude totiž stát tak, zda-li JE ČLOVĚK JEŠTĚ POTŘEBA, KDYŽ JSOU K DISPOZICI MNOHEM EFEKTIVNĚJŠÍ ENTITY?! A nepleťte se – už jsou mezi námi tací, kteří se toho dožijí!!! :(

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Ti chudí a to bude většina.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Rozhodně dělnická třída. Fyzické práce jdou daleko lépe nahradit stroji. Manažeři a duševní pracovníci budu nahrazeny daleko později, nebo nebudou nahrazeni vůbec robotickou technologií.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nejvíce ohroženy jsou pochopitelně jednoduché manuální práce které nevyžadují žádné mezioborové přesahy a komplexní logiku. Je naprosto zřejmé že robotem snáze nahradíte borce který celý den jen montuje vršky na tubičky zubních past než člověka architekta který navrhuje veškerou funkčnost, efektivitu a estetiku budovy.

Obávám se že bude nutné najít nějaké kompromisní řešení, protože když si představím hypotetickou situaci kdy veškerou výrobu převezmou levnější, spolehlivější a mnohem preciznější stroje a miliony lidí zůstanou bez práce jednoduše proto že na jakoukoliv sofistikovanější činnost holt nemají vůli, školu, znalosti … vyplývá mi z toho jen nějaká vzpoura/převrat a to by nebyl moc dobrý závěr technologické revoluce. Bude to chtít najít kompromis. Někteří zákonodárci navrhují zdanit práci strojů, tak aby se touto speciální daní vyrovnávaly náklady na lidskou a automatizovanou pracovní sílu s tím že na straně automatizace tak nebude už nízká cena ale jenom ta preciznost, což by mělo dát lidským pracovníkům čas se nějak zdárně adaptovat na nové požadavky trhu. Tipuji že tímto směrem se zřejmě bude alespoň v počátku řešit masivní automatizace pokud skutečně tento problém nastane. U nás zatím dopady nejsou vidět, zaměstnanost je prakticky rekordní takže to spíš vypadá, že ten problém vlastně ani neexistuje a není třeba se jím zabývat.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek