Avatar uživatele
luckykubrt

Kdo přišel na nápad řezat stromky na Vánoce?

Zajímavá 0 před 2318 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… „Zdobení stromečku jako vánoční obyčej pochází z Německa (jedna z nejstarších zmínek o ozdobeném stromku v místnosti je zaznamenána v brémské kronice z roku 1570). V půli 17. století se vánoční stromky začaly častěji objevovat v soukromých domech. Z Německa se zvyk v 19. století rozšířil po Evropě, a to spíše ve městech než na venkově.
V Čechách ozdobený vánoční stromek poprve postavil ředitel Stavovského divadla v Praze Jan Karl Liebich ve své vile v Libni jako překvapení pro své přátele o vánocích roku 1812. První svíčky se v Zemích koruny české na vánočním stromku objevily roku 1860. Po českém venkově se však vánoční stromeček jako tradice rozšiřoval jen velmi pomalu.“ ( http://vanocnis­tromecek.wz.cz/ ; https://prazsky­.denik.cz/kul­tura_region/prvni-vanocni-stromecek-v-cechach-se-rozzaril-v-praze-v-roce-1812-20151201.html ) …

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Novodobý původ vánočního stromečku se datuje 16. stoletím a první vánoční stromky zdobily řemeslnické cechy v Německu. Teprve v 19. století si vánoční stromek našel cestu i do českých domácností. Nejprve jej přijaly měšťanské domácnosti, na venkově se ujímal o dost delší dobu.
http://www.by­dlet.cz/297461-vanocni-stromek-a-zdobeni-stromecku-tradicni-symbolika-vanoc/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Řezat stromky na Vánoce vymyslela až konzumní společnost ve 20 století. Od 16 století se stromky používali, ale používaly se buˇjen větve, nebo stromky z prořezávek, které by se stejně musely vyřezat a zničit. Až v 20 století se začaly zakládat plantáže a pěstovat stromečky pouze pro Vánoce.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek