Avatar uživatele
Kelt

Kdo rozhoduje o příjmení dítěte u nemanželské dvojice?

Jak je to s příjmením dítěte , pokud spolu žije muž a žena, kteří nejsou manželé? Samozřejmě mne zajímá případ, kdy se nemohou dohodnout na příjmení. Děkuji.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1 před 2782 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

"Před porodem na matriku

Když se má dítě narodit mimo manželství, tak ještě před jeho narozením je dobré navštívit kterýkoli matriční úřad, tam určit otcovství souhlasným prohlášením rodičů a dohodnout, zda dítě ponese příjmení po otci, nebo po matce,“ doporučuje Řepka.

Pokud se rodiče na matriku před porodem nestihnou dostavit, například kvůli předčasnému porodu, věc se trochu zkomplikuje, ale není neřešitelná. Jen dítě pro první dny života bude mít příjmení po matce. „Matrikář provede zápis do knihy narození a vydá dítěti rodný list, na němž otec dítěte nebude uveden a dítě ponese příjmení po matce,“ vysvětluje mluvčí.

Na matriku je pak potřeba se vypravit ještě po porodu. „Rodiče mohou následně určit otcovství opět svým souhlasným prohlášením, matrikář poté provede dodatečný záznam do knihy a vydá dítěti nový rodný list, kde bude uveden otec a kde bude uvedeno příjmení jaké dohodli rodiče,“ dodává Řepka. "

„Druhým případem mimomanželského dítěte je dítě, které nemá určeného otce. Pokud otec dítěte s uvedením otcovství nesouhlasí, nezbývá matce nic jiného než se obrátit s žalobou o určení otcovství na soud.“
http://www.roz­hlas.cz/radio­zurnal/zurnal­servis/_zprava/pred-porodem-na-matriku-jinak-bude-mit-dite-prijmeni-po-matce--1417322
http://www.ro­dicka.cz/neman­zelske-dite/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
isteron

Priezvisko určuje matka, ona má označiť otca.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Pokud se nemohou rozhodnout, rozhodne soud.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek