Avatar uživatele
annas

Kdo to byl král David? Jaký je význam a původ symbolu Davidova hvězda? Kde se s ní můžeme setkat?

Dnes má svátek David.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? panenka, anonym, vagra, Radak před 4869 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Všechno nejlepší Davidové!http://cs­.wikipedia.or­g/wiki/David_(bi­blick%C3%A1_pos­tava)

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Da­vid_(biblick%C3%A1_pos­tava)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Král David byl třetí král Izraelského národa.


Buh zanevřel na krále Saula, kvůli jeho neposlušnosti a vyslal proroka Samuela k Jišajovi Betlémanu, aby mezi jeho syny nalezl nového krále. Volba padla na Davidanejmladšího syna, který pásl ovce svého otce. Protože se Bohu zalíbil, nařídil Samuealovi, aby Davida pomazal jako dalšího krále.
David uměl hrát krásně na lyru(dnešní harfa v malém podání). Král Saul si Davide přivzal k sobě, aby mu hraní zpříjemňoval život.

Saulova i Davidova vláda se mnohdy stávala i terčem válek a soubojů. Za vlády krále Saula se udála událost, která Davida proslavila. Izraelské vojsko se utkalo s Pelištejci a toto vojsko mělo mezi sebou i vojáka jménem Goliáš nikdo se neodvážil z vojska Izraelitů proti němu postavit a proto, když David prohlásil, že může Goliáše porazit, Saul mu nebránil. David souboj vyhrál za použití praku.

Původní symbol šesticípé hvězdy, starověký magický znak, který se objevuje v židovské
symbolice společně s pěticípou hvězdou, tzv. Šalamounova pečeť. V Praze se
pravděpodobně Magen David stal symbolem Pražské židovské obce po roce 1530.
Postupně se rozšířila po celé diaspoře a stala se symbolem židovství.

V dnešní době
je součástí státního znaku Izraele

Zdroj: http://david-martin.blog.cz/1008/kdo-to-byl-kral-david

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
vagra

Na rozdíl od sedmiramenného svícnu, jehož zhotovení přikázal sám Hospodin Mojžíšovi na hoře Sinaj, a který je tedy biblickým symbolem, se o šesticípé hvězdě něco takového nedá říct. V průběhu dějin se stala židovským symbolem, ale židovské prameny se shodují na tom, že jím původně nebyla.
Odborník na kabalu a židovský mysticizmus Gershom Scholem. Krátce poté, co bylo rozhodnuto, že se na vlajce státu šesticípá hvězda objeví, uveřejnil článek, v němž jednoznačně prohlašuje: „Hexagram není žádným židovským symbolem a už vůbec ne symbolem židovství.“ Pro takové tvrzení mluví i skutečnost, že učený holandský rabín Simon Philip de Vries ve své knize „Židovské rituály a symboly“ Davidovu hvězdu ani jednou nezmiňuje.Šesticípá hvězda, hexagram, a pěticípá hvězda, pentagram, se používaly jako dekorace v rozdílných částech světa ať už v Peru, Egyptě, Číně nebo Japonsku.
Pojem Davidův štít, hebrejsky „magen David“, jak se šesticípá hvězda nazývá dnes, se objevuje ve středověkých židovských rukopisech. Původně nebyl spojen s žádným obrazcem. Ale legendární ochranné působení štítu krále Davida se popisuje ve vysvětlení tajné abecedy „hvězdného písma“ v souvislosti s písmenkem, které vypadá jako V s kroužky na každém konci.
Od 13. století se objevuje název Davidův štít jako označení hexagramu ve spisech kabalistů, ve sbírkách magických textů a na amuletech na ochranu před zlým pohledem, zlými duchy, mečem a vězením.
Na kolorované rytině Staronové synagogy s židovskou vlajkou Viléma Kandlera, asi z roku 1840, se nachází pěticípá hvězda, což potvrzuje tvrzení různých židovských pramenů, že se výhradné používání šesticípé hvězdy pod názvem Davidův štít ustálilo až v 19. století.
V roce 1897 přijalo v Basileji sionistické hnutí Davidovu hvězdu do své vlajky.

Zdroj: zkráceno z-http://nevidi­telnypes.lidov­ky.cz/historie-sesticipa-hvezda-daviduv-stit-fc5-/p_kultura.as­p?c=A100308_232959_p_kul­tura_wag

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek