Avatar uživatele
dudu

Bude zanedlouho u nás pramenitá voda drahá téměř jako benzin?

Nejsem si jist zda sním nebo bdím, ale pod rouškou úspor zdejší politici údajně /a to kritizujeme Brusel/ hodlají zdražit během šesti let pramenitou vodu dodávanou z veřejné sítě až na trojnásobek. Pokud se tento záměr naplní, budou obyvatelé mlsající pramenitou vodu, na rozdíl od pražáků napojených např. na Želivku, regulovat svůj pitný režim kapátkem a mýt se asi v nejbližší strouze.
Za co však mají být takto trestáni? Kdo např. povolil počátkem budování socialismu projekty umožňující prát prádlo i splachovat WC vysoce kvalitní vodou. Rodiče manželky žijí v nájemním domě z počátku minulého století a přesto už tehdy byl opatřen okruhem pitné a užitkové vody. Jaké je asi stanovisko strany „Zelených“. Zdražit a basta, …

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym, Drap, redy, Rokio před 2870 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

To, že mají i dnešní domy jediný rozvod vody neni nic nezvyklého. V poválečném období jsme měli dostatek pramenité i povrchové vody, a nebyl důvod se domnívat, že začne vody tak rapidně ubývat. a že se začnou podstatně měnit klimatické podmínky,
Nelze říct za jak dlouho to příjde, ale lze počítat s tím, že pokud se bude současná situace s vodou / a lze to předpokládat/ tak dojde k razantnímu zvýšení cen. Přispělo k tomu zřejmě částečně i to, že většina vodáren a rozvodných společností patří zahraničnímu kapitálu a ten si svůj zisk nenechá snížit.
Je třeba si uvědomit, že boj a zdroje bude v dnešním světě narůstat a voda je jednou z těch velmi důležitých surovin.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Vodu nedoceníme, pokud nám nevyschnou studny a řeky, nevyschnou lužní lesy … voda je dobro, přináší užitek všem, potřebujeme ji každý den … Proto se o vodě zpívá v písních, oslavují ji spisovatelé apod.

„Voda! Vodo, jsi bez chuti, bez barvy, bez vůně, jsi nedefinovatelná a člověk tě pije, aniž tě zná. Ty nejsi nutná k životu: ty jsi život sám. Naplňuješ nás rozkoší, jejíž zdroj není ve smyslech. S tebou se nám vrací všechno to, čeho jsme se už zřekli. Díky tobě se otevírají všechny vyschlé prameny našeho srdce. Jsi tím nejcennějším pokladem na světě a také pokladem nejchoulostivějším, ty, tak čistá v útrobách země. Člověk může umříž žízní u magnezitového pramene. Může umřít žízní na břehu solného jezera. může umřít, i kyž má dva litry rosy, jsou-li v ní rozpuštěny nějaké soli. Ty nepřijímáš žádné příměsi, ty se nedáš zfalšovat, ty jsi podezíravé božstvo. Ale naplňuješ nás nesmírným a prostým štěstím“ Antoine de Saint-Exupéry,

Je třeba zabránit tomu, aby nekapaly kohoutky, neprotékalo WC, naplnit nádoby jen tak, jak potřebujeme, zalévat dešťovou nebo užitkovou vodou atd. Zkrátka neplýtvat vodou.

Je pravda, že na splachování WC se neměla používat pitná voda, ale užitková. Kdo na to myslel …Zanikly většinou i „křišťálové“ studánky …

Proto se 22. března slaví Světový den vody. Připomíná, že vodou je třeba šetřit a chránit ji před znečišťováním např. před odpadky, hnojivy, prášky na praní atd.

Vážme si vody, aby její kapka nebyla dražší než zlato.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Také to tak vidím…, ale pokud berou informace, že nastanou sucha, od kvalifikované meteoroložky paní Honsové, byl bych v klidu.
P.S. Rád se čvachtám v Želivské nádrži a občas se tam i …!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orwell

Zajímavý je letecký pohled na Mapách zdejších měst a vesnic. Podívejte se, kolik zde uvidíte u domů bazénů. Pochybuji, že je každý plní z vlastní studny, resp. odchytává dešťovou vodu. Je zajímavé, že budeme buzerováni za každou kapku odkapávající vody, splachování záchodů, ale toto nikoho netrápí. A to se nejedná jen o pár desítek litrů vody. Pochybuji, že zdražení vody to vše vyřeší. Milionářům a miliardářům bude nějaká troj, nebo víceronásobná cena ukradená, někteří si klidně dovezou vodu třeba z ledovců vlastním letadlem a ukážou nám prostředníček. Kdo to nejvíc odskáče, to je myslím jasné. Už za mých prarodičů se říkalo, že na chudé lidi musí být přísnost!

před 2870 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek