Avatar uživatele
anonym

Kdo vymyslel ping-pong a kdy to bylo?

Co ta slova představují?

Ping je ten kdo začíná hru?
Pong je ten kdo reaguje na toho co začíná?

Zajímavá 0 před 2715 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Ještě odpověď na podpotázku, význam slov ping-pong.

Odpovídají z ˇUJCAV stejně jako Jiří Rejzek ve svém slovníku

„slovo ping-pong pochází z anglického ping-pong. Původem je to vlastně zvukomalebné zdvojení, tedy takové, jaké známe třeba ze spojení bim bam, pif paf. Anglicky ping znamená ‚zabzučet, plesknout‘. K nám toto slovo přišlo po 1. světové válce.“
http://www.uj­c.cas.cz/jazy­kova-poradna/dotazy/0040­.html

„Tomu by měl odpovídat zvuk prvních pálek na stolní tenis. Ty byly duté pergamenové a vydávaly onen legendární zvuk „pong“, přičemž „ping“ byl zvuk míče na stole“.

Tento sport vznikl v Anglii koncem 19. století, když se po večeři chtěli pobavit jedinci z vyšší a střední třídy Victorians. Použili při hře různé předměty každodenní potřeby, sítí byly knihy, raketami pak víčka z prázdných krabic doutníků.

Později protáhli pergamenový papír kolem rámu. Míč byl buď článek řetězu, nebo korek od šampaňského nebo gumový míček.

Při prvním spuštění hry se nazývala „Whif whaf,“ „babí léto“ a „flim flam“ Slova, jak lze předpokládat, byla odvozena ze zvuku – míče při zásahu z tam a zpět na stůl.

V roce 1901 však anglický výrobce J. Jaques & Son Ltd získal autorská práva a registrovaů název stolního tenisu. Později prodal ochrannou známku Parker Brothers ve Spojených státech. Poté v roce 1920 se tento sport začal v hrát v Evropě jako stolní tenis.
více v odkazu
http://iml.jou­.ufl.edu/projec­ts/fall04/bak­sh/history.html

Předchůdci tenisu – jak to často bývá, informace se různí, záleží, co kteří historikové považují za tenis. .

"Obecně se soudí, že tenis si poprvé zahráli francouzští mnichové již někdy ve 12. až 13. století, odkud pochází zmínky o hře velmi podobné dnešnímu tenisu, která se nazývala jeu de la courte paume.
Je doloženo, že dnešnímu tenisu podobný druh venkovní hry existoval již v 6. století n. l. a že by se její kořeny daly nalézt v Egyptě a Persii. Ve starém Římě měli také hru podobnou tenisu, nazývanou trigon. Později ve 12. století se hrála hra zvaná gioco della pallone, kterou později vystřídala hra giocco della corda. Ve 14. století měli Španělé velmi oblíbenou hru nazvanou pelota. Tato hra se velice brzy rozšířila na německé a holadské šlechtické dvory. Hra se hrála v tzv. míčovnách (předchůdci dnešních sportovních hal). Míček se z počátku odpaloval holou a později obandážovanou rukou. Míčky byly z tvrdého korku a protože se odpalovaly o stěnu, dalo by se říci, že tato hra by mohla být předchůdcem dnešního squashe.

Pořád však nebyl jasně určený směr pro vývoj dnešního tenisu"
atd.
http://stl.chy­trak.cz/Histo­rie-tenisu.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Li Ping, Chang Pong a David Palk – vynálezci stolního tenisu
22. 08. 2011 10:21:24
„Chlapci z Hong Kongu“ (boys of Hong Kong), tak se přezdívalo Li Pingovi a jeho bratranci Chang Pongovi, když předváděli svoji líbivou hru (anglický deník The Sport jí nazval „tenis nemajetných“) na světové výstavě v Londýně (1851). Jejich hra uchvátila Davida Palka, jenž potom hru všude propagoval, vymyslel několik podstatných zlepšení, pravidla a založil spolek „table tenis“, čímž vznikl nový sport.

Li Ping

Byl z chudé rodiny. Jeho otec tahal od rána do večera rikšu, matka se starala o 11 dětí (když bylo Li 11 let) a k tomu prala pro nedaleký tenisový klub. Li matce často pomáhal a odnášel vyprané prádlo do tenisového klubu. Pokaždé pak pozoroval hru, která ho doslova fascinovala.

Hráči si samozřejmě všimli malého chlapce pozorujícího hru a občas, když se k němu zakutálel míček, nechali si ho od něj hodit. Li býval v takové chvíli na vrcholu blaha a tajně si přál, aby se k němu zakutálelo míčků co nejvíce. A protože míčky nekončí v jednom místě, tak si začal přesedávat podle toho, na kterou stranu se podávalo. Hráčům se líbilo, že nemuseli tolik chodit pro míčky a když pak dostal Li od jednoho hráče půl penny, vydělal si tak své první peníze a významně přispěl do rodinného rozpočtu. Ten den byly u nich k večeři i ryby na oslavu, místo obvyklé samotné hrstky rýže.

Sbírání míčků pouze na jedné straně kurtu však není jaksi ono a hráči malému chlapci navrhli, aby si přivedl kamaráda. Každý bude na jedné straně kurtu sbírat a podávat míče a za to dostanou každý čtvrt penny za zápas.

Li ten den ani nemohl usnout, jak byl opojen štěstím.

Chang Pong

Syn písaře, bratranec Li Pinga viděl poprvé tenis, až když ho Li přivedl do klubu. Vůbec nemohl uvěřit tomu, že se dají tak snadno vydělat peníze.

Ping pong

Li a Chang nemohli kamarádům a některým příbuzným vysvětlit, co to ten tenis je a rozhodli se, uspořádat jakousi předváděčku tohoto sportu. Protože však nebylo nikde místo, aby se tam vešel celý kurt, museli improvizovat s tím, že pak řeknou něco jako: „A teď si to představte velké jako dvě lodě.“

Kurt udělali z víka bedny na krevety, které natřeli zeleně, aby připomínalo trávu na kurtu. Síť pak úměrně nízkou kurtu ze sítě na ryby a rakety nahradili prkénky na krájení langust.

Největší problém však byl míček. Nic malého a skákajícího jako tenisák neměli. Chang však sebral z rodinného pokladu památeční korkovou zátku po dědovi, kterou ořezali dokulata a mohlo se „pinkat“.

Samozřejmě bylo ještě potřeba upravit pravidla, protože například podání jako ve „velkém tenise“ bylo v podstatě nechytatelné a také počítání, aby bylo srozumitelné. Li s Chagem sice věděli, co se stane po „forty“, ale přesný výraz netušili a počítat uměli pouze do dvaceti. Vymysleli si tedy, že kdo přesáhne tuto hranici, vyhrává.

Jejich exhibice potom měla veliký úspěch u kamarádů a příbuzných. Když se o tom zmínila i Liova matka v tenisovém klubu při předávání vypraného prádla, „museli“ Li s Changem předvést svůj malý tenis i tam. Hráči (převážně angličtí aristokraté) brali jejich hru jako vtipnou parodii tenisu a měla u nich obrovský úspěch. Právě David Palk potom prosadil její ukázku i na světové výstavě.

David Palk

Syn sira Artura Palka, správce Hong Kongu. David byl hlavně obchodník, předvídavě odhadl, že o novou zábavu bude zájem a začal s „vychytáváním much“. Stále však myslel na to, jak co nejvíce vydělat.

Místo prkénka na krájeni langust vymyslel jakousi malou tenisovou raketu bez výletu, potaženou korkem, s nímž obchodoval. Ořezanou korkovou zátku pak nahradil míčkem velkým 1,5", jenž byl z hmoty, vynalezené jeho přítelem Ing. Celu Loydem, čímž mu prokázal medvědí službu, ale také na všem samozřejmě David vydělal, protože byl rovněž obchodním zástupcem Ing. Celu Loyda na prodej výrobků z jeho vynálezu (celuloidu).

Když se pak stolní tenis (kterému se dodnes říká ping-pong) rozšířil do celého světa, litovali Ping, Pong a Palk až do svých smrtí, že si hru nepatentovali.

Zdroj: http://ladislav­kratochvil.blog­.idnes.cz/blog­.aspx?c=206547

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Stolní tenis v dnešní podobě vznikl v Anglii okolo roku 1880. Ale jeho předchůdce byl znám v Japonsku o mnoho století dříve.

Zdroj: http://www.pi­necjh.cz/histo­rie-stolniho-tenisu.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
sendvic738

Sháním pinpongový stůl https://trefas­port.cz/stoly-na-stolni-tenis/22809-sponeta-s5-72e-zeleny-venkovni.html někdo zkušenosti?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek