Avatar uživatele
zjentek

Kdo vymyslel pití vody s CO2 a jaký to má smysl?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2872 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Sodová voda vznikla v druhé polovině 18. století a její vynález je připisován dvěma autorům, kteří ji vynalezli nezávisle na sobě. V roce 1771 to byl švédský chemik Torber Bergman, kterému se podařilo smísit vodu s plynným oxidem uhličitým, získávaným při reakci sody s kyselinou – proto název „sodová“, přestože již nemá se sodou ani se sodíkem nic společného. V roce 1772 to byl anglický sládek Joseph Priestley, který jímal oxid uhličitý vznikající při kvašení piva a poté ho míchal s vodou. (wiki).

Podle mě to má smysl ten, že CO2 tvoří s vodou slabou kyselinu a dodává jí „říz“, stejně jako pivu. A krásně se po ní krká, což některým přírodním lidem vyhovuje. Já si každé ráno dávám 2 deci, což mě ihned zažene na WC a vyprázdní mě to dřív, než během cesty do obchodu. Což je skvělé.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

smysl vidím v osvěžení. ten kdo však vymyslel ho dávat do piva, tak tomu nepřidal. za komanče pivo mělo také říz a ještě říznější. vzduch z kompresoru, nasávaný ze dvorů ho dohnal k dokonalosti. nechápu, že si dnes někdo koupí bombičku CO2 do Sodastreamu za 200 kaček, aby si udělal říznou sodovku. já si jí kupuji za 40 kaček a můžu jí řezat o to víc.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

boreczech: správně uvařené a rozvážené pivo má CO2 přirozeně, a to dělá ten říz. Jestli někdo do kegu se zvětralým pivem navíc tlakuje vzduch, tak je hovado. Co se týká sodové vody, mám původní skleněnou sifonovou flašku oplétanou kovovou sítí, která stála 1/10 ceny dnešních „soda stream“ a za 10 bombiček CO2 zaplatím 30 kaček a mám 10 l sodové vody.

před 2872 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek