Avatar uživatele
mosoj

Bude Švýcarsko první stát, kde se v praxi uplatní částečně myšlenky komunismu?

Vláda Švýcarska připravuje zákon, podle kterého každý švýcarský občan bez rozdílu,včetně dětí, bude dostávat od státu v přepočtu 60 000 Kč měsíčně.
Je vidět, že když se nekrade a neválčí jde ledacos.

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, marci1 před 2882 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Ne. Sami Švýcaři to odmítali. 🙂
„Říkali tomu „nepodmíněný základní příjem“, měl činit 2500 franků (62 000 Kč) měsíčně a měl pomoci lidem vyhnout se chudobě v důsledku nízkého platu nebo ztráty zaměstnání. Teď je ale levicovému snu po pěti letech diskusí, zkoumání a analyzování konec.“
Podrobněji ve zdroji (7 důvodů, proč ne):
Zdroj: http://g.cz/7-duvodu-proc-je-dobre-ze-si-svycari-nebudou-rozdavat-60-000-mesicne#

Doplňuji: Omlouvám se. Dnes (t.j. 5.6.) je ve Švýcarsku referendum v této věci. ☹

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Máš to trochu zmatené. Takový zákon se připravuje. Na děti se však počítá se sumou cca 15,000 kč. A co to má společného s komunismem? I my máme některé věci zdarma například zdravotnictví, částečně školství atd. Některé země mají takových sociálních jistot více, některé méně. Velmi rozsáhlé byly tyto věci třeba v Lybii, než tam byla importována demokracie pomocí USA.V žádném případě bych to nespojoval s komunismem. Už staří Inkové dávali každé vzniklé rodině dům a dostatečný pozemek, aby se celá rodina mohla slušně uživit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Tam možná ano, protože tamní politici NEKRADOU a NETUNELUJÍ.
U nás to není možné, protože ODS A DALŠÍ PRAVICOVÉ STRANY (TOP 09 aj.)by byly proti, protože by jim pak z rozpočtu nic nekáplo.
Jestliže Klaus dokázal UKRÁST (tedy rozpustit v rozpočtu) důchodový fond ve výši 330 miliard korun (a nyní se vlády vymlouvají, že není na důchody), tak pochybuji, že pravicové vlády by dokázaly přenést přes srdce platit lidem ZA NICNEDĚLÁNÍ.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

pro Drap
Kde jsi přišel na zdravotnictví zdarma?Za léky se platí (za komunistů nikoliv), náhodou nemusíme platit u doktora (ale před nynější vádou jsme museli) zrovna tak v nemocnici jsme platili (a pokud zase nastoupí pravicová vláda, tak to opět zavede).
Zdarma jsme to měli za komunistů (moje babička NEPLATILA za totální endoprotézu NIC!!!!, moje matka musela zaplatit za výměnu kloubu v koleně 5000 (nemocnici jako sponzorský dar..bylo to i v televizi), takže takovéto nesmysly nehovoř (teda nepiš).
Já jsem za léky zaplatil (teda v r.2009) 580 a 30 Kč u dokora a protože po jednom dni používání léků mně bylo hůř, tak další léky za 480 a opět 30 Kč u doktora a TOMU TY ŘÍKÁŠ BEZPLaTNÉ ZDRAVOTNICTVÍ!!!
A školství?
Nenech se vysmát.
Když jsem šel já do školy, ( i moje děti) tak v první třídě všechno od knížek, pastelek, penálů všechno ZDARMA.Dneska moje vnuci si toto všechno platí.

před 2882 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

„mylenky komunismu“ – trefný překlep, ale máš tam chybu. Správně je to mýlenky …

před 2882 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek