Avatar uživatele
Smackdown

Kdo vymyslel víno, a k jakým bylo účelům?

Alkohol, bílé a červené.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Drap před 2338 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Víno zřejmě začali vyrábět v mladší době kamenné na území dnešní Gruzie, Evidentně ho začali vyrábět k účelu pití. Zřejmě bylo využívano jak pro rituální, tak slavnostní příležitosti.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Vznik vína je starší, než první písemné památky, avšak předpokládá se, že první vína existovala již při vzniku dávných východních kultur. Důkazů je mnoho. Byly nalezeny v hrobkách a vykopávkách.
První reálně dochované zmínky pochází ze středomoří. Například Féničané víno zmiňují již 1100 let před kristem, Řekové 750 let před kristem.
https://www.vi­nogalerie.cz/blog-o-vine/historie-vina/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… „Asi před 8 000 lety se už určitě hrozny cíleně pěstovaly v Zakavkazsku a Mezopotámii, před 7 000 lety pak v Íránu prokazatelně vyráběli víno“ (http://milasko­.blog.cz/0810/his­torie-vina-1-vino-v-praveku-a-staroveku ) ;„Historie pití vína a jeho výroby se začala psát kolem roku 8 000 př. n. l.“ (https://mojelah­ve.cz/clanek/his­torie-vina-jak-chutnalo-a-jak-se-vyrabelo-vino-v-davnych-dobach-336 ) ; „Podrobnějšími studiemi se lidé zabývali v okolí Kaspického moře před 10.000 léty př. n. l. a vzniklo tak vinařství, poskytující vědecký základ tohoto oblíbeného celosvětového zájmu. Samotný termín víno pochází z gruzínského gvino a jako nápoj je spojeno se vznikem civilizace.“ (http://www.svet­vina.cz/rubri­ka.php?rid=3 ) …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek