Avatar uživatele
Gestas

Kdo vymýšlel komunistické názvy některých stanic metra?

Chápu ty, které měly určitou vazbu k místu, třeba Gottwaldova (u mostu Klementa Gottwalda), ale kdo vymyslel třeba to, že název Kosmonautů ponese zrovna stanice Háje a ne třeba Opatov?
annas: Proč byly zrušeny i relativně neškodné názvy je mi vcelku jasné, spíš by mě zajímalo, především u těch stanic na Jižním Městě, kde v době stavby nic nebylo, kdo rozhodl, že budou pojmenovány zrovna Primátora Vacka, Budovatelů, Družby a Kosmonautů a ne např. Marxova, Engelsova, Rudé Armády a Dělníků.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2342 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Vedoucí představitelé tehdejšího režimu. a vedení města.

"Stanice Gottwaldova, Leninova, Primátora Vacka, Švermova a Fučíkova byly spojeny s významnými představiteli komunistického hnutí a režimu. Leninova se navíc nejmenovala přímo po Leninovi, ale spíše po ulici, která dostala nový název Evropská. A tak se přejmenovala i stanice na Dejvickou. Název Gottwaldova obdobným způsobem souvisel s pojmenováním mostu Klementa Gottwalda, ze kterého se stal Nuselský most, zatímco stanice dostala místopisný název Vyšehrad.

Stanice Primátora Vacka, Švermova a Fučíkova potom doplatily nejenom na politický podtext, ale také na to, že z názvů cestující nepoznal, ve které části Prahy je. Staly se z nich proto Roztyly, Jinonice a Nádraží Holešovice podle čtvrtí či bývalých osad, kde vznikly.. atd.

http://www.ces­katelevize.cz/ct24/re­giony/1005506-revoluce-v-metru-z-gottwaldovy-vysehrad-a-z-moskevske-andel

Něco o názvech stanic.

http://www.me­tro.cz/galerie-jak-v-roce-1974-otevirali-komuniste-prvni-trasu-metra-c-z-kacerova-na-sokolovskou-g5b-/praha.aspx?c=A150403­_010733_co-se-deje_jsk

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Gestas Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Gestas

Pardon, nepřečetl jsem si pořádně vaši odpověď. Na dopnění neberte zřetel.

před 2342 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek