Avatar uživatele
Kepler

Budeme moci sednout si do samořídicích aut opilí nebo bez ŘP?

Dejme tomu, že technologie budou dotaženy k dokonalosti, zvláště co do bezpečnosti. Bude to jako nechat se odvézt taxíkem? Pokud to takto nepůjde, jaký pak mají smysl samořídicí auta?

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, johana 56, briketka10, marci1, hapiky, anonym před 2176 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

smysl samořídících aut si zmíníl hned v otázce … bezpečnost. Lidský pilot se dopouští řady naprosto zbytečných chyb z nepozornosti nebo prostě jen z potřeby za každou cenu dokazovat vlastnímu egu nadřazenost. Autopiloti na silnicích zajistí daleko menší úroveň nehodovosti a také výrazně zvýší efektivitu se kterou se bude komunikacemi projíždět díky tomu že autopiloti umí snadno eliminovat typické příčiny zácpy silnice která se šíří díky nenodržování minimálních rozestupů jako vlna po celé délce trasy. Viz https://www.y­outube.com/wat­ch?v=iHzzSao6y­pE … autopiloti nebudou potřebovat semafory ani kruhové objezdy, nebude nutné definovat hlavní ani vedlejší ulici, průjezdy křižovatkami se budou plánovat a pomocí vkládání drobných změn rychlosti všech účastníků mohou libovolně složitou křižovatkou projet prakticky všichni bez zastavení či výraznějšího zpomalení, takovou frajeřinku nikdy lidský řidič nedokáže, autopilot ano.

Velmi zajímavá přednáška proběhla k tomuto tématu na konferenci TED https://www.y­outube.com/wat­ch?v=OlLFK8oS­NEM

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Já věřím tomu, že snad někdy ano. Ale my se toho asi už (Keplere), bohužel, nedožijem . Tak si nedělej žádnou velkou naději. A tak do hospůdky a zpět pěkně „po svejch“.:-)))

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hapiky

Já bych to viděl tak, že pokud budeš opilý, nebo bez ŘP, detektor ti znemožní zasahovat do řízení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Edison

Myslím, že nikoli. Odpovědnost bude stále na řidiči. A s opilým se to auto nerozjede. Už i takové systémy se testují. Nakonec.. máme letadla, která by uměla létat zcela sama, leč pilot tam je stále a stále má odpovědnost. A několik takových leteckých nehod se i stalo, že pilot najednou řešil problém místo toho, aby pilotoval.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
h2787142

Myslím si že nikdo nemůže vědět jaká bude budoucnost. Vždy existuje tisíce možností toho co se může stát.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Já ve skutečnosti samořídícím systémům v autě nevěřím. Bude to tentýž problém jako s autopiloty v letadlech: neschopnost reagovat na nepředvídatelné situace, neschopnost improvizace. Někdy je dokonce reakce autopilota chybná. Takže to navždy zůstane jenom jako usnadnění řízení a odpovědnost bude vždy jen a jen na řidiči. A ruku na srdce: bavilo by vás s takovým autem jezdit?

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

autopiloti budou úžasným vylepšením už jen proto že poprvé za celou historii díky nim uvidíme za volantem vozu značky Audi slušného řidiče který dodržuje rychlostní limity, a dokonce chápe smysl a princip zipu 🙂

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

nicméně je dost dobře možné, že velmi dlouho bude za škody způsobené autopilotem zodpovědný majitel/uživatel, a tak bude také výhodné po očku sledovat výkon autopilota a v případě nutnosti zasáhnout. Tato nutnost se však se zdokonalujícími algoritmy na bázi neuronových sítí a se silnicemi lépe optimalizovanými pro potřeby autopilotů časem zřejmě zredukuje na naprosté minimum a opilý cestující si běžně bude při jízdě číst protože pravděpodobnost chyby autopilota se časem bude statisticky blížit pravděpodobnosti pádu letadla.

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

nebude nic divného na tom, že nehody autopilotů se budou prošetřovat se stejnou pečlivostí a vážností jako nehody dopravních letadel, bude to totiž velká vzácnost a bude nutné to prošetřit už jen proto aby se navigační algoritmy daly v tom smyslu vylepšit a podobným nehodám se tak mohlou do budoucna zcela předejít. To třeba u lidských řidičů nemá smysl dělat, protože co neučíte jednoho o tom sto dalších nemá ani ponětí ? 🙂 marná snaha.

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Můžeš mít sebelepší algoritmus dokonce i pro předvídání budoucnosti. Pokud ale selže sebemenší technická součást, bude to všechno k ničemu, protože výstup takového algoritmu bude chybný. Z principu. Stejně tak pokud selže jakkoli samotná funkčnost řídícího počítače v důsledku ztráty napájení, či poškození kterékoli jeho součásti opět dojde k fatálnícm selháním. Proto tu nakonec bude vždy člověk. Který sice taky může selhat, dokonce je nepředvídatelný. Ale to právě díky tomu, že v nejextrémějších situacích funguje intuitivně, nikoli podle algoritmů. Potíž je v tom, že zajišťovat funkčnost techniky nelze do nekonečna.

před 2164 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek