Avatar uživatele
Skeptik

Kdo zavedl pravidlo používání plurálu při vysvětlování postupu?

Je nutné toto pravidlo používat, když budu psát nějakou publikaci? Kdykoliv čtu v nějaké knize větu ve stylu „Nyní si vypočítáme výraz…“ nebo „převedeme si na druhou stranu“, tak z toho mám kopřivku a chuť přestat číst, protože to na mě působí dost arogantně. Existují vůbec učebnice, které používají jiný styl (např. „výraz se převede na druhou stranu a pak se spočítá…“)?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Andělé před 4406 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jazykovědci, kteří stanovili pravidla pro stylistiku. Používání 1. os. mn. č. – my – znamená, že se ztotožňujeme s těmi, kdo náš postup čtou. Právě spojení „já vezmu, já udělám …“ vyjadřuje v pracovním postupu nadřazenost, proto se užívá jen v osobním styku.
U praconího postupu jde o tz. plurál skromnosti, autorský plurál – zeslabujeme svůj výzanm – spolupracujeme s ostatními. Nebo jind jim dáváte jisté příkazy – vezměte 10 vajec, l máslo …
Takže se užívá 1. nebo 2. osoba mn. čísla.

„Výraz se převede“ atd. je neosobní vyjadřování, kdy se zaměřujeme na objekt, subjekt ustupuje do pozadí. To mnohdy není žádoucí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mapel

Tak z výrazů, se převede …, se udělá …adt. je děsné. Ono se nic neudělá nikdy nic samo. Někdo to musí udělat. Samo se nikdy nic neudělá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek