Avatar uživatele
zelí

Kdo začal světové války?

Na novinky.cz jsem si teď přečetl názor, že obě světové války začal Západ. Může mi to někdo vysvětlit? Myslel jsem, že první začal atentátem na nějákého rakouského mocipána v Sarajevu, to pak využili Nacisté jako záminku. Druhou začali také Nacisté napadením Polska.
Ten názor měl spoustu + , vysvětlí mi někdo, jak to bylo? Asi jsem v dějepisu nedával pozor.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? AmazedWolf, anonym před 3247 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

První světovou rozhodně nezačali nacisté. V tom se odborníci na novinkách pletou.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Atentát v Sarajevu byla více méně jen záminka kterou to vyvrcholilo. Válka byla na spadnutí. Stejně tak u druhé války. Polsko bylo napadeno a začala válka, ale my jsme byli obsazeni už před tím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

První válku v reakci na zastřelení následníka trůnu začalo Rakousko napadením Srbska. A nacisté byli němci, tedy také Západ. PS Novinky jsou bolševická žumpa

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Hlavním iniciátorem obou světových válek bylo Německo.

„Už 26. července povolalo Rakousko-Uhersko první záložníky a o dva dny později vyhlásilo Srbsku válku. Pár hodin na to už rakouské dunajské loďstvo ostřelovalo Bělehrad. "Myslím, že se můžeme obrátit k tomu listu, který zaslal papež svatý Pius X. Františku Josefovi –přísahám ti, zastav válku. Jednání je zapotřebí,“ komentoval dnes kardinál Dominik Duka.

Výzva, kterou napsal papež těsně před svou smrtí evropským státníkům, ale zůstala nevyslyšená. Německo vyhlásilo válku Rusku a Francii, o pár dní později se k Berlínu přidává Rakousko-Uhersko. Z původně balkánského konfliktu se stává Velká válka, která skončila až 11. listopadu 1918 podpisem příměří u francouzského Compiegne"
zdroj: http://www.ces­katelevize.cz/ct24/do­maci/281423-cesko-si-pripomina-ste-vyroci-zacatku-1-svetove-valky/
http://www.val­ka.cz/clanek_10540­.html

Poslední část dluhu za válečné reparace z 1. světové války zaplatilo Německo až v roce 2010:
http://www.ces­katelevize.cz/ct24/sve­t/103038-nemecko-v-nedeli-splati-reparace-z-1-svetove-valky/
Dluhy za vyvolání a vedení 2. sv. války nemá Německo vypořádány (my = stát = politici jsme se jich v rámci narovnání vzájemných vztahů bohužel vzdali).
http://www.ve­dominaroda.cz/clan­ky/325-kdy-nemecko-zaplati-nejen-recku-sve-dluhy-na-reparacich

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

ипсилоновић -Vy máte dětinské sebevědomí potomka,těch kteří si válku začali,aha už to chápu?!Ale to,že trpěli a stále trpí vaši krajani,to je ni,„PROTOŽE KDYŽ SE KÁCÍ LES,TAK PADAJÍ TŘÍSKY“,podvá­díte,jste nepostižitelný,kdo je vaše matka?admin vás miluje?celý náš i váš národ vás miluje?Jste spasitel světa.

před 3247 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

https://www.go­ogle.cz/search?q=u­prchl%C3%ADci+z+ko­sova&tbm=isch&tbo=u&sou­rce=univ&sa=X&e­i=jehlVZ6tEoXi­Ucj2gLgM&ved=0­CDwQsAQ&biw=928&bih=557

před 3247 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek